15 Haziran 2016 12:28

Kıbrıslı gençler AKP’nin ofis kurma kararına tepkili

Türkiye Spor Bakanlığı, Kıbrıs'ta kuracağı ofisle gençlik kampları ve spor tesislerinde yetkili olacak. Kıbrıslı gençler karara tepki gösterdi

Paylaş

Derya AYDOĞAN
Lefkoşa 

AKP Hükümetinin Kuzey Kıbrıs’taki tahakküm politikaları devam ederken, son olarak ‘21 Haziran 2014 tarihli T.C. Bakanlar Kurulu kararı ile’ Kıbrıs’ın kuzeyinde “Koordinasyon Ofisi” kurulmasına dair anlaşma, Kuzey Kıbrıs Cumhuriyet Meclisinden geçti. 

Önceki sabah toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, gece saat 02.00 sıralarında “Türkiye ile KKTC Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı”nı oylayarak kabul etti. 

Kurulacak olan Koordinasyon Ofisinin, Kıbrıslı gençler üzerinden tahakküm politikalarını artıracağı ve ülkenin öz kurumlarının yönetim hakkının AKP Hükümetine devredileceği gerekçesi ile tepki gösteren kitle örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve dernekler bir süredir ‘Reddediyoruz’ sloganı ile eylemler düzenliyordu. Yürüyüş ve gösteriler ile Koordinasyon Ofisi açılmasına karşı çıkan Kıbrıslılar, hafta sonundan bu yana Meclis önünde sabahlayarak, oylamanın yapıldığı ana kadar direnişi sürdürdü. 

ANLAŞMA NE DİYOR? 

Koordinasyon Ofisi anlaşmasında açıkça ifade edildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi, Kıbrıs’ın kuzeyindeki gençlik kamplarının ve spor tesislerinin; inşası, modernizasyonu ve işletilmesinde yetkili olacak ve kuzeydeki yönetim bu konuda herhangi bir söz sahibi olamayacağı gibi, ofis tarafından uygun görülen projelerin hayata geçirilmesine de engel olamayacak. 

Özellikle, Türkiye’de gençlik üzerindeki baskıcı ve gerici politikalarını Kıbrıslı gençler üzerinde de uygulamak isteyen AKP Hükümetinin bu hamlesi ile, kuzeydeki yönetim, T.C. hükümetinin istediklerini uygulamakla yükümlü taşeron pozisyonuna düşüyor. 

Ofisin geniş yetki ağı ile kuzeydeki gençlik, spor ve kültür dairelerinin işlevsizleşmesi ve kendi kendini yönetemez duruma getirilmesi ise egemenlik haklarını sarsan bir başka sorun teşkil ediyor. Ofiste çalışacak personelin istihdamına ve ofisin başına atanacak başkana Türkiye hükümetinin karar verecek olması ise, Kıbrıslıların karar alma mekanizmasında hiçbir şekilde söz sahibi olmayacağının işareti niteliğinde. 

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

‘Gençliği satma, gelecek bizim’ sloganları ile Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti Koalisyon Hükümetinin geçirdiği ofis anlaşmasına direnen Kıbrıslı gençler ise mücadeleyi sürdürmekte kararlı. Halkın geniş tepkisi nedeniyle Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Oylamayı erteleyin” çağrısına kulak vermeyen hükümet karşısında, muhalefetin hızla yükselmesi bekleniyor. 

Anlaşmanın onaylanmasının ardından, açıklama yaparak mücadeleyi bıkmadan sürdüreceklerini ve gençliğin onuruna sahip çıkacaklarını belirten sendikalar, kitle örgütleri, siyasi partiler ve dernekler,  Cumhurbaşkanı Akıncı’ya anlaşmayı onaylamayarak, Anayasa Mahkemesine göndermesi çağrısında bulundu.

AKINCI: SÜREÇ HENÜZ TAMAMLANMIŞ DEĞİL

Siyasi parti temsilcileri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ofisinden yapılan açıklamada ise sürecin henüz bitmediği ve Akıncı’nın üzerine düşeni yapacağı belirtildi. Açıklamada, “Mecliste oylama yapılmış olsa da, sorun ve huzursuzluk hâlâ ortadan kalkmış değildir. Mecliste kabul edilen söz konusu yasa tasarısını Sayın Cumhurbaşkanımız henüz imzalamadığı için de süreç tamamlanmış değildir. Cumhurbaşkanımız, Anayasa’nın kendisine verdiği yetkiler çerçevesinde ve yine Anayasa’nın kendisine tanıdığı süre içerisinde değerlendirmelerini tamamlayıp gereğini yapacak ve kamuoyuyla da paylaşacaktır”  denildi. 

MİLLETVEKİLİ ZEKİ ÇELER:  MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ 

İlk günden itibaren Koordinasyon Ofisine karşı direnen gençlerin yanında yer alan ve oylamanın yapılacağı gün 8 saat konuşarak kürsü işgali gerçekleştiren Toplumcu Demokrasi Partisi Girne Milletvekili Zeki Çeler gazetemize konuştu. Çeler, Türkiye gençliğinin AKP Hükümetinin baskıcı politikalarına karşın verdikleri mücadeleye atıfta bulunarak, kendilerinin amacının da bu baskıcı ve gerici zihniyeti kendi ülkelerinden silmek olduğunu vurguladı. “Reddediyoruz Platformu”nun mücadelesine kararlılıkla devam edeceğini belirten Çeler, kavgalarının Kıbrıs Türk halkı ve gençliğinin varoluş kavgası olduğunun altını çizdi. 

(Fotoğraf: Kıbrıs Gazetesi)

ÖNCEKİ HABER

Arnavutköy'de yaralanan polis hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

TİB kısmi engel koydu, Google'a Türkiye'den erişim yavaşladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...