01 Mart 2019 19:15

Momo: Mit gerçeğe dönerken

Momo: Mit gerçeğe dönerken

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta İngiltere’deki bazı okulların web sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında Momo’nun, Youtube’un çocuklar için olan kısmındaki bazı videolara sızdığı, oyun videolarından çizgi filmlere çeşitli videolarda görüldüğüne dair haberlere dikkat çeken uyarılar yayınlandı. İngiltere Ulusal Internet Güvenliği dairesi de twitter hesabından benzer bir uyarı mesajı yayınladı. YouTube ise Twitter’dan yaptığı açıklamada Youtube’a Momo’nun sızdığına dair herhangi bir kanıt görmediklerini ve zararlı ya da tehlikeli meydan okumaların platformun video prensiplerine aykırı olduğunu belirterek kullanıcılardan bu tip videoları görürlerse bildirmelerini istedi

Momo, Japonya’da sergilenmiş korkunç görünümlü bir heykelin fotoğrafını kullanan bir eşek şakası. Basının sorumsuzca alıp şişirip büyüttüğü hiçbiri kanıtlanmamış rivayetlere göre Momo meydan okuması çocukları şiddet içiren eylemleri gerçekleştirmeye ve intihara teşvik ediyor. 2018 Temmuzu’nda medyanın konuyu ele alış şekliyle doğrudan bağlantılı olarak ebeveynlerin panik havası içinde büyük bir hızla yayılmasını sağladığı Momo bu uyarılarla tekrar hortladı. Momo’nun bu ikinci yükselişi 17 Şubat’ta bir Facebook gurubuna bir ebeveynin aktardığı bir hikâye ile başlıyor. 20 Şubat’ta yerel bir gazete gönderinin haberini yapıyor. 21 Şubat’ta haber ulusal yayın yapan çeşitli gazetelerin sitelerinde yer almaya başlıyor. 22 Şubat’ta da basılı gazetelerde kendine yer buluyor. 24 Şubat’ta Kuzey İrlanda polisi bir uyarı yayınlayarak rivayetlere daha fazla inanılırlık kazandırıyor ve Momo bunun ardından Google Trendler’de hızla yükseliyor. 

Kanıtlanmamış iddiaları, rivayetleri, dedikoduları alıp şişiren ardından kendi şişirdiği rivayetler polis uyarısı desteğiyle tekrar önüne geldiğinde bunları alıp tekrar şişiren medya devasa bir geri besleme mekanizması olarak çalışıyor ve muhtemelen bir eşek şakası olarak doğan Momo her yayınlanan haber ile giderek biraz daha gerçek hale bürünüyor. Son on beş günde yüzlerce basın kuruluşu geri besleme döngüsünü büyütecek şekilde Momo haberleri yayınladı. Bir kısmı milyonlarca kez izlenen yüzlerce Momo videosu Youtube’da yayınlandı. Az sayıdaki kuşkucu ve araştırmacı haber ve videoyu bir yana bırakırsak yayınlanan hemen her haber ile Momo efsanesi giderek daha da gerçek oluyor ve bu gerçek oluştan esinlenerek ya da faydalanarak verilecek her tür zarardan bu gerçek oluşu sağlayanlar da biraz sorumlu. Momo’nun bu yeni popülaritesi ile ilgili haberleri bu gözle okumaya çalışın.

Internet çocuklar için tehlikeli bir mecra. Bu mecranın tehlikelerine karşı elbette çocukları uyarmak ve tedbir almak gerek. Öte yandan bu şişirme mitlerin paranoyasına kapılırsak bir anda kendimizi tedbir almaya çalıştığımız tehlikeyi yaratmaya omuz verirken bulabiliriz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...