30 Kasım 2019 00:05

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu toplanırken...

İstanbul İşçi Sendikaları platformundan işçiler pankart ve dövizler taşıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e bağlı sendika şubeleri, yarın İstanbul’da bir araya geliyor.

Geçtiğimiz yılın ortalarında üç konfederasyondan sendika şubelerinin bir araya gelerek kurduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), şube yöneticileri, işyeri temsilcileri ve işçilerin katılımıyla “Asgari değil insanca yaşam” adıyla bir toplantı düzenliyor.

“Asgari değil insanca yaşama yetecek ücret”, “Vergide adalet” ile “Sendikal hareket içerisindeki sorunlar ve çözüm yolları” gibi başlıkların tartışılacağı toplantı, Şişli’de bulunan Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfının salonunda yarın saat 13.00’te yapılacak.

Gazetemizin çarşamba günü çıkan sayısında, toplantıyı düzenleyen bazı şube yöneticilerinin görüşlerine yer verilen haberde, toplantı ve platformun amaçları ayrıntılı bir biçimde verilmişti.

Bir yandan sendikal mücadelenin geldiği yer, öte yandan da bugün içinden geçilen sürecin özellikleri dikkate alındığında, böyle bir platformun oluşturulmuş olmasının çok önemli olduğu tartışılamayacak bir gerçektir.

Bugün metal, tekstil gibi bazı önemli iş kollarından sendikaların şubelerinin platformda henüz yer almamış olması da ikincil önemdedir. Çünkü daha önceki platform deneyleri de gösteriyor ki, böyle platformlar bir anda oluşmuyor. Tersine birkaç şube girişim yapıyor, onları ortak mücadele ihtiyacı sıkıştırdıkça yeni katılımlarla platform genişliyor... Ya da mücadele temposu düştüğünde daha önce platforma aktif biçimde katılan şubelerin bazıları katılmaz da olabiliyor. Dolayısıyla platformun mücadele içindeki etkinliği de döneme göre artıp azalabiliyor.

Ancak içinden geçilen koşullar, platformun oluşmasında inisiyatif alan sendikacıların da belirttiği gibi, bugün artık, şu iş kolu bu konfederasyona bağlı sendika demeden bütün işçilerin talepleri her geçen gün daha fazla ortaklaşmaktadır. Dolayısıyla da ortak mücadele ihtiyacı, yani şubeler düzeyinde mücadelenin (iller, sanayi havzaları, ilçeler) merkezileşmesi ihtiyacı da büyümektedir.

Asgari ücret tespiti, krizin yükünün işçilerin üstüne yıkılması girişimleri, yeni zam ve vergiler... Konfederasyon ve iş kolu farkı gözetilmeksizin bütün işçilerin sorunudur. Nitekim sorunların böyle büyüyüp genişlemesi, yıllardan beri bir araya gelmeyen üç konfederasyonu bir araya gelmek zorunda bırakmıştır.

İstanbul’da 1989-90’larda, “Bahar Eylemleri” içinde oluşturulan İstanbul Sendika Şubeleri Platformu’nun sonraki 15 yıla damga vuran bir rol oynadığı dikkate alındığında, bugün de İstanbul’daki üç konfederasyona bağlı şubeleri bir araya getiren platformun da önümüzdeki dönemde benzer bir rol oynamaması için bir neden yoktur. Kaldı ki, bugün içinden geçilen süreç, konfederasyonların sendika merkezlerinin böylesi geriye düştüğü ama aynı zamanda sınıfın taleplerinin aciliyetinin olağanüstü arttığı koşullarda sendika şubeleri platformunun inisiyatif alarak öne çıkması, işçi hareketinde yeni bir yol açılmasının dayanağı olma olasılığını yükseltmektedir.

Evet, düne göre koşullar ağırlaşmıştır, ortak mücadele için zorluklar da artmıştır ama aynı zamanda ortak mücadelenin aciliyeti ve zorunluluğu da daha önem kazanmıştır.

Somut koşullar dikkate alındığında burada asıl sorunun, platforma katılan sendika sayısının nispeten azlığı değil, platform için girişim yapan şubelerin, sınıf adına hareket eden bir karalılıkla, İstanbul’daki emek mücadelesinin başına geçmek için gerekli inisiyatifi alıp almamasıdır.

Çünkü işçi sınıfının mücadelesinin bugünkü koşulları, mücadeleci sendikacılara; inisiyatif almayı, cesaretle adım atmayı, zorluklar karşısında kararlı bir duruşu gerektirmektedir. 

Gazetemizdeki çarşamba günü çıkan haberden de anlaşıldığı gibi yarın yapılacak toplantının gündemi, 8 Aralık’ta İstanbul’da, Emek Barış ve Demokrasi Platformunun yapmaya hazırlandığı önemli mitingden önce belirlenmiştir. Ama platformun amacı dikkate alındığında 8 Aralık mitingine katılma, sadece katılma değil nasıl katılmak gerektiği de toplantının öne çıkan gündemi olmalıdır.

İstanbul 8 Aralık’ta mitinge hazırlanırken toplanacak olan İİSŞP’nin sendika şube yöneticilerinin, temsilcilerinin, ileri işçiler ve mücadeleci sendikacıların yapacağı toplantı işçi sınıfımızın mücadelesi bakımından önemli bir adım olmaya adaydır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...