15 Mart 2019 20:55

Emek mücadelesi kıpır kıpır

Emek mücadelesi kıpır kıpır

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakının sözcülerinin, “Beka var mı yok mu”, “Seçimi kim kazanır kim kaybeder” üstünden kaldırdığı toz duman, emek mücadelesinin üstünü örtmeye yetmiyor.

İşçiler, emekçiler krizin yükünü işçilere yıkarak kendilerini kurtarmaya çalışan patronlara karşı mücadelelerini sürdürüyorlar.

İşte son birkaç gündür yapılan eşlemlerden gazetemize yansıyanlar:

* Tekirdağ-Çerkezköy OSB Altın İplik fabrikasında ücretlerin düzensiz ödenmesi üzerine işçiler, iş bırakarak eyleme geçti. Ücretlerin bir an önce ödenmesini isteyen işçiler, “Eylemimiz, taleplerimiz karşılanıncaya kadar devam edecek” dedi.

* İzmir’de, sağlık emekçileri yapılan döner sermaye kesintilerini protesto etti.

* İstanbul-Şişli Hamidiye Etfal Hastanesinin bölünmesi gerekçe gösterilerek almış oldukları “ek ödemeler”in 6 aydır kesintiye uğramasını protesto eden sağlık emekçileri, “Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz” diyerek açıklamada bulundu.

* 14 Mart Tıp Bayramı Haftası kapsamında İstanbul ve Ankara’da basın açıklaması düzenleyen sağlık emekçileri, sağlık emekçilerine yönelik şiddeti protesto edep taleplerini dile getirdiler.

* İstanbul-Tuzla’da kurulu CPS Otomotiv’de “Üretim düştü” gerekçesiyle bir buçuk ay önce işten çıkarılan ama tazminatları yatırılmayan 85 işçi, fabrika önüne gelerek tazminatlarını istedi. İşçiler talepleri yerine getirilene kadar fabrika önünü terk etmeyeceklerini açıkladı.

* İzmir-Karabağlar Belediyesi işçilerinin grevi üçüncü haftasında sürüyor.

* Çorlu’da Belediye-İş Sendikası, TİS görüşmelerinde sonuç alınamayınca grev kararını belediyeye astı.

* Muğla Milas’a bağlı Bozbük’te villa inşaatında çalışan işçiler 5 aydır ücretleri ödenemediği nedeniyle iş bıraktı. İşçiler Kaplankaya Villaları’nın giriş ve çıkışlarını kapattı.

***

Bütün bunların ötesinde de, Antep 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan ve patronun “Kriz var” gerekçesiyle işçilerin haklarını vermeden işten çıkarması sonrasında direnişe geçen Zümrüt Gıda işçilerinin, fabrika önündeki direnişi beşinci gününde sürdü.

DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların Antep şubelerini de ziyaret eden Zümrüt Gıda işçileri, Antep işçilerinden, her sektörden sendikalardan ve Antep’teki emekten yana çevrelerden destek beklediklerini açıklıyorlar.

Sendika yöneticilerinin de işçilere destek verme vaadinde bulunduğunu gazetemizde okuduk.

Direnen işçilere ilk destek de Emek Partisi Gaziantep İl Örgütünden geldi.

***

Gerek işçilerin ziyaret ettiği sendikacılar gerekse EMEP’in yaptığı açıklamada, “Zümrüt Gıda işçilerinin kazanımın tüm işçilerin kazanımı olacağı” belirtiliyor.

Bu köşenin okurlarının yabancısı olmadığı gibi, bugün emek mücadelesi, “Her direnişin, her mücadelenin tüm sınıfın mücadelesi olduğu”, dolayısıyla “Her kazanımın sınıfın kazanımı olduğu” bir dönemeden geçiyor. Bu yüzden de Antep’te son haftalarda ücret zamları konusunda girişilen mücadeleler, pek çok işyerindeki işçilerin iş bırakarak patronların karşısına çıkması bugün Zümrüt Gıda işçilerinin eyleminde anlamlanmaktadır.

Hele de Zümrüt Gıda patronu fabrikayı kapattığına göre, işçilerin eyleminin etkili olması, Antep’teki sendikalar başta olmak üzere tüm emek güçlerini sadece söz verme, ziyaret ve basın açıklamalarının ötesinde çok daha somut girişimlerle Zümrüt Gıda işçileriyle dayanışmaya girmesiyle olanaklıdır.

Bu yüzden de Zümrüt Gıda işçilerinin mücadelesinin öneminin tüm OSB’de ve emekten yana çevreler içinde tartışmaya açılması, dayanışmanın nasıl olacağı konusunda sadece sendika yöneticilerinin açıklamalarının ötesine geçmesi önemli olacaktır. İşyerlerinden, işçilerin doğrudan destek sağlanması, desteğin nasıl olması gerektiğinin işçiler arasında tartışılması, Zümrüt Gıda patronunun işçilerin haklarını ödemesi için baskılanmasını sağlayacak bir temelde dayanışmanın ilerletilmesi önem kazanmış görünmektedir.

Tabiri caizse, emek mücadelesi her şeye karşın kıpır kıpır!

Ve her direniş, işçilerin birlik ve mücadelelerinin ortaklaşması için bir dayanak olduğu gerçeği doğru ele alınırsa, kriz işçi sınıfı için de fırsat olacak imkanlar sunmaktadır; daha sunacaktır da!

Seçimden sonra bu daha da açıkça görülecektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...