27 Temmuz 2021 00:10

İşçi, sağlık nedeniyle sözleşmeyi feshedebilir

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

SORU: Merhaba, ben 3 yıldır bir firmada çelik imalat ve montajcısı olarak çalışıyorum. 2019 yılında bel fıtığı sorunuyla karşılaştım ve 2020 yılı ilk çeyreğinde de boyun fıtığı hastalığına yakalandım. 22 Ekim 2020 - 1 Temmuz 2021 tarihleri arasında çalıştığım firmanın işlerinin kovid-19 nedeniyle düşüşte olmasından dolayı ücretsiz izne gönderildim ve sonra 1 Temmuz 2021’de tekrar işbaşı yaptım. Fakat bu 1 aylık çalışma süresinde hastalığım tekrar nüksetti ve aşırı zorlanıyorum. Bu yüzden işten ayrılmak istiyorum. İstifa edip tazminat hakkımı yakmak istemiyorum ne yapmam gerekir?

CEVAP: İyi günler ve geçmiş olsun öncelikle. Sizin durumunuzda sağlık nedeni ile iş sözleşmenizi feshetmek için, öncelikle tespit edilmesi gereken husus, sağlık sorunlarınızın kaynağının yaptığınız işten kaynaklanmış olduğunu ispatlamak önemlidir.

Öncelikle şu hususu da belirtmek gerekir. Sağlık nedenleri ile işçinin çalışamaz halde olması veya sağlığının çalışması durumunda son derece ağırlaşması durumunda istifa etmesine gerek yoktur. Bu sebeple işçi açısından İş Kanunu ayrıca, sağlık nedenleri ile fesih nedenleri belirterek işçi açısından bu durumları haklı nedenle fesih sebebi olarak düzenlemiş ve bu sebeple yapılan fesihlerde işçinin kıdem tazminatını alabileceğini belirtmiştir.

İş Kanunu’nun 24. maddesinde işçinin haklı nedenle fesih sebeplerinin düzenlendiği 3 bentten birincisi “sağlık sebepleri” başlığı altında yer almaktadır. Bunlar: “a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.”

Sizin sorunuzda belirtmiş olduğunuz durumunuz a bendinde yer alan düzenleme koşullarına girmektedir. İşçi açısından sağlık nedeniyle fesih hakkının doğabilmesi için yapılan işin, işçinin yaşamı veya sağlığı için tehlike yaratması hususunun gerekliliğidir. Sizin durumunuzda sorunuzda da belirttiğiniz üzere, alacağınız bir doktor raporunda yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere, hastalığınızın yaptığı işten kaynaklandığını ve sağlığı için bu işin artık tehlikeli olduğunun belirtilmesi önemlidir.

Sağlık sebepleri nedeniyle iş akdini fesheden işçinin sözleşmenin feshini gerektiren nedenlerin bulunduğunu ve iş akdinin feshinin haklı bir nedene dayandığını ispat etmesi gerekmektedir.

Uygulamada Yargıtay da hastalığın işçinin sağlığı ve yaşayışı için tehlikeli olduğunun sağlık raporunda belirtilmesini aramaktadır. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 23.02.2016 tarihli kararı ile de (2015/5651 E. 2016/4103 K.) işitme kaybı şeklindeki sağlık sorunları ve devamsızlığı nedeniyle iş akdini sonlandıran işçinin ilgili Kurum’a sevki sağlanarak, çalışanda oluşan işitme kaybının çalışma şartlarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı, çalışanın çağrı merkezinde çalışmasının işitme kaybı rahatsızlığını artırıp artırmayacağı ve rahatsızlığının çağrı merkezinde çalışmasına engel olacak nitelik taşıyıp taşımadığı ve iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılmasının işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olup olmadığı hususlarının bir raporla belirlenmesi gerektiği, bu sorulara olumlu yanıt alındığı takdirde işçinin iş akdinin feshinin haklı kabul edilerek kıdem tazminatına hak kazanacağının kabul edilmesi gerektiğine karar verilmiştir.

Dolayısıyla alacağınız bir doktor raporunda yukarıda belirttiğim hususlar çerçevesinde bilgilerin yer alması durumunda iş sözleşmenizi sağlık sebepleri ile haklı nedenle feshetmeniz durumunda, kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde iş sözleşmesini feshedebilirsiniz. Bunun için doktor raporunu da ekleyerek iş sözleşmenizi haklı nedenle sağlık sebepleri ile feshettiğinizi belirten bir dilekçe -istifa değil- yazarak işverene vermeniz yeterlidir. Ancak, bu haklı nedenle feshe rağmen, işveren kıdem tazminatını ödemez ise bu durumda tazminat alacağı için iş mahkemesinde alacak davası açmanız gerekecektir. Bu davadan önce de yasal olarak ara bulucuya başvurmanız gerekir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...