01 Ekim 2019 19:10

Özgürlüğe kapı açmak

Özgürlüğe kapı açmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnsanlar özgür doğar. Sonraları ailelerin, ardından da çevrenin, öğrenim kurumlarının görgü ve eğitimi ile bir biçime sokulur. Ulus devletler de vatan, millet, din çerçevesinde bireyi kendi düzenlerine uygun bir kalıba sokmaya başlar. Yurttaş kimliği ile yasalarla, geleneklerle, ırk ve mezheplerle etrafı sarılı bireyin artık çıkış yolu kalmamıştır. Zamanla devlet mekanizmasının öngördüğü biçimde hep bir yerlerin, bir şeylerin bağımlısı olarak yaşayacak, özgürlüğün tadını bilmeksizin hatta kimin neyin tutsağı olduğunun ayırdına varmaksızın ömürlerini tüketeceklerdir.

Gezegenin dört bir yanında insan hakları savunucuları, bilim ve sanat insanları özgür olmanın insanlığın vazgeçilmez yaşamsal hakkı olduğunu vurgularlar. Savaşlara karşı çıkar, kitlesel ölümleri önlemek, İnsanlara gerçekleri anlatabilmek, gösterebilmek için filmler, belgeseller üretir, edebiyatın tüm dallarından yapıtlar ortaya koyarlar. Günümüzde kapitalizmin kendi içinden yarattığı canavarı “terör/terörist” olarak niteliyor sömürgen varsıl ülkeler. Terörü bahane ederek özgürlükleri kısmanın hesaplarını yapıyorlar. Demokrasi adını taşısa da hemen hemen tüm halklara özgürlüğün kapılarını kapatıyorlar. Totaliter yönetimler giderek birbirini izliyor.

Dünya tarihinde 1968 yılının özgürlük açısından ayrı bir yeri vardır. ABD’nin Vietnam savaşına karşı çıkan aydınların ve gençlerin protestoları çığ gibi büyümüştü. Kadını, erkeği ile gençler alanları özgürlük şarkılarıyla inlettiler. ’68’lilerin siyasetten sanata dek etkileri sarsıcı oldu. Emperyalistleri ürkütse de halkların özgürlükleri kalıcı olamadı. Ünlü İngiliz müzik topluluğu Beatles’ın kurucularından John Lennon Liverpool özgürlük aktivistlerinden biriydi. Yazıp bestelediği Imagine şarkısı dünyanın her bir köşesinde insanların dillerinden eksilmedi. Bu şarkı günümüzde de radyo programlarında beğeniyle çalınıyor. Şarkılarıyla özgürlüğe kapı açan John Lennon 8 Aralık 1980 de bir silahlı saldırı sonucu öldürüldüğünde henüz 40 yaşındaydı. FBI Dakota’daki saldırının, Lennon’un bir hayranı tarafından düzenlendiğini açıkladı. İnanmak inanmamak sizlere kalmış. Yazıyı Lennon’un şarkısında yazdığı sözlere kulak vererek sonlayalım. Çevirisi anonim.

Hayal et (Imagine)

Cennetin olmadığını hayal et

Eğer denersen bu kolay

Altımızda cehennem yok

Üstümüzdeyse sadece gökyüzü var

Hayal et bütün insanların

Bugün için yaşadığını...

Hiç ülke olmadığını hayal et

Bunu yapmak zor değil

Öldürecek ve uğruna ölecek bir şey yok

Ve din de yok

Hayal et bütün insanların

Hayatı barış içinde yaşadığını

Mülkiyetin olmadığını hayal et

Yapabilir misin merak ediyorum

Hırsa ve açgözlülüğe gerek yok

İnsanların kardeşliği

Hayal et bütün insanların

Tüm dünyayı paylaştığını

Benim bir hayalci olduğumu söyleyebilirsin

ama tek ben değilim

Umarım bir gün sen de bize katılırsın

Ve dünya yekvücut olarak yaşar

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...