22 Nisan 2019 20:30

Süper Lig'de son 5 hafta: Şampiyonluk yarışına bakış

Süper Lig'de son 5 hafta: Şampiyonluk yarışına bakış

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Süper Lig’de bitime 5 hafta kaldı ve ne mutlu bize ki heyecanlı bir şampiyonluk yarışıyla karşı karşıyayız. Lig tarihinin altıncı şampiyonu olmak isteyen Başakşehir 62 puanla lider. Son şampiyon Galatasaray 59 puanla onu takip ediyor. Sivas deplasmanından galibiyetle dönen Beşiktaş ise 56 puanla üçüncü sırada.

Ligin ikinci yarısında şampiyonluk adayları ilk yarıya göre çok daha sağlam bir performans sergiliyor. Bu bölümün en başarılı iki takımı Galatasaray ve Beşiktaş. Her iki takım da ikinci yarıdaki 12 maçta hiç yenilmeyerek 9’ar galibiyet, 3’er beraberlik aldı. Sarı-kırmızılılar, 32 gol atıp kalesinde yalnızca 8 gole izin verirken siyah-beyazlılar ise 34 gol atıp 15 gol yedi.

***

BAŞAKŞEHİR

İlk yarıyı 6 puan farkla lider tamamlayan, ikinci yarıya 8 maçta 7 galibiyet 1 beraberlikle başlayan Başakşehir bu bölümde puan farkını 8’e kadar çıkarmıştı. Ancak son 4 maçta yalnızca 1 kez kazanabildiler ve Galatasaray’la olan fark 3 puana kadar düştü. Geçtiğimiz yıl şampiyonluk yarışını analiz ederken Başakşehir’in en büyük dezavantajını “büyük camia olmamak” olarak açıklıyordum. Her ne kadar kadrosu tecrübeli oyunculardan oluşsa da bu iş biraz da forma, gelenek, karizma işidir. Kritik dönemece girildikçe Başakşehir’in makine düzeni teklemeye başladı. Halen liderler ve 33. haftadaki Galatasaray deplasmanına kadar çıkacakları Göztepe, Sivas (deplasman), Ankaragücü maçları kağıt üzerinde gayet kolay. Ancak bence şampiyon olmak için Galatasaray müsabakasına 4 puan farkla çıkmaları şart. Aksi halde tıpkı geçtiğimiz sezon olduğu gibi kupaya Türk Telekom Arena’da veda etmeleri yüksek ihtimal.

GALATASARAY

Marcao-Luyindama stoper ikilisiyle oyununa seviye atlatan Fatih Terim, bu isimlerin en az birinden yoksun kaldığı maçlarda çok zorlandı. Ben şampiyonluk için Fenerbahçe deplasmanından galibiyet çıkarılmasının şart olduğunu düşünüyordum ancak Başakşehir, beklediğimden daha fazla puan kaybetti. Kalan 5 haftada ipler Cimbom’un elinde, tüm maçlarını kazanması halinde şampiyon olacak. Ancak fikstür engebeli. Beşiktaş ve Başakşehir’le evinde oynayacak olsa da Konya, Rize, Sivas deplasmanlarının hiçbiri -zaten dışarıda zorlanan- sarı-kırmızılılar için çantada keklik değil. Galatasaray’ın bir avantajı varsa o da ligin son bölümüne potada girdiği sezonlarda sahaya yansıttığı kazanma iradesi. 2000 sonrası kazanılan 7 şampiyonluğun tamamında karşımıza çıkan bu performans artık futbol takımının kimliğine işlemiş durumda ve bu önemli bir özgüven kaynağı.

BEŞİKTAŞ

Fenerbahçe ve Kayserispor maçlarındaki krizler sonrası 5’te 5 yapan Beşiktaş, ligin en formda takımı. Özellikle hücum hattında Burak Yılmaz ve Adem Ljajic’in sonuca direkt etki eden performanslarıyla fark yaratan siyah-beyazlılar uzun süredir Başakşehir ve Galatasaray’ın kapladığı sahnede bir nevi göz ardı edilen takım olarak şampiyonluk stresini en az hisseden ekip durumunda. “Sürpriz at” olmak kimi zaman işe yarayabilir. Beşiktaş’ın en büyük handikapları ise 5 puanlık fark ve Galatasaray-Trabzon gibi iki zorlu deplasmana gidecek olması.

***

Kısacası, 2018/19 sezonu 3 takımlı eğlenceli bir finale doğru gidiyor. Kalan haftalarda Başakşehir puan avantajına, Galatasaray “Winner” geleneğine, Beşiktaş form üstünlüğüne güveniyor. Şampiyonlukla birlikte ikinciliğin de önemli olduğu bu yarışı gerginlikten ve “görünmez el”lerden uzak bir atmosferde izlemeyi temenni ediyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...