02 Ocak 2020 00:05

Yerli, milli 2020

Tanıtımı yapılan yerli otomobil prototipinin stop lambası

Fotoğraf: AA

Paylaş

Yeni yıla girdik. Bundan ne dünyanın, ne galaksinin, ne evrenin, ne karıncanın haberi var. Sıfır rakamı icat edilmeseydi bizim de haberimiz olmayacaktı. Zararı yok. Madem ki insanlar hiç değilse senede bir dakika fıstık, çekirdek yiyip mutlu oluyorlar ha İsa doğmuş olsun, ha Musa, çalsın davullar patlasın havai fişekler.

Şimdi 2019 yılının “en” lerini konuşuyoruz. Muhalifler, hiç bir şeyi beğenmeyenler kalkıp, “en fazla tutuklu gazeteci”, “en çok kadın cinayeti”, “en fazla çevre ve orman katliamı”, “en çok trafik kazası “, “en fazla iş cinayeti” gibi konuları yazıp, çizecekler. Yandaşlar, sanki mars gezegeninde yaşıyormuş gibi, insansız silahlı silahsız hava aracını, yerli otomobili, “kanal İstanbul” u alkışlayacaklar, ballandıra ballandıra anlatacaklar.

Hadi diyelim hepsi doğru. Ama şu yerli otomobil işini biraz eşelemek gerekiyor. Ülkemiz özellikle otobüs, minibüs, kamyon, küçük araç üretiminde yetişmiş insan gücü bakımından Avrupa’da ilk 3'te. Bugün Almanya, İtalya, Fransa gibi otomobil üreten ülkelerin fabrikalarında çoğu Türkiye’de yetişmiş binlerce insan çalışıyor. Sadece geçen yıl dışarıya giden gençlerimizin sayısı 140 bin. Avrupalı “kelle avcıları” internet sitelerinde harıl harıl elektrik, elektronik, makine, bilgisayar mühendisi arıyor. İş bulamayan, bulsa da aylık 800 Avroya haftada 45, 50 saat çalışmak zorunda olan yüzbinlerce gence 4000 Avro ve 35 saat çalışma fırsatı sunuyorlar. “Bize yaramazsa da rakibin içini boşaltmış oluruz” taktiği ile daha binlerce gencimizi almak için tetikteler.

Üniversitelerden yıllardır endüstriyel tasarımcı, otomatik mühendisi, yazılımcı, elektrikli araççı yetiştiriyoruz. Üniversite rektörleri öğrencilerinin bitirme projelerinde yaptığı elektrikli araçlarla kampus turu atıyor. Kocaeli’de, Sakarya’da, Bursa’da sıfırdan tasarlayıp minibüs, otobüs yapan küçük, büyük firmalarımız var. Biz yerli otomobili İtalyanlara yaptırdık. Sahi, bu arada 50, 60 milyon avroya İskandinav ülkelerinin birinden aldığımız modele ne oldu? Yandı mı paralar? Paraları yakanlara bir sual edildi mi?

Yazık yahu. İtalya’da projeyi belki de bizden ayarladıkları gençlere çizdirdiler.

2020 hayırlı olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...