13 Nisan 2021 00:00

BAL’da durum, kördüğüm

Amatör liglerde mücadele eden futbolcular, pandemi nedeniyle yeni sezon maçlarının ertelenmesini Türkiye Futbol Federasyonu Riva Tessisleri önünde prtotesto etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Geçtiğimiz yıl, pandeminin başlangıcında apar topar sona erdirilip imece usulü şeklinde nitelendirilebilecek bir şekilde tescillenen; pek çok takımın amatörden profesyonel lige yükseldiği, Süper Amatör’den ise tek maç dahi yapmadan Bölgesel Amatör’e yükselen takımların gözlendiği 2019-2020 sezonunun ardından BAL’ın 2020-2021 sezonunun başlangıç düdüğü bir türlü çalınmamıştı… Birkaç ay evvel, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu’ndan nihayet müjdeli haber gelmişti ama son gelişmeler, durumu biraz kördüğüme döndürmüşe benziyor.

Zira, 16-17 Nisan tarihlerinde başlatılacağı duyurulan Bölgesel Amatör Lig’in yeni sezon maçları mayıs ayının son haftasına ertelendi. Tabii, şartlar müsaade ederse…

TFF Sağlık Kurulu, yaptığı açıklamada 266 takımla oynatılacak bir ligin mevcut Covid-19 şartlarında çok büyük zorluklarla karşılaşacağını ayan beyan itiraf ederek liglerin başlangıcının sağlık şartlarının uygun olması halinde mayıs ayının son haftasına ertelendiğini duyurdu.

Esasen geride kalan 1 yılda, çok büyük bir fırsatı ‘ulusça’ teptiğimizi son günlerde karşılaştığımız bu açıklamalarla fazlasıyla gözlemleme şansımız oluyor. Amatör takımların şartlarının ne kadar kötü, adına ‘spor’ denilecek bir şeye elverişsiz ve tabiricaizse ‘kör dövüşü’ gibi ilerlediğini kabullenme ve bunu nitelikli bir hale getirecek, gerekirse katmanlardan oluşarak peyderpey bir dönüşüme tabi tutacak fırsatı çoktan kaçırdık. Öyle ya, liglerin başlatılacağını dev puntolarla haber yapan pek çok internet sitesi dahi, sonradan gelen bu erteleme haberini neredeyse es geçti.

Niye kafamızı kuma gömmeye devam ediyoruz? Yüzleşmek niye zor geliyor?

Hadi daha da açık bir şekilde soralım:

TFF, eğer ligleri bu yıl hiç oynatamazsa 266 kulüpten aldığı lisans, lisans yenileme, lige katılım payı vs. ücretlerini iade edecek mi?BAL’ın hiç oynatılamaması halinde 3. Lig’den düşecek olan kulüplerin durumu ne olacak? Geçtiğimiz yıl apar topar küme düşmeyi bütün profesyonel liglerde iptal etmişken, bu yılki takımların -üstelik bunca zor şarta rağmen mücadele etmelerine rağmen- suçu ne?Bir yıldır amatör ligler için devekuşu modunda takılan TFF, salgının bu denli yükseldiği bir dönemde neden ligleri oynatma kararı aldı? Şimdiye kadar başlatılsa, ligin neredeyse sonuna gelinmişti. Madem başlatılabiliyordu, günlük vakalar 5 bin civarındayken başlatılamaz mıydı?

Yoksa amaç, bile bile lades miydi?

Zaten başlatılamayacağı belliyken, liglerin başlatılacağına dair bir duyuru yapıp; alt kademelerde başlayan bir isyanı duraksatmak, ardından da salgın rakamlarını bahane ederek bu direnişi kırıma uğratmak mıydı niyet?

Cevapları ne olursa olsun, ortada tek bir tablo var:

Bir zamanlar bütün 3. Lig kulüp başkanlarını sırf gezmek için yurt dışına VIP olarak götüren bir TFF’den, amatör kulüplere maddi destek yapamayan bir TFF’ye dönüşmüş ülkenin futbolu yöneten kurumu. Neden sonuç ilişkisi de bu cümlede gizli olsa gerek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...