30 Ocak 2020 00:17

Sallanıyoruz

Elazığ Sivrice'de yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremde hasar alan Kürk köyündeki yıkılmış evlerden bazıları

Fotoğraf: Mesut Baylav/Evrensel

Paylaş

Gidişat küçük bir azınlığın mutlu dünyaları dışında iyi görünmüyor. “Hadi bu hafta da iyi bir şeyler yazayım” diyorum, bulamıyorum. Artık o küçük azınlığın medyadaki soytarıları bile ufaktan çark etmenin, pozisyon bulmanın sıkıntısı içindeler. Depremlerde binalarla beraber, aldanmışlıklar da çöküyor. Çökmeyen tek şey büyük çoğunluğun insanlığı, önce sınır dışı etmeye çalıştığımız, sonra kahraman yaptığımız, sonra yine sınır dışı etmeye çalışacağımız Suriyeli gencin vicdanı.

Artık televizyon izlemekten de vazgeçtim. İsimlerinin önünde akademik unvanlar olan insanlar üniversitede ders anlatır gibi akademik dille konuşuyorlar ve insanlar bunlardan bir şey anlamaya çalışıyor. Kimi hoca fırsat bu fırsat depremle ilgisi olmayan kızgınlıklarını da ortaya döküyor.

Bizim fırıncının çırağı bile “Dikey atımlı” demeye başladı.

Türkiye’nin İstanbul’dan ibaret olmadığını yüz kere söyledik. Evet İstanbul sırada ama bazı uzmanlar bas bas bağırıyor, “Maraş Türkoğlu’ya dikkat.” diye. Şimdi yetkililer kalkmış “Elazığ’a 2 bin konut yapacağız” diyor. 41 kişi öldükten sonra. Samimi olsalar yarın Türkoğlu’ya, Antakya’ya gider, yıkılacak evleri tespit edip acilen kimse ölmeden yeni yerleşimler yaparlar. Ama bırakın önlem almayı nedenleri bile araştırmaya yanaşmıyorlar Mecliste. İktidar sahiplerinin sorumluluk almaya hiç niyetleri yok. Artık savunmaları da trajikomik olmaya başladı. İnsanları sopayla, yasayla, baskıyla hizaya sokmaya çalışanlar daha dün muhalefetteyken savunduklarından, söylediklerinden iktidar olunca çark ettiler.

Hele bir de yardım yöntemleri yok mu. Bavullarla olmadık yerlere karşılıksız para gönderenlerin depremzede için yaptığı en büyük kıyak sıfır faizli kredi ve borç erteleme. Silsene; evini, eşyasını, sevdiklerini kaybetmiş talihsizin borcunu. TOKİ’ye emretsene bedava versin yaptığı evi. Bir tarafımızda müthiş bir insanlık, bir tarafımızda müthiş bir fırsatçılık var.

Bu kafayla biz daha çok insanımızı kaybederiz doğal afet deyip aklanmaya çalıştığımız ihmallerde.

Tüm hücrelerimize kadar sallanıyoruz. Bakalım kim düşecek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...