08 Temmuz 2020 00:20

Sosyal medya yasakları

Sosyal medya sempolleri mengeneye alınmış.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

AKP-MHP koalisyonu yine sosyal medya yasağını gündeme getirdi. Bu sefer kendini iktidar ortağı sayan Perinçek de yasaklama istedi. Hatta, daha ileri gitti, milli diktatörlük talebinde bulundu. Bahçeli sosyal medya hesaplarını kullanmayacağını ilan etti, güya MHP’liler de Başkanlarını desteklemek için sosyal medya kullanmamaya başladılar.

NE İSTİYOR İKTİDAR?

Sosyal medyayı da gazete ve televizyonlar gibi denetlemek istiyor. Sosyal medyada kendilerini rahatsız eden bir paylaşım oldu mu, bilgisayar ya da cep telefonunun imei adresini bulup dava açabiliyorlar. Ama, sosyal medyaya yurt dışından giriliyorsa bir şey yapamıyorlar. Sosyal medyanın yetkililerine bu kişinin bana bilgilerini verin diyorlar. Hesapları açarken kimlik numarası isteyin diyorlar. Ya da hesabı kapatın diyorlar. Onlar da bilgileri vermiyor. Hesap kapatmıyor. Bizimkilerin istediklerini yapsalar üye kaybederler.  Bizimkilerin suç, hakaret vb. ile onlarınki birbirine benzemiyor. Bizimkilerin cumhurbaşkanına hakaret kabul ederek dava açtıkları paylaşımlara onlar eleştiri özgürlüğü diyor. Bizimkilerin istedikleri hesapları kapatmadıkları gibi iktidarın paralı hesaplarını tespit edip binlercesini kapatıyorlar.

O ZAMAN NE OLACAK?

Sosyal medya eleştirilerini engellemek için yeni bir yasal düzenleme yapacağız.

Sosyal medya kuruluşlarının temsilcileri gazete yönetim yeri gibi bir büro açacak. Türkiye yetkililerine adres ve sorumlu kişi ismi verecek. İktidarın hoşlanmadığı bir paylaşım olursa iktidar Türkiye sorumlusundan o hesabın sahibinin kimlik bilgilerini isteyecek, alabilirse ona dava açacak, alamazsa yetkiliye dava açacak. Bir zamanlar hakkında 1000 seneden fazla hapis cezası istenen yazı işleri müdürleri vardı. Eğer iktidarın istediği gibi olursa 2 bin yılla yargılanan Twitter sorumlusu, 1000 yıl hapis cezası istenen facebook yetkilisi falan olacak. Tabii bu mümkün değil. O zaman göze alabilirseniz, sosyal medya mecralarına Türkiye’den girişi engellersiniz. O zaman da, artık demokratik ülke iddiasında bulunamazsınız. Bir taraftan yabancı sermaye ve turist çağırırken diğer taraftan sosyal medyayı ülke çapında yasaklayamazsınız.

Bakalım ne yapacaklar. Daha önce sık sık yaptıkları gibi tehditler savurup sonra unutacaklar mı? Yoksa yasaklama çılgınlığını yapacaklar mı?

Ne yaparlarsa yapsınlar, günümüzde baskı, sömürü ve zulüme karşı muhalefeti, direnişi, mücadeleyi durduramazlar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...