Biyolojik arıtma kapasite artışı projesi halkın katılımı toplantısı yapıldı: 'Sulak alana arıtma tesisi yapılamaz'
Balıkesir Edremit’te Zeytinli İleri Biyolojik Arıtma Tesisi kapasite artışı için yapılan toplantıya yurttaşlar tepki gösterdi. “Sulak alana arıtma tesisi yapılamaz, deniz alıcı ortam değildir” vurgusu öne çıktı.
Özer Akdemir
[email protected]
Balıkesir — Zeytinli İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Kapasite Artışı Projesi’nin Halkın Katılımı Toplantısı, 5 Şubat 2026 tarihinde Edremit Altınkum’da gerçekleştirildi.
Ortam Kafe’de düzenlenen toplantı, mekanın yetersizliği ve hazırlıkların eksikliği nedeniyle katılımcıların tepkisini çekti. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (BASKİ) ait projenin sunumu, ETC Çevre Teknolojileri temsilcileri tarafından yapıldı.
“Denizler alıcı ortam değildir”
Toplantıda söz alan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, projenin seçildiği yerin sulak alan ve nitelikli koruma alanı olduğunu vurgulayarak bu bölgeye arıtma tesisi yapılmasının yanlış olduğunu belirtti. Doğan, arıtılan suyun yüzde 90’ının derin deniz deşarjı ile Edremit Körfezi’ne verilmesinin büyük risk taşıdığını ifade etti. Denizlerin birer alıcı ortam olmadığını hatırlatan Doğan, ileri biyolojik arıtma sistemiyle elde edilen suyun tamamının geri kazanılarak tarım ve diğer alanlarda kullanılması gerektiğini söyledi.
Doğan ayrıca projedeki koku giderimi önlemlerinin yetersizliğine, atık çamurunun bertaraf sürecindeki belirsizliklere ve tasarım parametrelerindeki eksikliklere dikkat çekti. Günümüzdeki kuraklık ve susuzluk sorununa değinen Doğan, mega tesisler yerine su tasarrufunu önceleyen, gri suyu ayıran ve küçük yerleşimlerde "yapay sulak alanlar" gibi ekolojik çözümleri temel alan politikaların üretilmesi gerektiğini dile getirdi.
BASKİ’nin açıklamaları yetersiz
Toplantıda uzmanlar tasarım hatalarına odaklanırken, bölge sakinleri ise kronikleşen arıtma sorununun acilen çözülmesini talep etti. BASKİ yetkililerinin açıklamalarını yetersiz bulan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, projenin sulak alanları yok etmeyecek bir bölgeye taşınması ve arıtılmış suyun yüzde 100 geri kullanımının sağlanması çağrısında bulundu.
Evrensel'i Takip Et