16 Aralık 2020 23:09

'Derin Yoksulluk Ağı' çağrısı

Tepsideki ekmekleri tutan çocuk elleri.

Fotoğrağraf: MA

Paylaş

‘Derin Yoksulluk Ağı’nın, aşağıda okuyacağınız,  Twitter hesabından yaptığı bir çağrısı var. Voltaire’nin, “İnsan hakları için ne yapabilirim?” diye soranlara,  “İnsanların bilmesini sağlayın!” dediği rivayet edilir. “Bilme”nin geniş bir anlamı var. Eğitimi de hakikati bilmeyi, haberdar olmayı da kapsıyor. Ben de ‘Derin Yoksulluk Ağı’nın “çağrı”sının duyurulmasına katkıda bulunmaya çalışayım istedim. Söz onların.

Kamu kurumlarına, belediyelere çağrımızdır;

  1. Covid-19 döneminde daha fazla yoksullaşan, sürekli olarak gıdaya ve temel ihtiyaçlarına erişememe ve evsizlik riski ile karşı karşıya kalanlar için “Acil Eylem Planı, Hemen Harekete Geçin”
  2. Büyükşehir ve ilçe belediyelerin sosyal kart, gıda kartı vb. haklarından yararlananlara yatırılan miktarlar yükseltilmeli, sosyal destek başvurularının değerlendirilmesinde kriter temel ihtiyaçlara erişememek olmalı, başvurular hızlıca işleme alınmalı sonuçlandırmalıdır.
  3. Sosyal hizmet mevzuatına uymayan, bürokrasiye takılan fakat aşırı yoksulluk ya da yeni yoksulluk kategorisinde yaşam koşullarına sahip her bireyin ve ailenin başvurusu yerinde incelenerek düzenli gıda desteği ulaştırılmalıdır.
  4. Ekonomik sıkıntılar, yetersiz beslenme olan ailelere  dağıtılan gıda kolileri, evdeki bireyin ihtiyacına göre hazırlanmalıdır. Hijyen kolisine bulaşık, çamaşır deterjanı, bebekli aileler için bebek bezi, mama, kadınlar için hijyenik ped, hastalar için hasta bezi eklenmelidir.
  5. Psikososyal destek ihtiyacı olan çocuklar ve yetişkinler için özel eğitim ve psikolojik destek uygulamaları uzaktan erişilebilir formatlarda uygulanmalıdır.
  6. Evinde yemek yapamayan yaşlı, engelli veya özel ihtiyacı olan bireyler için aşevlerinden günde üç öğün sıcak yemek servisi yapılmalı veya uygun mahallelerde mahalle mutfakları açılarak sıcak yemek dağıtımı yapılmalıdır.
  7. Kamu kurumlarındaki, büyükşehir ve ilçe belediye sosyal destek hatlarını arayan her bireye çözüm odaklı ve uygulanabilir bilgilendirme yapılmalı. Çağrı merkezlerine yapılan başvurular kişileri umutsuzluk ve güvensizliğe düşürmeyecek şekilde yanıtlanmalı, acil işleme alınmalıdır
  8. Aşırı yoksulluk içinde yaşayan mahallelerde günlük temizlik yapılmalıdır.
  9. Korona testi pozitif olan karantinadaki yoksul ailelere evlerdeki her bireyin ihtiyaçları düşünülerek bağışıklığı güçlendirici gıda, sıcak yemek, temizlik malzemesi desteği yapılmalıdır.
  10. Belediyeler ve devlet kurumları stratejik planlarında yer alsa dahi ‘erişilir, elzem olmayan açılışlardan’ vazgeçmeli ve en az 6 ay, aşırı yoksulluk içinde yaşayanlar için daha gerçekçi projeleri, meslek çalışanları ve STÖ’lerle bir araya gelerek acilen hayata geçirilmelidir.
  11. Evlerinde buzdolabı, çamaşır makinesi vb. eşyalar olmayan ve bu yönde talepleri olan ailelere, pandemi koşullarında bu eşyaların olmamasının pandemi için risk oluşturduğu göz önünde bulundurularak, bu eşyaların ulaştırılması sağlanmalıdır.
  12. Evde yaşlı, bebek, hasta, engelli hatta elektriğe bağladığı hava makinesi olmadan yaşayamayacak olan bireylerin durumuna bakılmadan yapılan elektrik, su ve doğal gaz kesintileri bu dönemde kişilerin psikolojik ve fiziksel sağlıklarını riske atmaktadır.
  13. Özellikle özelleştirilen elektrik şirketlerinin hukuki yollara başvurarak ailelere gönderdikleri mesajlarla ‘yakalanma, tutuklanma’ tehditleri endişe ve korku yaratmaktadır. Pandemi koşullarında elektrik, su ve doğal gaz kesintisine gidilmemelidir.
  14. Uzaktan eğitime erişemeyen öğrenciler için mahallerde ücretsiz internet alt yapısı ve teknolojik imkanlar sağlanmalıdır.
  15. Evsizlik riski ile karşı karşıya kalan aileler tespit edilerek aile için uygun koşulların sağlandığı barınma merkezlerine yerleşme imkanı verilmelidir. Yıpranan konutların hızlıca yenilenmesi sağlanarak, düşük ücretli barınma imkanları yaratılmalıdır.
  16. Temiz suya erişimi olmayan aileler için, acilen güvenli bir şekilde temiz suya ulaşabilecekleri temiz su tankerleri gibi çözümler bulunmalıdır.
  17. Siyasi parti fark etmeksizin, büyükşehir ve  ilçe belediyeleri ihtiyaç duyulduğunda ihtiyaç sahiplerine destek olmak için ortak hareket etmelidir.
  18. Yeşil kart kullanan kişilerin borçlarına bakılmaksızın ilaçlara ve sağlık hizmetlerine ulaşımları sağlanmalıdır.
  19. İhtiyaç duyan ailelere ısınma ihtiyaçları için soba vb. araçlar sağlanmalıdır.
  20. Sokak hayvanlarına yönelik düzenli mama ve sağlık hizmeti verilmelidir.
  21. SONUÇ OLARAK; derin yoksulluk koşullarında yaşayan yalnız ve çocuklu kadınlara, yaşlılara, hiçbir düzenli geliri olmayan ailelere en az bir yıl şartsız düzenli vatandaşlık geliri sağlanmalıdır ve COVID-19 krizi boyunca bu duruma engel olacak tüm şartlar askıya alınmalıdır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...