17 Temmuz 2021 00:00

Steam Deck oyun ve PC ekosistemlerini değiştirmeye aday

Oyun konsolu Steam Deck

Fotoğraf: Valve

Paylaş

Valve, perşembe akşamı yeni elde taşınabilir oyun konsolu Steam Deck’i tanıttı. Adını Valve’in oyun mağazası Steam’den alan cihaz pek çok açıdan oyun konsolu ve bilgisayar dünyasını değiştirmeye aday. Aralık ayında piyasaya sürülmesi planlanan bu yeni cihazın taşıdığı potansiyeli anlamak için teknik özelliklerine ve fiyatına bakmak fazlası ile yeterli.

Steam Deck dört çekirdekli, sekiz iş parçacıklı 3.5 Ghz’e kadar çıkabilen özel üretim bir Zen 2 AMD işlemci ile geliyor. Grafikler için ise 8 RDNA2 hesaplama ünitesi mevcut. Cihaz 16 GB LPDDR5 RAM ve 7 inçlik 1200x800 çözünürlüğe sahip bir ekranla geliyor. Depolama için 64 GB eMMC, 256 GB SSD ve 512 GB SSD arasında seçim yapılabiliyor. Kullanım şekline göre 2 ila 8 saat arası dayanabilen bir batarya ile dahili oyun kontrolörü, kablosuz, bluetooth ve kart okuyucuyu da ekleyin. Bütün bunlar 30 cm x 12 cm x 5 cm’lik ve 670 gramlık bir pakete sığdırılmış. Ayrıca satılacak bir dok aracılığı ile cihaza monitör, klavye, mouse vb. kolayca bağlanabiliyor. Sistem Steam’in kendi Linux tabanlı işletim sistemi Steam OS yüklü olarak geliyor, ancak başka Linux dağıtımlarının ya da Windows’un yüklenmesi mümkün.

Steam Deck’in özellikleri piyasada bulunmaz özellikler değil ancak esas dikkat çekici olan bütün bu özelliklerin üzerine yapıştırılan fiyat etiketi. Türkiye’de henüz ön siparişe açık olmayan Steam Deck’in ABD fiyatları 64 GB, 256 GB ve 512 GB’lık modelleri için sırasıyla 400, 529 ve 649 dolar. Avrupa fiyatları ise yine sırasıyla 419, 549 ve 679 avro. Cihaz fiyatlarına dair eğer bir fikriniz yoksa bu fiyatlar yüksek gözüküyor olabilir. Kıyası kolaylaştıralım. Giriş seviyesinde bir oyun notebookunun Türkiye fiyatı 8 bin lira ile 10 bin lira arasında değişiyor. Oyun bilgisayarı olmayan birazcık eli yüzü düzgün bir notebook için dahi 5 bin liradan aşağı fiyat zor. Grafik performansları daha düşük olmakla birlikte Steam Deck’e benzer konsollar olan GDP Win3 1140 dolara, Aya Neo ise 925 dolara satılıyor.

Valve, Steam Deck ile güçlü bir donanımı rakip cihazlara kıyasla daha ucuza sunuyor. Fiyatın düşüklüğü Valve açısından büyük olasılıkla el konsolları pazarını zapt etmek, bu arada da Steam oyun marketini daha da güçlendirmek için bir politika olsa da donanım fiyatlarının fahiş bir şekilde yüksek oluşunu dikkate aldığımızda Steam Deck sadece oyuncular için değil eli yüzü düzgün bir bilgisayar arayışında olanlar için de dok tipi kullanım seçeneğiyle dikkate değer bir olanak.

Elbette henüz Steam Deck’in bağımsız performans testlerini ya da Steam OS dışındaki performansını görmedik. Dolayısıyla verilen sistem özelliklerinden ya da Jedi Fallen Order gibi modern oyunları pek bir sorun yaşatmadan oynatabilmesinden hareket ederek öngörüde bulunuyoruz. Ancak bilgisayar ve bilgisayar parçası fiyatlarının mevcut gidişatında ciddi değişiklikler olmazsa Steam Deck vadettiğinin yüzde 70’i kadar bir performans için bile oldukça uygun fiyatlı bir makine olarak hem oyun ekosistemini hem de bilgisayar ekosistemini değiştirmeye aday.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...