17 Kasım 2019 00:07

Pera Müzikali

Pera Müzikali

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Tiyatromuzda komedi oyunculuğu, yergi ve mizah söz konusu olduğunda akla gelen ilk isimlerden biri hiç kuşkusuz Müjdat Gezen. İlerlemiş yaşına karşın yılların deneyimi ve birikimiyle yeni başlayan talebe heyecanıyla hâlâ çalışıyor, oyun yazıyor, sahneye çıkıyor, reji yapıyor, turneye çıkıyor, eğitmenlik yapıyor, öğrenci yetiştiriyor.  Tam bir tiyatro ve sahne aşığı... Yanı sıra mizah tadında anılarını kitap olarak yazıyor ve yayımlıyor.

Müjdat Gezen’in hayatına geriye dönük olarak bir bakın Türkiye’nin idare sisteminin demokratik, liberal, faşist, dinci dönemleri karşınıza çıkar. Baskılar, gözlem altına alınmalar, işkence ve mahpusluklar... Sonra sanat ve edebiyat üzerindeki baskı, sansür ve yasaklamalar falan... Ancak Müjdat Gezen bu dönemlerde de hep üreterek ve toplumsal duyarlılığını sanatı ve kalemiyle ortaya koyarak sözünü söylemiş ve muhalif tavrını sürdürmüştür. Yakın zamanda başına gelenleri anımsayın...

Müjdat Gezen şimdilerde bir müzikal ile yine sahnede. Bu defa da yine yazıyor, yönetiyor ve kalabalık bir kadro ile sahneye çıkıyor. Pera Müzikali adıyla sahnelen oyunda Gezen, bin dört yüz elli üç yılından günümüze İstanbul’un Avrupa yakasında eğlence hayatını farklı bir bakış açısıyla sahneye taşınıyor. Pera’da Yorgo’nun meyhanesini mekan olarak seçiyor ve Osmanlı’dan günümüze sıralı padişahların hayat tarzları ve idare anlayışları üzerinden toplumsal hayatın eğlencesini ramp ışıklarına taşıyor. 100’den fazla oyuncunun görev aldığı yapımda oyuncuların yanı sıra mehter takımı, dans topluluğu ve sirk oyuncuları da bulunuyor. Dekor tasarımını Barış Dinçel’in üstlendiği oyunun, müzik direktörlüğünde Seçil Akın, koreografide ise Pınar Ataer imzası var. Aygül Kostüm Evi de kostüm tasarımını gerçekleştirmiş.

Geçtiğimiz hafta ilk gösterimi yapılan müzikalde ünlü isimler Cüneyt Arkın ve Kayhan Yıldızoğlu, Fehmi Dalsaldı gibi deneyimli oyuncuların yanı sıra Kaan Arkın, Ayşe Kırca, Şebnem Schaefer, Nejat Uygur, Barış Taşkın, Kıvanç Tiner, Yaşar Ayvacı, Seran Bilgi, Emre Özmen, Sude Albayrak, Cengiz Gezgin ve Sonat Tokuç gibi genç oyuncular da yer alıyor. Konuk sanatçı olarak da Gönül Yazar, Melike Demirağ, Melihat Gülses, Ayben Erman, Sevcan Orhan, Yener Çevik ve Pelin Alptekin’de şarkı ve türküleriyle yapımda yer alıyorlar.

Deneyimli Tiyatro İnsanı Müjdat Gezen zekice bir kurgu ile beş yüzyıllık bir geçmişten süzdüğü olayları daha ziyade sanat, eğlence ve kültür hayatı bağlamı ile kurgulayarak tematik bir bütünlük içinde seyirciye sunuyor. Bunu yaparken aynı zamanda günümüze göndermelerde bulunarak yergi, mizah ve alayla güldürüyor, düşündürüyor. Yaklaşık dört saat süren görsel yanı güçlü Pera Müzikali’nde izleyici, “geçmiş” ve “bugün” arasındaki idari, siyasi ve kültürel hayatın benzerliklerini tebessümle izliyor.  

Oyunda, Osmanlının etnik çeşitliliğine ve çok kültürlü yapısına da vurgu yapılarak, savaşlar ve padişahların gündelik hayata müdahalesiyle zamanla değişen toplum yapısı ve sonrasında başlayan isyan ve başkaldırılarla ortaya çıkan Kuvayı Milliye Hareketi ve Mustafa Kemal’de yer alıyor ve sahneye Atatürk’ün çıkarılması ile finale gidiliyor.     

Müzikalde oyuncuların performansı iyi fakat zaman zaman ritim düşüyor, şarkılar ve danslar görsel anlatıma güçlü bir seyirlik hava katıyor. Ancak, oyunda anlatılan konu çeşitliliği, kalabalık kadrosu ve sürenin uzun oluşu seyircinin dikkatini toparlamasını zorlaştırıyor. Müjdat Gezen bildiği, anladığı ve inandığı tiyatroyu yapıyor. Mizahla düşünüyor, eleştirel yaklaşıyor, üretiyor, paylaşıyor, güldürüyor ve haklı olarak alkış alıyor.   

Pera Müzikali bugün saat 15.00’te ve 24 Kasım’da Maslak TİM Show Center’da tekrar seyirci karşısına çıkıyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...