31 Temmuz 2021 00:15

Activision Blizzard'da eylem günü

Blizzard binası önündeki savaş çığlığı atan Ork heykeli

Blizzard binası önündeki savaş çığlığı atan Ork heykeli | Fotoğraf: Blizzard

Paylaş

Kaliforniya Adil İstihdam ve İskân Departmanı’nın (DFEH) iki yıl boyunca sürdürülen bir soruşturma sonucunda oyun devi Activision Blizzard’a (AB) kadın çalışanların maaş, görev ve terfi konusunda sistematik olarak ayrımcılığa uğramaları ve sıklıkla cinsel tacize maruz kalmaları nedeni ile 20 temmuzda dava açması ve ardından gelişen olaylar hem oyun endüstrisindeki çalışma koşullarının sefaletini hem de oyun emekçilerinin sürece nasıl müdahil olabileceğini bir kez daha gösterdi. DFEH’in dava başvurusundan birkaç satır başı ile başlayalım:

  • AB’nin kadrosunun yüzde 20’sini oluşturan kadınlar erkek yurdu kültürü olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir çalışma kültürüne maruz kalıyor.
  • Erkek çalışanlar bolca alkol alıp kadın çalışanlara karşı uygunsuz davranışlarda bulunuyor.
  • Erkek çalışanlar kendi işlerini kadın çalışanlara yaptırırken kendileri cinsel geyikler ve “tecavüz şakaları” yapıyor.
  • Kadın çalışanlar hamile kalabilecekleri bahanesi ile terfi edilmiyor, çocuklarını kreşten almak için işten izin almaları eleştiriliyor, emzirme odalarından odada toplantı yapmak için atılıyorlar.
  • Bir kadın çalışan yöneticisi ile birlikte gittiği bir şirket seyahatinde yoğun cinsel tacize maruz kaldığı için intihar etti.

Şirketin bütün bu suçlamalara yanıtı “Şirketimizde cinsel taciz ve görevi kötüye kullanmanın yeri yok. Her iddiayı ciddiyetle inceliyor, araştırıyoruz. DFEH’in suçlamaları yanıltıcı.” cümlelerinin ardından “kendilerinden hesap sorulamayan eyalet bürokratlarının sorumsuz davranışlarının şirketlerin Kaliforniya’dan kaçmasına neden olduğunu” iddia ederek DFEH’i suçlayıp üstü kapalı bir “gideriz buralardan” tehdidi savurmak oldu. Bu açıklamaya AB çalışanları imzacı sayısı iki bini bulan bir mektupla tepkilerini gösterirken oyunculardan da AB oyunları için boykot çağrıları yayılmaya başladı. Bu gelişmeler üzerine CEO Bobby Kotick salı günü şirketin ilk açıklaması için özür dileyen yeni bir açıklama [2] yapmak zorunda kaldı. Ancak Kotick’in açıklaması da binlerce çalışanın iş bırakıp eylem yapmasına engel olamadı.

AB eylemcileri, Kotick’in açıklamasının zorunlu hakemlik uygulamasının sonlandırılması, işe alımda ve terfide çalışanlara söz hakkı, maaşlarda eşitliği sağlamak üzere şeffaflık ve çalışanların seçeceği bir üçüncü şahıs denetleme mekanizması gibi başlıkları ele almadığını vurgulayarak kendilerini şu anki duruma getiren sürece sessizce geri dönmeyeceklerini deklare etti. Bir diğer oyun devi Ubisoft’un beşyüze yakın mevcut ve eski çalışanından da AB eylemcilerine destek açıklaması  geldi. AB’nin son tedbiri Amazon’un da sendikalaşmayı önleme niyeti ile kiraladığı hukuk firması WilmerHale ile anlaşmak oldu.

Oyun sektöründe son yıllara dek daha ufak çaplı örnekler mevcut olmakla birlikte ciddi bir mücadele deneyimi ve birikimi olduğunu söylemek çok mümkün değildi. Ancak sektörün acımasız koşulları mücadeleden, birlikten, örgütlenmeden olabildiğine uzak genişçe bir oyun emekçisi kesimini giderek bir araya getiriyor. AB eylemi ilk değildi, son da olmayacak. Oyun emekçileri birleşiyor, mücadele içinde öğreniyor, dayanışıyor. AB şimdi WilmerHale aracılığı ile çalışanlarına daha sinsi bir saldırı hazırlığı içinde. Oyun emekçilerinin birliği, mücadelesi ve dayanışması bu saldırıyı boşa çıkartmayı başaracaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...