29 Ekim 2018 00:44

Ekonomik kriz ve sendikalar

Ekonomik kriz ve sendikalar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ekonomik kriz dönemlerinin sendikalar üzerindeki zorlayıcı etkilerine karşı burjuva aydınlarının savunduğu başlıca yaklaşım ‘işbirliği’dir. Buna göre sendikaların, devletle ve işverenle işbirliği içinde olması halinde üyeleri için kimi ödünler elde edebilmeleri mümkün hale gelebilecektir.

Bu yaklaşım, siyasal iktidarın ‘fedakârlık’ talebinin de, sermayenin doğrudan ve tek başına sorumlu olduğu borçları tüm topluma yükleyebilme çabasının da başlıca dayanağıdır.

Üyelerinin istihdamda kalması karşılığında sendikayı bir dizi hak kaybına razı olmaya zorlamak biçiminde işler.

Oysa sınıf kazanımlarını belirleyen başlıca unsur sınıf mücadelesinin dinamiğidir. İşsizlik baskısının düzenleyici etkisini aşabilmenin yolu da buradan geçer.

Örneğin ekonomik koşulların çok daha uygun olduğu bir konjonktürde sendikal hareketin atalet içinde olması halinde beklenen somut kazanımların elde edilememesi gibi tüm nesnel zorluklarına karşın ekonomik kriz koşullarında kazanılmış hakları korumak mümkün olabilir. Burada belirleyici olan sendikaların mücadele iradesi ve buna uygun olarak ne kadar geniş bir sınıf dayanışmasının örgütlenebileceğidir.

Ekonomik krizler işverenlerin sendikasızlaştırma eğilim ve güçlerinin arttığı dönemlerdir. Ancak Avrupa ve ABD’de yapılan karşılaştırmalı çalışmalar, yapısal ve makroekonomik değişimlerin sendikaların üye ve güç kaybını ancak kısmen açıklayabildiğini ortaya koyuyor.

Öte yandan neo- liberal politika öncelikleri, sermayenin finansal yükünü hafifletmek ve kârını teşvik etmekten yana belirlenir. Bu çerçevede esneklik ve özelleştirme politikaları istikrar programlarının vazgeçilmez maddeleridir.

Açıklanan Yeni Ekonomi Programında da yer alan bu tedbirler, sendikacılığı zorlaştıran bir dizi etkiyi beraberinde getirir. Ancak sendikaların etkinliği uygulanan ekonomi politikaları yanında sürdürülen sendikal politikaların niteliği tarafından da belirlenir.

Bu çerçevede geçtiğimiz hafta çok sayıda sendika, meslek örgütü ve siyasi parti tarafından ilan edilen ortak deklarasyon, birlikte mücadele vurgusu kadar krizin ideolojik niteliğini ortaya koymak bakımından da önemli. “Omuz omuza mücadele” iradesinin bir temenniden ibaret kalmaması ise bu birlikteliğin genişletilmesine ve il, ilçe ve işyeri düzeyinde hazırlanacağı söylenen programların bir an önce hayata geçirilmesine bağlı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...