05 Ekim 2015 12:14

Silvan Kaymakamından itiraf gibi açıklamalar

Paylaş

Cumhur DAŞ
Fırat TOPAL
Silvan

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinden sokağa çıkma yasağı ve polis ablukası devam ederken, Diyarbakır Barosu’nun oluşturduğu heyetle görüşen Silvan Kaymakamı, çarpıcı açıklamalar yaptı. İlçede tanklarla atış yapıldığını, sivillerin vurulduğunu ve gözaltına alınanlara kötü muamele yapıldığını belirten Kaymakam, farklı illerden gelen polis ekiplerini kontrol edemediklerini de itiraf etti
 
Silvan’ın sokak ve caddelerinde çatışma izleri gözlenirken evlere halen elektrik ve su verilmiyor. İlçeye giriş-çıkışlara izin verilmezken Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve yönetim kurulu üyeleri valilikten aldıkları özel izinle Silvan’a girdiler. İlk olarak Silvan Kaymakamı Murat Kütük’le görüşmek isteyen heyet, Kütük’ün Kaymakamlık makamında bulunmaması nedeniyle Batman yolundaki İlçe Alay Komutanlığı’na giderek görüşmeyi burada gerçekleştirdi. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ilçede yaşananlara ilişkin kaygılarını aktarırken Silvan Kaymakamı Murat Kütük, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

KAYMAKAM: POLİS 70 YAŞINDAKİ KADINI VURDU

Yaptıkları görüşmeler sonucu sokağa çıkma yasağının bugün kaldırılabileceğini söyleyen Kütük, “Olayların ilk günü çatışmada ölen Vedat Akcanım bugüne kadar defnedilemedi. O konuda da üzgünüm. Bir cenaze defnedilmeden insanın acısı hafiflemiyor. Onun dışında bizim tahmin ettiğimiz 20’nin üzerinde ölü var. Ama bunlara ulaşamadık. Yaralı vatandaş konusunda da mesela 70 yaşında bir teyze yaralandı (Hayriye Hüdaverdi) yaralandı. Çatışma alanında yaralılara yardım ederken polis tarafından vuruluyor” dedi. Elektrik trafolarının çatışmalar nedeniyle patladığını söyleyen Kütük, 45 bin nüfuslu ilçeye 4.500 ekmek dağıttıklarını belirtti.

‘TANK ATIŞI YAPILDI’ İTİRAFI

Bazı noktalarda tank atışı yapıldığını söyleyen Kütük, “Barikat olan iki yeri tank atışıyla aşabildik. Tankın dışında da başka bir şeyle aşamazdık” dedi. Belediye bahçesinde silah tehdidiyle gözaltına alınan gazetecilerin bilgisinin kendisine de ulaştığını söyleyen Kütük, “Olayı duyduk. Ama sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Bir inceleme başlatmadık. Şikayetçi gelecek, resmi evrak yapacağız vs” dedi.

‘ÇOK FAZLA KÖTÜ MUAMELE ŞİKAYETİ ALDIK’

Gözaltına alınanların darp edildiğine dair şikayetlerin kendilerine ve valiliğe de ulaştığını kaydeden Kütük, “Vekiller de söyledi bana. Aile bireylerinin de darp edildiği söyleniyor. ‘Şikayetçi olun’ diyorum. Hastanemiz açık, darp raporu alsınlar. Savcılıkta şikayetçi olsunlar. Bana gelen telefonun haddi hesabı yok. Herkes görevini layıkıyla yapacak” dedi.

‘OSMANİYE, HATAY VE MUĞLADAN EKİPLER GELDİ’

Osmaniye, Hatay, Muğla gibi illerden Silvan’a geçici kadroyla gelen ekipler olduğunu söyleyen Kaymakam Kütük, “Yani benim buradaki polis unsurlarının öyle çok operasyonel kabiliyeti yok. Muhtemelen bu şikayetlerin çoğu o dışarıdan gelen ekiplerden kaynaklanıyor” dedi. 11 kişinin gözaltı süresinin devam ettiğini söyleyen Kütük, “İki kişi ayağından vurularak gözaltına alındı. Gözaltı muamelesinin kötü olduğuna dair çok şikayet alıyoruz. Defalarca anons geçtik. Kimseye kötü muamele yapılmasın, dedik” şeklinde konuştu.

‘DIŞARINDA GELENLER TALİMATLARIMIZI DİNLEMİYOR’

Kütük, “Hatta valimize ‘Sayın valim birliklerin çoğu ilden geldikleri için mi bizim talimatlarımız göz ardı ediliyor? İl emniyet müdürümüz talimat versin’ dedik. Onu da sağladık. Ama buna rağmen arkadaşlarımızın bir kusuru varsa herkes yaptığının hesabını versin. Bir dünya sıkıntıyla herkes beni arıyor” dedi. Bazı zırhlı araçlara roket isabet ettiğini ifade eden Kütük, “Bu kadar uzaması bizi de rahatsız etti. Bir savaş veriliyorsa halkın içinde verilmesin” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Balkanlar'dan serin ve yağışlı hava geliyor

SONRAKİ HABER

Alman Üniversitesi Hacı Birlik’e ‘köpek’ diyen doktora öğrencisine soruşturma açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...