29 Nisan 2021 00:15

128 milyar yetmedi

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Olmazdı ya, hani olup da 128 milyar dolar yer değiştirip benim cebime girseydi vallahi yetmezdi.

Baktım, dünyanın en pahalı evi dünyanın en yoksul ülkesi Hindistan’da 1 milyar dolar. Adı Antilia Kulesi. Sahibi, 1 buçuk milyara yakın öküze tapıp, Ganj’da yıkanırken gelecek hayatlarında refaha kavuşacakları hayali kuran Hintlinin Hindistan’ında “Guru, Buda” filan deyip, ailesiyle eve sığınan iş adamı(?). İsmi Ambani. İlginç.

Evi 3 taksitle aldık diyelim, ee, tamam da neyle gezeceğiz? Araştırdım. Dünyanın en pahalı jeti Airbus A340-300. Rusya’nın en zengini Alisher Usmanov’a ait. Adamın soyadını okuyunca huylanmadım değil. Usmanov uçağı 238 milyon dolara almış. İçine de bir o kadar harcama daha yapmış. Eder 480 milyon dolar.

Yaz ayları ne olacak? Babadan kalma Kumburgaz bilmem ne sitesinde 2 odada tatil yapacak halimiz yok ya. Mecburen şöyle eli ayağı düzgün bir yazlık alacağız. En pahalısı Kaliforniya’da. Yarım milyar dolar. Tek sorun 20 yatak odalı. Evi alsak, memleketten bacanak, enişte, baldız, çoluk çocuk dengi kapıp gelecek, sıkışacağız. İkiz villa niyetine 2 tane alsa 1 milyar dolar.

Şimdi yeni yetme yeğenler gelip Bel Air sokaklarında Reno 12 ile dolaşacak değiller ya. Bahçeye 10 tane Bugatti La Voiture Noire koyacağız. Fiyatını duyunca saksıda çiçek sanmıştım, arabaymış. Tanesi 12 buçuktan 125 milyon dolar. Çeyrek milyarın yarısı.

Eee, bu kadar para olunca itibardan tasarruf olmaz. Hem buralarda oturacaksın hem de yatın olmayacak. Malezyalı garibanın biri, halkı çöpten domates toplarken, gidip şöyle orta halli bir yat yaptırmış. Üstünü de altın kaplatmış. Artık nasıl bir fantezisi varsa uygun yerlere de platin, elmas filan sıkıştırmış. Vere vere 5 milyar dolar vermiş.  Bizim neyimiz eksik?

Dağ evi olmayanı sosyeteden saymıyorlarmış. “Uygun Emlak”tan yüzde 2 komisyonla Andorra Dağlarında şöyle epey bir yatak odalı dağ evini sıkı pazarlıkla 30 milyon dolara kapattın mı sıra geldi eğitime. Ağaç yaşken eğilir. Çocuklardan geçti ama torunlarda umut var. Okul dedim mi İsviçre’deki “Institut Le Rosey”den başkası olmaz. Ne öğretiyorlarsa artık yılda 113 bin dolar alıyorlar. Torun başı. İleride olacakları da sayarsak diyelim 10 torun. Yılda 1.2 milyon. Bizim torunlar bu okulu 20 yılda bitiremezler. Esnek düşünürsek, toplam 30 milyon. Yemekti, servisti, kitaptı, sen de 50 milyon.

Ne tuttu? 7 milyar 6 yüz seksen beş milyon dolar.

Hadi malları aldık diyelim, bu yatı kim kullanacak, uçağı kim uçuracak. Evde hizmetçiler, bekçiler?

Hintliyi 10, Amerikalıyı 10 bin dolardan ortalarsak, tanesi 5 bin dolardan 1000 kişi çalışsa ayda 5 milyon, yılda 60 milyon, eh cenabı hak izin verip de kalmışsa kalan 30 yıllık ömrümüzde toplam 1 milyar 8 yüz milyon dolar.

Topla hepsini. 9 buçuk milyar dolar.

İş burada bitse iyi. Gide gele enişteyle, baldızla, çocuk yüzünden öne ben oturacağım, sen oturacaksın diye kavga çıkacak. Tutturacaklar “Yer değiştiren paradan bize de ver” diye. Aynısından bir de bacanaklara, eniştelere, baldızlara, oğlanlara, damatlara, amcaoğullarına yaptırsam, 15 kişi. Ucuzunu yaptırsam olmaz, çıngar çıkar. 15 ile 9 buçuğu çarpınca eder 142 milyar dolar. Çıkar 128’i. 14 milyar dolar daha lazım. Yetmedi işte.

Hem daha yiyecek giderini hesaplamadık. Ama neyse, hanımla ben iki emekli 100 lira bayram zammı da aldık. Yiyeceğimiz iki lokma, giyeceğimiz iki hırka.  

Yarabbi çok şükür.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...