13 Şubat 2020 00:30

Sıyrılıp gelenlerin sesini duymak

Grup Yorum üyesi

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Grup Yorum üyesi birisi tutuklu iki müzisyen açık grevlerini ölüm orucuna dönüştürdü. Tutuklu olan müzisyenin adı İbrahim Gökçek ve 13 Şubat itibariyle 238 gündür açlık protestosu ile sesini duyurmaya çalışıyor. Diğeri Helin Bölek ve tahliyesinin ardından eylemini ölüm orucuna dönüştürerek protestoda bulunuyor, 235 gündür.

Ahmet Telli sesleniyordu, Sıyrılıp Gelen’de, dizeleriyle; Grup Yorum da Telli’nin sesine ses katıyordu, 1980’li yılların ortalarından beri… Dinleyin lütfen:

“Soluk bir ay dolanıyor /kentin üstünde her gece /Her gece bilge bir gezgin /tavrıyla adımlıyor yolunu” Yasaklarla, hapisliklerle, sıyrılıp gelenlerin sesi Grup Yorum susturulmak isteniyordu. Konserleri yasaklanıyor, polis baskınlarıyla gözaltına alınıyor ve ‘terör’ suçuyla tutuklanıyor, yargılanıyorlardı. Mikrofonlar, gitar ve sazları, terör aletleriydi!? Hele sesleri, şiirleri-güfteleri, besteleri…

Şarkı söylemek de dinlemek de terör sayılıyordu artık. Dinleyin Lütfen: “Güz yanığı bir durgun /sessizlikle örtülü her şey/ve yırtılmış bir tül gibi /savrulup duruyor zaman “

Devam ediyor: “Suların sesini dinle şimdi /ormanın fısıldayışlarını /usulca yarılıyor dağların göğsü/bir aşkı dinlendirmek için”

Bir de ne duyalım sevgili okuyucular, 3 Şubat itibariyle ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozaağaçlı ve ÇHD’li 8 avukat -Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal, Barkın Timtik, Ebru Timtik, Engin Gökoğlu, Ayşegül Çağatay ve Oya Aslan- açlık grevine başlıyorlardı. İHD Genel Merkezi, “Bu kente yalnızlık düşmesin”, “ÇHD’li Avukatların Açlık Grevine Ses Ver!” başlıklı bir basın açıklaması yapıyordu, 11 Şubat 2020 tarihinde…

Düşman ceza hukukunun muhatabı oluyorlar, toplamda 159 yıl hapis cezaları veriliyor ve hızla istinafta cezaları onanıyor ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da aynı hızla mahkumiyet kararlarının onanmasını isteyen bir tebliğname hazırlıyordu.

ÇHD’li avukatlar, İHD açıklamasına göre, “Türkiye’de devam eden otoriter, baskıcı ve belirsiz öngörülemez sisteme karşı ÇHD’li Avukatlar; Grup Yorum üyelerinin 200 günü aşkın devam ettikleri açlık grevine destek, temel hak ve özgürlükler, savunma hakkı, adalet, emek sömürüsüne karşı, doğanın tahrip edilmesine karşı ve hukukun üstünlüğü temel gerekçeleri ile açlık grevine girmişlerdir. Açlık grevinde bulunan ÇHD’li avukatların talep ettikleri temel evrensel insan hakları değerleri, demokratik ve özgür bir toplumun inşası için tartışma konusu dahi yapılamayacak değerler ve taleplerdir. Bu değerlerin savunmanlığını yapan ÇHD’li avukatların tutuklu bulunması ve haklarında ceza cihetine gidilmesi kabul edilemez.”

Sıyrılıp gelenlerin sesini duyurmak için Ahmet Telli ve Grup Yorum sesleniyor bize bir kez daha: “Ve gözleri uzak yamaçlarda /aranıp dururken bir şeyleri /sessiz ve sakin beklemekte /bekledikçe bileylenen yürek /Belli ki dağların, denizlerin/ve göllerin üzerinden /sıyrılıp gelmektedir seher /Belli ki yakındır /doğayı ve hayatı sarsacak saat”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa