02 Haziran 2019 23:55

Yaz planları: Başakşehir ve Beşiktaş

Yaz planları: Başakşehir ve Beşiktaş

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Birkaç hafta önce giriştiğim sözde 5 yazılık “Önümüzdeki sezon ne yapmalılar” dizisi, başka gündemler tarafından engellendi. Aslında bunu tahmin etmeliydim ama yine de işi ayrıntıya boğmadan en azından iki yazıda tamamlayabiliriz diye düşünüyorum.

Galatasaray’a ilişkin düşüncelerimi 5 Mayıs’taki yazıda söylemiştim bu yüzden bugün yalnızca Başakşehir ve Beşiktaş’a, sonraki yazıda Trabzonspor ve Fenerbahçe’ye değineceğim.

BAŞAKŞEHİR
Abdullah Avcı sonrası Okan Buruk’u göreve getirmeye hazırlanan Başakşehir’in şampiyon olamamasında önemli rol oynayan iki etken var. İlki takımın 31’i aşan yaş ortalaması. İkincisi golcü sıkıntısı. Başakşehir mutlaka takımı gençleştirmeli. Ancak elindeki “yaşlı”lardan sadece Emre Belözoğlu, Serdar Taşçı ve Fedor Kudryashov’un sözleşmesi sona eriyor. Yaşları 35’i aşan, yıllık kazançları da çok yüksek olan Adebayor, Robinho, Demba Ba ile ne yapılır bilemiyorum ama bir şekilde bazılarını gönderip yerlerine daha genç forvetler bulmalılar. 

Kadroda adı transfer için geçenlerin başında Edin Visca ve İrfan Can Kahveci geliyor. Bu oyuncuların gönderilmesi kulübün transfer için kaynak yaratması bakımından önemli ama aynı zamanda ciddi bir geri adım anlamına da gelecek.

Okan Buruk, Rize’deki “scout” transferlerini Başakşehir’e taşırsa kulüp belki şampiyonluk yarışı veremez ama ilk beş için iddiasını rahatlıkla sürdürür.

BEŞİKTAŞ
Siyah-beyazlıların halletmesi gereken 2 önemli mesele Adem Ljajic’in bonservisinin alınması ve teknik direktörlüğe Abdullah Avcı’nın getirilmesiyle çözüldü. Ljajic’in tartışılacak bir tarafı yok. Harika bir oyuncu ve zaten ikinci yarıdaki performansıyla neler yapabileceğini kanıtladı. Başakşehir’le son 2 sezonda şampiyonluk yarışında özellikle son bölümlerde iyi sınav veremeyen Abdullah Avcı’nın ise Beşiktaş’ı kaldırabilmek için sınıf atlaması gerekiyor. Yine de şu anki koşullar içerisinde en mantıklı tercih olduğu söylenebilir.

Transfere gelince Beşiktaş’ın birinci odak noktası -eğer Domagoj Vida kalırsa- sol stoper olmalı. Vida tamam ama Mirin, Roco, Necip Uysal, Gary Medel gibi seçenekler yeterli değil. Son günlerde adı geçen Dusko Tosic bence hem genel özellikleri hem de sol ayaklı olması bakımından ideal. Tosic olmazsa sol ayaklı, oyun kurabilen bir stoper bulunmalı.

Adriano ayrılıyor, Caner Erkin’in de durumu net değil ama onun dışında da Beşiktaş’ın sağ bek ve sol bekte ilk 11 düzeyinde transferlere ihtiyacı var.

Beşiktaş’ın en sıkıntısız bölgesi orta saha. Burada temel gündem Oğuzhan Özyakup’u yeniden kazanmak olmalı. Forvette Burak Yılmaz müthiş bir ikinci yarı geçirdi ancak 34 yaşında olduğunu unutmamak lazım. Güven Yalçın gibi hem santrfor hem hücumun sağ ve sol kanadında oynayabilecek bir ismin yanı sıra Ricardo Quaresma’nın yerine de bir transfer gerekiyor. Bu bölgeye adı geçen isimlerden Visca herhalde en iyi tercih olacaktır.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...