07 Ocak 2020 00:45

Neymiş şu Libya'daki milli çıkarlar?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile el sıkışırken

Fotoğraf: AA

Paylaş

Libya’ya asker gönderme tezkeresi çıktı. Gerekçe, “Milli çıkarları korumak”. AKP ile MHP el ele verip “milli çıkarları” korumaya soyundular!

Önceden Libya ile imzalanan “savunma ve güvenlik işbirliği” anlaşmasını destekleyen iki burjuva muhalefet partisi, CHP ile İYİ Parti, asker gönderilmesine “Hayır” dediler. “Milli çıkarları” savunarak Libya ile anlaşmayı desteklemişlerdi, ama “Libya’da işimiz ne” diyorlardı.

AKP, pervasız ama hiç olmazsa tutarlı. C. Bşk. Yrd. Fuat Bey “Sonunu çok aşırı düşünen kahraman olamaz” derken; eski Savunma Bakanı İ. Yılmaz, “Osmanlı bakiyesi toprakları” diline fazla dolamış olmalı ki, Suriye’nin ardından Libya’ya yönelik yayılmacı pratiği abartarak, Türkiye bir “Afro-Avrasya ülkesi” deyip çıkıverdi.

Ne demek bunlar? Bir, “Türkiye’nin hakkıdır, Libya’ya gider” ve iki, öyle “sonu ne olur?” diye çok derin de düşünmeyip cesur ya da “maceracı davranmalıyız”!

Peki, ama niye gidilecek? “Milli çıkarlar”! Sanıyorlar ki böyle deyince akan sular duracak.

Nerede Libya’daki “milli çıkarlar”? Libya milleti bizim millet mi? Değil! Ulusal Mutabakat Hükümeti, BM’nin tanıdığı “meşru hükümet”miş! Bize ne? BM’nin tanıdığı her meşru hükümeti Türkiye mi koruyor? Öyleyse, neden Suriye’de BM’nin tanıdığı meşru hükümeti tanıyıp korumadı ama devirmeye çalıştı? Geçelim, “meşruluk” meselesi tam bir palavra!

AKP’nin Sarraç Hükümeti’ni desteklemesinin iki başlıca nedeni var. Bir neden ideolojik. Sarraç’la Erdoğan, Sarraç’ın Müslüman Kardeşler’iyle Erdoğan’ın AKP’si aynı “dava”nın savunucuları. Ümmet davası bu dava. Siyasal İslamcılık!.. Tabii ki Ortaçağ’da yaşamıyoruz, Libya’nın “kardeş”i fazla geri olsa bile, iki kardeş de, tekellerin çıkarlarının kollayıcıları.

İkinci destek nedeni ne? Açık konuşuluyor, gizlisi saklısı yok. “Ne bizim ne de özellikle Libyalı kardeşlerimizin haklarının gasp edilmesine ve tek taraflı adım atılmasına Türkiye olarak izin vermeyeceğiz.” “Libyalı kardeşlerin haklarının” koruyucu başı neden Türkiye oluyormuş? Ortak siyasal İslam davası mı, ama Türkiye nüfusunun çoğu siyasal İslamcı değil!

Gelelim “bizim haklarımız”a! “Bizim” Libya’da ne hakkımız varmış? Tarihten kalma haklar mı? Yüzyıl sonra yine sömürgecilik mi? Libya’nın petrolünde mi gözü var Türkiye’nin? Burada frene basılıyor, araya Doğu Akdeniz kartı sokuluyor.

Doğu Akdeniz’de, malum, çok zengin doğal gaz rezervleri bulundu. Geç uyanan Türkiye’nin burjuvalarının baktılar ki, “atı alan Üsküdar’ı geçmiş”, geride nal toplanıyor. “Değerli yalnızlık” politikasıyla karşıya alınan tüm ülkeler bir araya gelince tecrit olunmuş. Hemen akla “Kardeş Libya” geliyor ve anında iki anlaşma imzalanıyor. Ama Libya’nın kendisine hayrı yok! Hafter devirdi devirecek. O nedenle TSK savunmaya gönderilmek isteniyor.

Sorunun özü ne, peki? Ortak ideolojik dava, tamam, ama asıl öz? “Milli çıkar” olarak tanımlanan maddi çıkar nerede? Muhalefetle hükümetin “milli çıkar” deyip üzerinde anlaştıkları çıkar.

Peki, Doğu Akdeniz’deki “milli çıkar” neyin nesi? Herkes biliyor ki, doğal gaz! Bütün sorun doğal gaz paylaşımında çıkıyor: Akdeniz’in altındaki doğal gaz kimin olacak? Libya ile anlaşma ve bu ülkeye asker gönderilmesi de Doğu Akdeniz doğal gazı için.

Peki, gazın neresi milli? Bayrağı mı var bu gazın?! Sorun şu: Gaz hangi bayrak sallanarak çıkarılıp satılacak? Gazın parası kimin cebine girecek?

Milletin cebine mi girecek para? Enflasyonun altında ücret dayatılan işçiyle memurun, “asla olamaz” denilen emekliliği yaşa takılanların mı, köylünün mü, kimin? Gazı Türk şirketleri kendi başlarına ya da örneğin Amerikan şirketleriyle ortak çıkarıp satmaya başlasalar, hemen yeni sözleşme yapıp işçinin ücretini mi artıracaklar? “Haydi canım, güldürmeyin bizi” diyorsunuz değil mi?

Tabii ki bütün para ve tekelci patronların cebine girecek. En çoğu, HES’ler ve termik santrallerle üretimi, hemen tüm Türkiye ve Kosova’da elektrik dağıtımını tekellerine alarak enerji işine giren İC Holding, Limak, Cengiz, Kolin gibi yandaş tekellerin cebine. Çıkar “milli” falan değildir. Ya da “milli” denen çıkar, tekellerin çıkarıdır. Asker gönderme nedeni, tekellerin çıkarıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa