24 Haziran 2021 00:20

Bye boomer*

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesine atanan kayyuma karşı protestolar sürüyor. Son haber, direnişi destekleyen öğrencilerin kredi ve bursları kesilmiş.

Kim kesmiş?

Devlet.

Keser mi?

Kesmemesi gerekir. Devlet dediğimiz, ülke sınırları içinde yaşayan tüm insanların, anlaşarak, aralarından bazılarına çeşitli görevler yükleyerek ve onların geçimini sağlayarak herkese hizmet etmelerini sağlayan bir anlaşmaysa, kesmemeli.

Peki “devlet” içerisinde görevlendirilen memurlar, kendilerine o görevi veren toplumun gençleri arasında ayrım yapabilir mi? O görevli, işaret parmağıyla serçe parmağını kulak gibi kaldırıp kalan üç parmağını burun gibi yapanla, işaret parmağıyla orta parmağını V harfi yapan, ya da yumruğunu sıkıp işaret parmağı ile gökyüzünü gösteren genç arasında ayırım yapabilir mi?

Devletin görevlisiyse yapmaz, yapmamalı.

Peki devleti çalıştırsın, bize hizmet etsin diye görevlendirdiğimiz memur, amir, şef, müdür, bakan, reis toplumun her kesiminden toplanarak biriken parayı istediği kişiye, istediği şekilde dağıtabilir mi?

Dağıtamaz, dağıtmamalı.

Peki milletin yarısı işsiz ve yoksul dolaşırken, karşıdan bana bağıracağına benden karşıya bağırsın diye yedeğinde tuttuğu necip vatandaşına 5 maaş verir mi?

Vermez, vermemeli.

Toplumun görevlendirdiği memurlar, amirler, sırtlarında devlet görevlisi yükünü taşıyanlar, hatta kendilerini “devletin ta kendisi” olarak tanıtanların isimleri dolandırıcılarla, kaçakçılarla, çökücülerle, sahtekarlarla birlikte anılır mı?

Anılmaz, anılmamalı.

Anılırsa ne olur?

Bugün bursunu, kredisini kestiğin genç, yarın

“Bye boomer” der ve biletini keser.

(*) İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra  1946-1964 yılları arasında doğan insanlar için kullanılan baby boomer teriminden geliyor. Bye boomer ise bu yaş grubundaki insanların kovid-19’dan ölmesiyle ortaya çıktı. Hoşçakal moruk anlamına geliyor. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...