01 Temmuz 2021 00:12

Gergerlioğlu’nun özgürlüğü

Fotoğraf, Salih Gergerlioğlu'nun Twitter hesabından alınmıştır. 

Paylaş

İnsan hakları savunucusu,  bireysel olarak ya da başkalarıyla birlikte, insan haklarını korumak ve geliştirmek için çalışan kişidir. Hak savunucusunun mesleğinin ne olduğu bu tanım gereği ikincildir. Hemen ilk akla hekimler ve avukatlar gelmekle birlikte, meslekle sınırlı  yaklaşım aynı ölçüde, sınırlı bir bakış olur. Her meslekten ya da hiçbir meslekten olmayan insan, insan hakları savunucusu olabilir.

Herkes, insan haklarını savunabilir ve insan hakları savunucusu olabilir.

İnsan haklarını savunma hakkı da herkesin insan hakkıdır.

Çok değerli, çok önemli bir insan hakları savunucusu hakkında (Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu), 1 Temmuz 2021 tarihinde, yani bugün,  Anayasa Mahkemesi bir karar verecek.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, seçilmiş bir insan, bir milletvekili. Bu durumda olanlarla ilgili yani milletvekilleri ile ilgili anayasal hükümler ihlal edilmiş durumda. Hukuka aykırı bir biçimde dokunulmazlığının kaldırıldığı düşünülüyor. Fikrini söylediği için cezalandırılıyor. Fikirleri hakim düşünceye, eğilimlere ters geliyor. Hakim düşünce dediğimiz iktidar sahiplerinin düşüncesi…

Peki Anayasa Mahkemesi ne yapar?

Anayasa Mahkemesi elbette Türkiye’nin dahil olduğu sistemde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini yorumlayan ve uygulayan en yüksek otorite olan ve kararlarının bağlayıcılığı da AİHS’nin 46. maddesinde yazılı olan AİHM içtihatlarıyla uyumlu bir karar verebilir. İfade özgürlüğünü düzenleyen 10. madde ile ilgili yerleşik içtihatları var AİHM’nin.

Anayasa Mahkemesinin sayın üyeleri de bunları en iyi bilebilecek konumdadırlar.

Fakat ne yazık, mesele bilgisel bir mesele değil. Anayasa Mahkemesi sayın üyelerinin o konuda eksikleri var diyemem. Ancak Anayasa Mahkemesinin yerleşik içtihatları var da  diyemiyoruz. Mahkemenin ifade özgürlüğünü koruyan ve tam anlamıyla AİHM içtihatlarıyla uyumlu bir yaklaşım gösterdiği iddiasında bulunamam. Ancak yine de Anayasa Mahkemesinin özgürlükçü yaklaşımlarına da tanık olduk. Mesela Sayın Başkanın katılımıyla da olsa Barış Akademisyenleri davasında çok önemli özgürlükçü bir karar verdi Anayasa Mahkemesi. Unutmamak lazım! O yüzden bütünüyle umutsuz olmamak lazım. Ben diliyor ve umuyorum, Anayasa Mahkemesi, insan hak ve özgürlüklerini koruyan bir karara imza atar.

Gergerlioğlu’nun özgürlüğüne kavuşmasını canı gönülden diliyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa