07 Nisan 2021 23:07

Kedi yedi

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

FORBES dünya milyarderlerini açıkladı. Dolar üzerinden. Listeyi okuyunca içim burkuldu. Hatta üzüldüm bile denebilir. Ama biraz da şaşırdım doğrusu.

Önce üzüntümün nedenini söyleyeyim. Listede 26 Türk büyüğü var. Beştepe Külliyesini yapan ikinci sırada. Kimi ailecek zengin ama, dolarlar aile üyeleri arasında bölüştürüldüğü için altta kalmışlar. Kimi tek adam. Bacısı, eniştesi, kaynı yok. Listenin en tepesinde. Ama hepsinin ortak özelliği, son bir yılda biz kovid movid diye ölürken, Kod 29 ile aşağılanıp kapı önüne konurken, darbe, muhtıra filan derken servetlerini TL bazında katlamışlar. Ah bir de dergi, bu listedekilerin son bir yılda servetlerini katlarlarken kaç işçiyi kapıya koyduklarını, işçilerinin gelirlerini son bir yılda katlayıp katlamadıklarını da aynı listede yayımlasaydı.

FORBES’ta olmaz.

Ama ben neye üzüldüm? Yirmi altı Türk büyüğünü topla, 3’le çarp, üzerine de 40 milyon asgari ücret ekle, bir Bezos etmiyor. Tersten söylersek, bir Bezos 80 milyon vatandaşın 6 aylık asgari ücretinden fazla. Hani Bezos “Nirvana’ya erdim. Tüm servetimi Müslüman Türklere bırakıyorum. Bundan sonra Nepal tepelerinde mağarada yaşayacağım, dolara değil ineğe tapacağım” dese, 80 milyon vatandaşımız 6 ay yan gelip yatar. “Yok ben fakire vermem, Allah kime vermişse ben de ona vereceğim” dese yirmi altı milyarder hop 2 yüz milyardere çıkar. Hem de dolarla.

Hani bir de Ellon çıkıp, “ Bezos yapar da ben yapamaz mıyım. Ben de TESLA’mı Hırvat mı, Sırp mı tartışmalarına kurban etmeden bir zamanlar her ikisi de olan Osmanoğulları’na bırakıyorum. Hayatımın kalan yarısını kuzey kutbundan Plüton’u seyretmekle geçireceğim” diye rest çekse, milletçe gel keyfim gel.

Olur mu? Olmaz. Olsa da bizim için sınırdan giren dolarlar havasından mı, suyundan mı bilinmez, Keşan’a varmadan buharlaşıp gider.

Şaşırdığım ise FORBES gibi koskoca derginin Nasrettin Hoca’nın kedi-ciğer hikayesinden haberi olmaması. Türkiye’nin milyarder sayısı 26 ve servetlerinin toplamı 55 milyar dolar ise bir yılda buhar olan 128 milyar dolar nerede? Yok 128 milyar dolar oradaysa 26’nın üstü nerede?

Yok her ikisi de bir yerlerde ise, kara kedi neden her şeye “miyav” diyor?  

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...