18 Kasım 2015 14:05

Nusaybin'de sokağa çıkma yasağının 6. günü: 3 ölü, 13 yaralı

Mardin'in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağı 6. gününde devam ediyor. Nusaybin'de özel harekat timlerinin saldırıları sonucunda, 6 günde 3 kişi öldü, 13 kişi de yaralandı.

Paylaş

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Nusaybin’de özel harekat timlerinin mahallelere dönük saldırısı devam ederken, bugün de bir kişi yaşamını yitirdi. 6 günde 3 kişinin öldürüldüğü ilçede kimisi ağır, 13 kişi de yaralandı.

Polisin zırhlı araçlarla kuşattığı mahallelere dönük saldırılar sırasında dün de 45 yaşındaki Hasan Dal adlı yurttaş evinin bahçesinde katledildi.

‘BOMBAATARLA VURULDU’ İDDİASI

Sokağa çıkma yasağının 6. gününde polis saldırılarının yoğunlaştığı Abdulkadirpaşa Mahallesi Şirin Sokak’taki evinin bahçesinde bulunan Hasan Dal, DİHA’nın haberine göre bombaatar mermisiyle vuruldu. Ağır yaralanan Dal, hastaneye kaldırılamadığı için olay yerinde yaşamını yitirdi. Dal’ın yaşamını yitirmesinin hemen ardından Şirin Sokak’ta saldırılar şiddetlenirken, Dal’ın komşusu ve daha önce polislerce vurulan Yılmaz Tutak’ın üvey annesi olan Güle Tutak adlı kadın da polis kurşunlarının hedefi oldu. Sırtından aldığı kurşunla ağır yaralanan Tutak, bir süre yerde bekletilmesinin ardından battaniyeye sarılarak sallanan beyaz bezlerle caddeye taşındı. Caddeye kadar taşınan Tutak, bir araca bindirilerek, Nusaybin Devlet Hastanesine kaldırıldı.

5 ÇOCUK ANNESİ KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

İlçede, 15 Kasım’da, Fırat Mahallesi Başyurt Sokak’ta bulunan evlerinin ikinci katından 9 yaşındaki S. ve 17 yaşındaki F. isimli çocuklarıyla aşağı inen 5 çocuk annesi Selamet Yeşilmen de merdivenlerde katledilmiş, 2 çocuğu da yaralanmıştı. Yeşilmen ailesinin feryadına koşan Yılmaz Tutak isimli genç de Çağçağ Caddesi’nde konumlanan polislerce vurulmuş, polis saldırısı nedeniyle saatler sonra kaldırılabildiği Nusaybin Devlet Hastanesinden, Diyarbakır’a sevk edilmişti.

ABLUKA CAN ALDI

16 Kasım’da Duruca Mahallesi’nde yaşayan 65 yaşındaki Abdulkadir Yılmaz, kalp krizi geçirdi. Çağrılan ambulans İpekyolu polislerce kapatıldığı için 3 saat sonra geldi. Nusaybin Devlet Hastanesine kaldırılan ancak doktor olmadığı için Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen Yılmaz yaşamını yitirdi.

İNTERNET VE ELEKTRİKLER KESİLDİ

İlçeye yapılan askeri sevkiyat sabah saatlerinden bu yana devam ediyor. Askeri birliklerle birlikte çok sayıda kirpi tipi zırhlı araç da ilçeye getirildi.

Yapılan bu sevkiyatlarla birlikte artan saldırılarla eşgüdümlü olarak dün akşam ilçenin kimi noktalarında trafoların hedef alınması sonrası yaşanan elektrik kesintilerinin ardından ilçenin genelinde elektrik, internet hatları kesilirken, GSM operatörlerinin 3G hatları da yine kesildi.

İHD VE MHD SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI YARGIYA TAŞIDI

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Mardin şubeleri, Nusaybin'de 6 gündür devam eden "Sokağa çıkma yasağı"na ilişkin hazırladıkları raporu basın toplantısıyla açıkladı. İHD Mardin Şubesi'nde düzenlenen toplantıya, İHD ve MHD yöneticileri ve üye avukatlar katıldı. Toplantıda konuşan MHD yöneticisi Avukat Sezgin Dinç, Nusaybin'de sürdürülmekte olan "yasağın" toplum nezdinde endişelere neden olduğunu belirterek, kendilerine ulaşan bilgilere göre halkın gıda ihtiyacının tükenmesinin yanı sıra ilçede ağır silahların kullanıldığı kaydedildi.

