17 Şubat 2021 23:11

Gara katliamı: Büyük acı

Hulusi Akar Meclis kürsüsünde

Hulusi Akar | Fotoğraf: DHA

Paylaş

13 Şubat 2021 günü Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Gara’da bir mağarada, 13 sivil vatandaşın cansız bedenlerine ulaşıldığı bilgisini verdi.

15 Şubat günü de İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

 “Alıkonulan kişilerin yaşamını yitirmesi: Çok üzgünüz” başlıklı İHD basın açıklamasında şu bilgiler yer alıyor:  “Ailelerin İHD genel merkezine yaptığı başvurulara göre; 24 Temmuz 2015 günü Diyarbakır-Bingöl kara yolunda Polis Memuru Vedat Kaya, 28 Temmuz 2015 günü Diyarbakır-Bingöl kara yolunda Polis Memuru Sedat Yabalak, 13 Ağustos 2015 günü Diyarbakır-Lice kara yolunda Uzman Çavuş Hüseyin Sarı ve Er Sedat Sorgun ile Er Süleyman Sungur, 18 Eylül 2015 günü Dersim-Erzincan kara yolunda Astsubay Semih Özbey, 2 Ekim 2015 günü Dersim-Pülümür kara yolunda Er Müslüm Altuntaş ve Er Adil Kavaklı, 12 Aralık 2015 günü Şırnak merkezde Uzman Çavuşlar Sedat Vardar ve Ferdi Polat, 21 Eylül 2016 günü Hakkari’de Uzman Çavuşlar Ümit Gıcır ve Mevlüt Kahveci, alıkonulmuştur. Alıkonulanlardan Sedat Vardar ve Ferdi Polat’ın akıbeti konusundaki belirsizlik ise sürmüş, Ferdi Polat’ın alıkonduktan hemen sonra yaşamını yitirdiği yetkililer tarafından aradan geçen 2 yıl sonra ailesine bildirilmiştir. Sedat Vardar’ın akıbeti ise hâlâ belli değildir.”

Açıklamada, yapılan çalışmalara ve girişimlere de tek tek yer veriliyor.

“Aileler ile birlikte basın toplantıları dışında TBMM nezdinde siyasi partilerin grup başkan vekillikleri ve çeşitli devlet görevlileri ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, aileler bizzat bakanlar, başbakan ve cumhurbaşkanı ile görüşerek sorunun çözümünü dile getirmişlerdir. İHD ve diğer insan hakları örgütleri ile birlikte Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanı ile görüşme taleplerimize olumlu veya olumsuz cevap verilmemiştir.

Alıkonulan asker ve polislerden Vedat Kaya, Sedat Yabalak, Hüseyin Sarı, Semih Özbay, Müslim Altuntaş ve Adil Kavaklı’nın sesli ve görüntülü mesajları ilk olarak 4 Ocak 2016 günü yayımlanmıştır.

İHD’nin çağrısı üzerine ikinci kez sesli ve görüntülü mesaj 8 Temmuz 2016 günü yayımlanmıştır. Ancak, bu sefer sadece Süleyman Sungur, Müslim Altuntaş ve Adil Kavaklı’nın mesajları verilmiştir.

23 Aralık 2016 günü TBMM’de grubu bulunan siyasi parti temsilcileri ile İHD ve aileler görüşmeler gerçekleştirmiştir. Bu görüşmelerde İHD, inisiyatif alarak bu kişileri teslim alabileceğini belirtmiştir. Bu görüşmelerde sadece HDP ile görüşme basın önünde gerçekleşmiştir. Siyasi iktidarın duyarsızlığı nedeni ile bu girişim başarısız olmuştur.

22 Haziran 2017 tarihinde alıkonulan asker ve polis aileleri ile birlikte İHD Diyarbakır Şubesinde ortak açıklama ve çağrı yapılmıştır.

29 Eylül 2017 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeye İHD heyeti ile birlikte aileler de katılmıştır.

2 Ekim 2017 tarihinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, aileler ve İHD Genel Başkanı TBMM’de bu konuda açıklama ve çağrı yapmıştır.

7 Haziran 2018 günü alıkonulan 8 asker ve polisin görüntülü mesajları yayımlanmıştır.

14 Haziran 2018 günü İHD Diyarbakır Şubesinde aileler ile birlikte İHD Genel Başkanı bir kez daha serbest bırakılmaları için çağrı yapmıştır. Seçim sürecinde siyasi partilerin bu soruna duyarsız kalmaları nedeni ile bu sefer de girişimler başarılı olamamıştır.

Alıkonan asker ve polislerden çoğunun (9 kişi) yazdıkları mektuplar nisan 2019 tarihinde derneğimize ulaştırılmış, bu mektuplar ailelerine ulaştırılmış, aileler ile birlikte 29 Mayıs 2019 günü İHD Genel Merkezinde yeniden serbest bırakılmaları için çağrı yapılmıştır.

Ailelerden bazıları daha sonra 2020 yılından itibaren Diyarbakır’da HDP il binası önünde oturma eylemlerine katılmış ve evlatlarının serbest bırakılması için açıklamalar yapmışlardır.” (bknz.ihd.org.tr)

Gara katliamı, katledilenlerin aileleri ve sonuç olarak Türkiye toplumu için büyük bir acıdır.

Böyle gitmez. Böyle olmamalı. Toplum olarak, sorunlarla ve sorunların demokratik, barışçıl, diyalog yoluyla çözümünün temel alınmasına dair bir yüzleşmeye ihtiyacımız var.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa