18 Ocak 2021 23:00

Amatör prangalar

Amatör liglerde mücadele eden futbolcular, pandemi nedeniyle yeni sezon maçlarının ertelenmesini Türkiye Futbol Federasyonu Riva Tessisleri önünde prtotesto etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

 

3. Lig’de ve 2. Lig’de (İkinci Lig’in bazı erteleme maçları hariç) devre sona ererken, Amatör Ligler için başlama emareleri geldi. 15 Ocak 2021’de, 75 sayfalık “Amatör Futbol Ligleri Uygulama Esasları” yayımlanarak aylardır seslerini duyurmaya çalışan amatör futbolcular için TFF’den ilk adım geldi… Geldi ama nasıl geldi?

AMATÖR FUTBOL LİGLERİ UYGULAMA ESASLARINDA NE VAR?

  • Aylardır herhangi bir kazancı olmayan amatör futbol kulüplerinin ödemesi gereken lige katılım payı bu esaslardaki yerini her zamanki gibi almış.
  • Kulüplerin saha içi giriş yetkisine sahip olacak yönetici, antrenör, doktor, sağlık görevlisi, ilk yardımcı ve masörler için alınması gereken saha içi giriş kartı için ödenecek ücret ve bu ücretin yatacağı IBAN numarası esaslarda atlanmamış. (Antrenörler için saha içi kart ücretine ek olarak referans bedelinin ödeneceği detayı da unutulmamış)
  • Tescil talebinde bulunacak kulüplerin yer aldıkları şehirler doğrultusunda ödemeleri gereken ücretler uygulama esaslarında detaylı bir şekilde belirtilmiş. Misal İstanbul’dan bir kulüp tescil bedeli için 15 bin TL ödemeliyken Osmaniye’den bir kulüp ise 3 bin 500 TL ödemeli…
  • Benzer şekilde, şehirlere bağlı olarak isim değişikliği talebinde bulunacak kulüplerin il il ne kadar ücret ödemesi gerektiği de esaslarda ‘esaslı’ bir şekilde belirlenmiş.
  • Filiz lisans çıkartma ve vize işlemleri 15 Şubat-30 Haziran tarihleri arasında yapılacak olup, ulusal bazda transfer işlemleri ise 15 Şubat’ta başlayacak… Ancak transferlerin bitiş süresi verilmemiş ve maçlar başladıktan sonra ilan edileceği belirtilmiş.

KORONAVİRÜS BUNUN NERESİNDE?

Covid-19 salgını, uygulama esaslarının (sunuş bölümü haricinde) sadece 42. sayfasında, transfer işlemleri ile ilgili bir maddede kendisine yer bulmuş. İlgili maddeye göre 2020-2021 sezonunun transfer ve tescil dönemlerinde BAL veya yerel amatör liglerdeki kulüplere tescil edilmek suretiyle lisans alan amatör futbolcular, Kovid-19 salgını nedeniyle maçların oynanamaması veya liglerin başladıktan sonra tamamlanmaması halinde mevcut kulüplerinin yazılı izni olmadan başka bir kulübe amatör futbolcu statüsünde tescil edilemeyecek.

TFF’NİN ‘GÖR’ DEDİĞİ

Sunuş kısmında, koronavirüs nedeniyle geçtiğimiz sezon oynanamayan maçlardan ve aksayan düzenden geniş bir perspektiften bahseden TFF; 75 sayfalık kitapçığın sadece bir maddesinde Kovid-19 nedeniyle maçların oynanamaması halini düşünüp futbolcuların transfer edilememesi yönünde bir karar belirliyor.

Dahası, koronavirüs nedeniyle maçların iptal olması, liglerin geçtiğimiz sezonki gibi ‘mecburen’ erken sonlanması durumunda liderlik, şampiyonluk, küme düşme; kısaca liglerin tescil işlemleri hangi kriterlere göre yapılacak hiç belli değil.

Bile bile lades diyecek olan kulüplerin yatıracağı lisans ve lig katılım bedeli gibi ücretler, ola ki bir hafta içinde ligler iptal edilirse geri ödenecek mi, ödenmeyecek mi bu da belli değil.

Ancak iş, futbolcuların bileğine prangayı vurmaya gelince her şey gün gibi ortada…

Tıpkı iş dünyasının koronavirüsle ilişkisi gibi, yöneticilerin hakkının gözetildiği; sistemin asla kaybetmediği ama belirsizliklerin de kol gezdiği nur topu gibi yeni sezonumuz daha başlamadan TFF golü futbol emekçilerinin kalesine attı bile: Kazanan şimdiden belli!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...