30 Temmuz 2019 23:09

Hayatı sevmek

Hayatı sevmek

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Hayata sevgiyle bağlanmanın yaşı yok. Yeter ki tüm canlılarıyla birlikte doğayı içine sığdırabileceğiniz kocaman bir yüreğiniz olsun. Geçtiğimiz günlerde her ikisi de 90’lı yaşlarını süren yakın dostlarla ayrı ayrı görüşme fırsatı buldum. Her ikisinden de aldığım pozitif enerji müthişti. Çevremizde oluşan bunalımlı, kötücül havanın etkisinden kendini sıyırmakta zorlanan biri olarak biraz da kendimden utandım. Dostlarımdan biri Selma Selçuker. Eski bir gazeteci, sanata, güzel olan her şeye düşkün. Yüzünden gülücük eksilmiyor hiç. Mükemmel Türkçesi ve etkileyici bir konuşma biçemi var. Belleği pırıl pırıl, kaldığı Yakacık’taki Sanatçı Yaşam Evi’nin neşesi 92 yaşında hâlâ üreten, yazan saygıdeğer bir kadın. Hayata o denli bağlı ki, benim diyen kadında tepeden tırnağa o bakımı göremezsiniz. Gelelim öteki dostuma, o da gazeteci, tarihçi Orhan Koloğlu 90’ına ayak basmış. Şimdilerde yayımlanacak yeni kitabının adı, “90’a girerken 90’ıncı” Tam bir yazın emekçisi. Sıkı bir Mustafa Kemal ardılı. İslam tarihini de çok iyi bilen bir devrim insanı. Dönemin Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlerinden, Bülent Ecevit’in yakın çalışma arkadaşlarından. Zekası pırıl pırıl, yazma, üretme tutkusu tükenmemiş bir bilge.

İki güzel insandan ayrılırken değişik duygular içindeydim. Bir yandan engin bir mutluluk, bir yanda değer bilmez bir toplumun bireyi olmanın getirdiği öfkeyle karışık bir hüzün.

Hayatı sevmek, hayata tutunmak önemli olgular. İçinde yaşadığımız yoğun bunalım içeren bir dönemde de olsak insana özgü yüce duyguları sevmenin insan ruhuna getirdiği güzelliği unutmamamız gerekiyor. Bazen olaylara hatta kendimize dışardan bakmak belki de en iyisi. Yazıyı burada sonlarken Melih Cevdet’in bir küçük şiiri takıldı aklıma Anday’ın dizeleriyle bitireyim istedim birlikte okuyalım:

                                HAZİNELER İÇİNDESİN

                                MEHMET

Hazineler içindesin

Bu toprağın altında ne var ne yok

Kömür bakır altın demir

Hepsi senin, hepsi senindir

Çıkar çıkarabildiğin kadar.

Ne çıkarırsan

Hepsi benimdir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...