24 Nisan 2020 20:25

3 yılda 1 milyon yazılımcı mümkün mü? Gerekli mi?

1 milyon yazılımcı projesinin broşürü

Görsel: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi günü kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada 3 yılda 1 milyon yazılımcı yetiştirmeyi hedefleyen bir program başlattıklarını ve eğitimlerin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi Portalı üzerinden verileceğini duyurdu. Hemen bir gün sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Twitter hesabından bir video yayımlayarak eğitimlerin hemen başlayacağını duyurup projenin detaylarını aktardı. Türkiye’de yazılım sektöründe çalışan sayısının 140 bin civarında olduğunu ifade eden Albayrak sektörde ara elaman açığı olduğunu belirtirken projenin hedefini de sektördeki nitelikli eleman ihtiyacını gidermek olarak tanımladı.

Erdoğan ve Albayrak’ın bu açıklamalarından dolayı meraklanıp ya da ümitlenip BTK Akademi Portalı’na girerek çeşitli çevrimiçi dersleri almaya çalışanları ise sürekli hata veren, hata vermediği zamanlarda zorlukla giriş yapılabilen, giriş yapılabildiği ender zamanlarda ise ders videolarının sıkıntılı çalıştığı bir site bekliyordu. Aradan geçen birkaç günde muhtemelen siteye olan ilginin de biraz azalmasıyla sistem biraz kendine gelse de bu yazıyı hazırladığım sırada sistem hâlâ hantal ve sorunlu idi. Yani “3 yılda 1 milyon yazılımcı” yetiştirmek gibi büyük bir vaat sunanlar, daha bu sistemin altyapısını gelecek ziyaretçi sayısını kaldırabilecek şekilde kurmayı becerememişti.

Bilgisayar mühendisliği bölümlerinin 2019’daki toplam kontenjanı 10 bin 232, bilgisayar programcılığı bölümlerinin toplam kontenjanı ise 11 bin 386 idi. Bunların dışında kalan ancak müfredatlarında yazılım eğitiminin ağırlıklı olduğu çeşitli bölümleri ve mezun olamayanları da hesaba katarak kabaca her yıl 20 bini aşkın kişinin mezun olup yazılım alanında potansiyel iş arayan haline geldiğini söyleyebiliriz. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneğinin yıllık Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri raporlarına göre 2014’te 107 bin kişi olan sektördeki toplam istihdam 2015’te 111 bine, 2016’da 120 bine, 2017’de 128 bine ve 2018’de ise 139 bine yükselmiştir. Yani sektördeki işsiz yazılımcıları bir kenara bırakalım alandaki mezunlar kadar bile yıllık yeni istihdam henüz söz konusu değil. Yani bu proje yazılımcı yetiştirmeyi başarsa bile -ki o kısım da oldukça şüpheli- yetişen yazılımcıların ezici çoğunluğunun sektördeki işsizlere katılacağını söyleyebiliriz.

Yazılımcı olabilmek için okullu olmak elbette zorunlu değil. Matematik ve mantık konusunda alt yapısı zayıf olmayan, ezici çoğunluğu İngilizce olan kaynakları zorlanmadan okuyup anlayabilen konuya da meraklı herhangi biri çeşitli çevrimiçi eğitimlerden yararlanarak ciddi yol alabilir. Ancak ülkede ne matematik ve mantık eğitiminde ne de İngilizce eğitiminde iyi bir konumda olmadığımız da ortada. Bütün bu tablo içinde BTK Akademi Portalı -eğer ziyaretçi sayısını çökmeden taşımayı başarabilirse- yine de azımsanamayacak sayıda sertifika verebilir. Ancak istihdamı yılda kabaca 10 bin kişi, alanda bir üniversite ya da yüksekokuldan mezun sayısının ise kabaca 20 bin kişi arttığı sektörde bu sertifikalardan üç beş tanesine sahip olmanın kayda değer bir karşılığı olur mu orası oldukça şüpheli.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...