İnternet, telefon ve mobil ağlarının da hiçbir şekilde kullanılamadığını ifade eden Dinç, "İlçe nüfusunun büyük oranda kadın ve çocuklardan oluştuğu göz önüne alındığında bunun bir tedbir değil katliam hazırlığı olduğu endişesini büyütmektedir" diyen Dinç, Nusaybin'de de "yasağın" ilan edilmesinin ağır yaşam hakkı ihlallerini beraberinde getirdiğini söyledi. Dinç, sorunların ancak diyalogla çözülmesi gerektiğini belirterek, son olarak yasağın derhal kaldırılması konusunda çağrıda bulundu. (Mardin/DİHA)


SALDIRILARIN BİLANÇOSU

6'ncı günündeki sıkıyönetimin 5 günlük bilançosu şöyle:

* 14 Kasım'da, öğlen saatlerinde Yenituran Mahallesi Fırat Sokak'ta bulunan evlerinden çıktığı esnada polislerin bombaatar mermisinin yanlarında patlaması sonucu Faysal Çakar ve 10 yaşındaki oğlu Cano Çakar vücutlarına isabet eden şarapnel parçalarıyla yaralandı. Çakar ve küçük çocuğu polis ablukası nedeniyle saatler sonra kaldırıldıkları Nusaybin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

* 15 Kasım'da, Fırat Mahallesi Başyurt Sokak'ta bulunan evlerinin ikinci katından 9 yaşındaki S:Y ve 17 yaşındaki F.Y. isimli çocuklarıyla aşağı inmek isteyen 5 çocuk annesi Selamet Yeşilmen (44), polislerce katledildi. Yaralanan çocuklarından S.Y tedavisi için Diyarbakır'a sevk edilirken, F.Y. ise Nusaybin Devlet Hastanesi'nde tedavi ediliyor.

* 15 Kasım'da, Yeşilmen ailesinin feryadına koşan Yılmaz Tutak isimli genç, Çağçağ Caddesi'nde konumlanan polislerce hedef alınarak vuruldu. Yeşilmen ailesinin evine yakın bir noktada vurulan Tutak, polis saldırısı nedeniyle saatler sonra kaldırıldığı Nusaybin Devlet Hastanesi'nden Diyarbakır'a sevk edildi.

* 15 Kasım'da, Devrim Mahallesi'ndeki Hükümet Konağı'nın arkasındaki evinin bahçesine bombaatarla atılan merminin patlaması sonucu saçılan şarapnel parçalarının isabet ettiği Abdulhakim Aytimur yaralandı. Aytimur, Nusaybin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

* 15 Kasım'da, akşam saatlerinde Devrim Mahallesi'nde bulunan evinin balkonuna çıkan Şirin Bilgin isimli kadın, Newroz Alanı yakınlarına konuşlanan polislerce üzerine ateş açıldı. Sırtına kurşun alan Bilgin, Nusaybin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

* 16 Kasım'da, Duruca (Kertwênê) Mahallesi'nde 15 Kasım gecesi geçirdiği kalp krizinin ardından çağrılan ve İpekyolu polislerce kapatıldığı için 3 saat sonra gelen ambulansla Nusaybin Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ancak doktor olmadığı için Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen 65 yaşındaki Abdulkadir Yılmaz burada yaşamını yitirdi.

* 16 Kasım'da, akşam saatlerinde 65 yaşındaki Süleyman Altekin isimli yurttaş, Fırat Mahallesi'nde bulunan çocuğunun evine gitmek isterken, Abdulkadirpaşa Mahallesi Şirin Sokak'ta polislerce ayağından vuruldu.

* 17 Kasım'da, Abdulkadirpaşa Mahallesi Kartopu Sokak'ta bulunan evinin önüne çıkan Abdulkadir Doğan isimli yurttaş, Çağçağ Caddesi üzerinde bulunan polislerce ayağından vuruldu. Doğan, saatler sonra ancak kaldırılabildiği Nusaybin Devlet Hastanesi'nden Diyarbakır'a sevk edildi.

*17 Kasım'da, Abdulkadirpaşa Mahallesi Coşan Sokak'ta bulunan evinin önüne çıkan 3 çocuk annesi Halime Güner (35) isimli kadın, yine Çağçağ Caddesi üzerinde bulunan polislerce ayağından vuruldu. Güner, Nusaybin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

* Devrim Mahallesi'nde bulunan bir apartmanın 5'ini katındaki evinin mutfağında bulunan 42 yaşındaki Fatma Kulat isimli kadın kurşunların hedefi oldu. Mutfak camını kırarak içeri giren kurşunun o sırada yemek yapan Kulat'ın çene altından boynuna saplandı. Ağır yaralanan kadın, çağrılan ambulansla Nusaybin Devlet Hastanesi'ne ardında da Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne sevk edildi.

* 17 Kasım'da, akşam saatlerinde Yeni Turan Mahallesi Mehmetçik Sokak'tan geçen 19 yaşındaki Mehmet Aslan isimli bir genç, polis kurşunlarının hedefi oldu. Sakarya Caddesi'ne konuşlanan polislerin üzerine ateş açtığı Aslan, boynuna isabet eden bir kurşunla olduğu yere yığıldı. Nusaybin Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Aslan'ın hayati tehlikesi bulunuyor.  (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Siirt'te 4 bölge 'güvenlik bölgesi' ilan edildi

SONRAKİ HABER

Çipras, Patrikhaneyi ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa