05 Eylül 2015 09:30

Cizre'de gece boyu çatışma: 4 kişi öldü

Günlerdir çok sayıda tank, panzer, top ve zırhlı araçla binlerce polis, asker ve özel harekat timlerinin sevk edilerek konuşlandıkları Cizre'de dün gece yoğun çatışma vardı.

Paylaş

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinden sonra şimdi de Şırnak'ın Cizre ilçesinde tank, panzer, top ve çok sayıda zırhlı araç ile binlerce polis, asker ve özel harekat timleri okullara ve belirli devlet kurumlarının lojmanlarına yerleştirildi. Zırhlı araçlı polis, asker ve özel harekat timleri, İlçe Jandarma Komutanlığı'na, Konak Mahallesi'ndeki İstikbal Koleji'ne, Yafes Mahallesi'ndeki İmam Hatip Lisesi'ne, Cizre Stadyumu civarındaki okullara, Rojava sınırının sıfır noktasında yer alan Çok Programlı Lisesi'ne, Hacı Fettah Kadooğlu Anadolu Lisesi'ne ve özellikle Nur, Sur, Cudi ve Yafes mahallelerinin etrafındaki okullara konumlandırıldı.

300 ÖZEL HAREKAT POLİSİ CİZRE'DE
Kentte 2 gün önce 150 zırhlı ve 50 otobüs ile gelen ve sayıları 300 civarında olduğu belirtilen özel harekatçı polislerinin İçişleri Bakanlığı'ndan özel talimat ile geldikleri iddia ediliyor. Sevkiyat ile gelen polisler için Cizre Kaymakamlığı'nın 10 günlüğüne Konak Mahallesi'nde bulunan Anadolu Lisesi ve Yafes Mahallesi'nde bulunan İmam Hatip Lisesi öğrenci yurtlarını tuttuğu öğrenildi.

POLİS: SEÇİM SONUNA KADAR BURADAYIZ
İsmini vermek istemeyen bir yurttaş, polislerin okul bahçesini silah ve mühimmat ile doldurduğunu aktardı. Polislerin kendisine "Seçimden sonraya kadar buradayız" dediğini kaydeden yurttaş, şunları dile getirdi: "Ankara'nın kararı ile özel geldiklerini ifade eden polisler birçok farklı şehirden geldiklerini söylediler. 'Burayı temizleyip seçimden hemen sonra gideceğiz' dediler."

HDP'li Ferhat Encü: Cizre'de yaşanacaklardan endişeliyiz

HDP heyeti Cizre'ye yürüyerek gidiyor

İNTERNET, ELEKTRİK VE TELEFON KESİLDİ
Akşam saatlerinde kentteki internet, elektrik ve telefonlar kesilmeye başlamasıyla Şırnak Valiliği tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, ikinci talimata kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen halk sokağa çıkmaya başladı. 7'den 70'e tüm yurttaşlar, Nur, Cudi, Sur ve Yafes mahallelerindeki sokaklara çıkarak, ses çıkartma eylemi yaptı. Kentin tüm mahallelerinde konuşlandırılan polis, özel harekat timleri ve keskin nişancılar tarafından halkın üzerine ateş açmasına karşı halkın direnişe geçti.

Valilik yasağını dinlemeyen yurttaşların sokağa çıkıp ses çıkarma eylemi yapması üzerine mahalle girişlerinde bekleyen polisler, mahalle içlerine doğru rastgele taramalar yaptı. Tarama sonrası mahallede bulunan gençler "özsavunmalarını" oluşturarak, polislerin mahallere girmemesi için direnişe geçti. Yurttaşların slogan ve zılgıtlarla verdiği destek ile özelikle Nur, Cudi, Sur ve Yafes'te direnişe geçen gençlerle polisler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Cizre'de de Valilik tarafından sokağa çıkma yasağı açıklaması yapılmadan önce Cizre Devlet Hastanesi ablukaya alınırken, eczanelerin bulunduğu caddelere çok sayıda zırhlı araç konumlandırıldı.

4 KİŞİ ÖLDÜ, ÇOK SAYIDA KİŞİ KİŞİ YARALANDI
Nur Mahallesi'nin girişinde bulunan Arîn Mîrxan (İdil) ve Yafes caddeleri zırhlı polis araçları tarafından kapatılırken, özelikle mahalleyi yukarıdan gören Aşk Tepesi'ne çok sayıda keskin nişancı yerleştirilmiş durumda. Garnizon Komutanlığı ve Tank Taburu'ndan da yoğun ateş edilen mahallede çatışmalar halen devam ediyor. BOTAŞ Caddesi üzerinde bulunan zırhlı bir aracın mahalleye bomba atması sonucu 1'i ağır 3 kişi yaralandı. Yine mahallede konuşlanan keskin nişancılar tarafından vurulması sonucu ağır yaralanan Mehmet Emin Levent adlı yurttaş İlçe Devlet Hastanesi'ne kaldırılmak istendi. Ancak hastanenin polis ablukasından bulunmasından dolayı tedavi için müdahale edilemeyen Levent yaşamını yitirdi.

Arîn Mîrxan ve Kobanê caddelerinde meydana gelen patlamalarda ise çok sayıda polisin yaralandığı belirtilirken, Devlet Hastanesi'nin etrafındaki polislerin ablukası ise devam ediyor. Hastanede bulunan Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret, hastanenin zırhlı araçlarla polis tarafından ablukaya alındığını ve kendilerine ulaşan bilgilere göre, 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda yaralının olduğunu ancak yaralıların abluka nedeniyle hastaneye getirilemediğini vurguladı.

Sabah saatlernde zırhlı araçlar kentin işlek caddelerinde devriye gezerken, kepenkleri açmayan esnaf ve mahalledeki yurttaşların direnişi sürüyor. Kentte yer yer hala silah sesleri geliyor. (DİHA) 

ÖNCEKİ HABER

Sınırlar açıldı, mülteciler Avusturya’ya ulaştı

SONRAKİ HABER

Susmayacağız! Savaşa, zulme karşı barışın sesi olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...