06 Mayıs 2020 01:00

48 yıl sonra da 6 Mayıs’ın değerleri yol gösterici olmaya devam ediyor

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bugün, 6 Mayıs!

Bugün, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın darağaçlarında katledilmelerinin yıl dönümü.

Bugün, devrim ve sosyalizm mücadelesi uğruna hayatını veren devrimcileri anma, onların mücadelesi önünde saygı duruşu günü!

Bugün, ülkemizin devrim ve sosyalizm mücadelesinin anlam ve öneminin yanı sıra mücadelenin dünü ve bugünü arasında bağlar kurup, geleceğe dair dersler çıkarma günü!

Bugün, Türkiye’nin egemenlerinin, en gerici temsilcilerinin, gericilik ve emperyalizme karşı başkaldıranlara ve gelecek kuşaklara gözdağı vermek için ne kadar zalim olabileceklerini gösterdikleri gün.

Bugün, emperyalist kapitalist sisteme karşı mücadelenin, devrimcilere işkence etmek, cezaevlerine atmak, dağlarda, kentlerde sürek avları düzenlemekle önlenemeyeceğinin daha bir bilinçle kavrandığı gün.

***

O günden (Üç devrimci önderin idam edildiği 6 Mayıs 1972’den) beri Türkiye’nin devrimcileri, devrimci mücadelenin her şart altında yürütülmesinin önemini, nasıl bir kararlılık ve fedakarlıkla mücadele etmeleri gerektiğini daha açıkça biliyorlar.

O günden beri Türkiye’nin devrimcileri, antiemperyalist mücadele, demokrasi mücadelesi, sosyalizm ve sınıfsız sömürüsüz, barış içinde bir dünya için mücadele dendiğinde kimlerle birlikte, kimlere karşı ve nasıl mücadele etmeleri gerektiğini daha ileriden kavrıyorlar.

O günden beri Türkiye’nin devrimcileri, her yıl öğrendiklerine yenilerini katarak ilerliyor; öğrendiklerini paylaşarak bilinçlerini ilerletmek, güçlerini birleştirmek için, 6 Mayıs’ta sembolleşen değerlerden aldıkları ilhamla ellerinden gelenin ötesine geçmek için çaba harcıyorlar.

O günden beri Türkiye’nin devrimcileri geçmişte yaşananlarla bugün karşılarına çıkan sorunlar arasındaki bağları çözümleyerek kendi yollarını aydınlatıyorlar.

O günden beri; Türkiye’nin her yerinde uyanış içindeki gençler, işçiler, emekçiler, onları anarak, gericiliğe, emperyalizme ve iş birlikçilerine karşı mücadelede, onların şahsında yansıyan devrimci değerlere sarılarak, önlerindeki engelleri aşarak ilerlemeye çalışıyorlar.

O günden beri Türkiye’nin devrimcileri, işçi sınıfının ve halkların emperyalizme ve kapitalizme karşı mücadelesinde öğrendikleriyle; Deniz, Hüseyin ve Yusuf’un şahsında mücadelede hayatını kaybetmiş tüm devrimcilerin anısına her 6 Mayıs’ta, devrimin yol arayışını daha bilinçle sürdürüyorlar.

***

Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in, sıkıyönetim mahkemesinin “idam kararı”nın Meclisi doldurmuş gerici-faşist güruhun “üçe üç“(*) çığlıkları ve zafer naraları eşliğinde oylanıp, kurulan darağaçlarında katledilmesinin üstünden tam 48 yıl geçti.

48 yıldan beri Türkiye’nin devrimcileri onların mücadelesinin sürdürücüsü olmanın gururu ve onları çok erken kaybetmiş olmanın yüreklerine düşürdüğü ateşin hissettirdikleri ile her 6 Mayıs’ta mücadele azimlerini, kararlılıklarını, halka, işçi sınıfına, barış ve kardeşlik içinde bir insanlık dünyası davasına bağlılıklarını haykırmaktadır.

48 yıldan beri onları, her yıl 6 Mayıs günü, 6 Mayıs’a denk gelen ve sonrası günlerde mezarları başında, kentlerde, okullarda, derneklerde, açık hava ve kapalı salon toplantılarıyla, yüzlerce, binlerce kişinin katıldığı etkinliklerle andık. Ama bu yıl koronavirüse karşı mücadele önlemleri kapsamında onları alışageldiğimiz eylem ve etkinliklerle anamayacağız. Ne var ki Türkiye’nin gençleri, her çevreden ilericileri, devrimcileri, onlara olan sevgilerini, saygılarını, onların şahsında simgelenen davaya ve değerlere bağlılıklarını çeşitli yollarla ifade edeceklerdir. Son günlerde bunun çeşitli biçimlerini de görüyoruz.

***

Evet; bugün 6 Mayıs, Deniz’i, Yusuf’u, Hüseyin’i ve onların şahsında devrim mücadelesinde hayatını kaybeden tüm devrimcileri andığımız gün.

Koronavirüse karşı mücadele önlemlerinin, toplumsal yaşamın her alanını yasaklarla sınırlamasına karşın, 6 Mayıs değerlerinin yaygınlaşması için her imkanı kullanmaya elbette devam edeceğiz.

Aradan geçen 48 yıla karşın onları özlüyoruz; sevgiyle ve saygıyla anıyor, mücadelemizde yaşatacağımız sözünü yineliyoruz.

(*) Adalet Partisi (AP) Deniz, Hüseyin ve Yusuf’un idamına evet demelerini, 27 Mayıs sonrasında Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın idam edilmelerinin rövanşı olarak göstererek, bu vahşi tutumlarına geniş halk kesimleri içinde meşruiyet kazandırmak istemişti. Süleyman Demirel liderliğindeki AP milletvekilleri ve onlarla birlikte oy kullanan diğer partilerden gerici vekiller, “üçe üç” sloganlarıyla oylarını kullanmışlardı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...