25 Eylül 2018 23:05

Af meselesi

Af meselesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

MHP, Devlet Bahçeli’nin Çakıcı’ya söz verdiği af kanun teklifini TBMM’ne verdi. İsmi elbette “Af Kanunu” değil. Çünkü, artık her seçim öncesi af kanunu çıkarılmasın diye, Anayasa’ya af kanunu çıkarılamaz diye hüküm getirilmişti. Ama, Anayasa’ya hüküm konduktan sonra da üç, dört kere “erteleme”, “infaz indirimi” vb. adlandırmalarla af getiridi. En ünlüsü se “Rahşan Affı” olarak bilineniydi.

Bu af önerisi ile kimler hapishanelerden çıkarılmak isteniyor? Gazetelerde yazıldı; cinayet, yaralama, gasp, dolandırıcılık, tehdit, uyuşturucu ticareti, hırsızlık. vs. Hırsızlık bu suçların içinde en “masumu” belki. Böyle bir af çıkarsa, Rahşan Affı’ndan sonra olduğu gibi hırsızlar, gaspçılar, kadın öldürenler vb. ortalığı dolduracak. Üstelik bunları çoğunluğu işsiz ve parasız olacağı için yaniden eski suçlarını muhtemelen tekrar işleyip hapishanelere geri dönecekler. Rahşan affında öyle olmuştu.

Peki, MHP niye böyle bir af önerisini gündeme getirdi?

Sırf Bahçeli Çakıcı’ya söz verdiği için olabilir mi? Çakıcı, Bahçeli’nin gözünde bu kadar değerli mi? Ya da Çakıcı konuşurum diye derin devleti tehdit mi ediyor?

Belki de bu af ile hapishanelerden çıkarılması planlanan 162 bin hükümlü (ve yakınları elbette) bizim partimize oy verir diye düşünüyorlar. Aslında salınması düşünülenler MHP ve AKP’nin potansiyel seçmeni  zaten. Fakat, bu af ile yukarıda saydığımız suçlardan hüküm giymiş insanların tahliyesi seçimlerde aksi tesir de yapabilir. MHP ve AKP’ye oy vereceklerin bir kısmı da “hırsızları, katilleri saldılar” diye oy vermeyebilir. DSP’de Rahşan Affı’ndan sonra oy ve prestij kaybetmişti.

Acaba, hapishaneleri rahatlatmak için mi af önerisini gündeme getiriyorlar? Resmi açıklamaya göre 256 bin kişi hapishanelerde imiş. Hapishanelerin kapasitesinin çok üzerinde bir rakam bu. Hücre ve koğuşlarda insanlar üst üste yatıyor diyor avukatlar ve aileler. Bazı yerlerde gece, gündüz nöbetleşe uyuyorlarmış.

AKP, “kişilere karşı işlenen suçları devlet af etmez” diyor. Güya dini referans alan bir görüş ama hukuken geçerli bir itiraz değil. Sayılan suçlardan çoğu hakkında kamu davası açılıyor. Kişiler af ettim dese de affı mümkün değil. Örneğin; cinayet, gasp vb. suçlarda mağdur af ettim dese de devlet af edemez. Bunun için 1400 yıl önceki İslam Hukuku’na dönmek lazım.

AKP’nin “kişilere karşı işlenen suçları devlet af etmez” sözünden siyasi suçlar affedilebilir sonucunu çıkarabilir miyiz? Çıkaramayız. AKP iktidarı, gelmiş geçmiş en özgürlük düşmanı iktidarlarından biri. Bütün özgürlükleri kısıtlamaya, yasaklamaya çalışıyor. Şimdi de, internet üzerinden yayın yapan tv vb.ni kısıtlamak için yasa tasarısı hazırlamışlar.

AKP, MHP’nin af önerisine direnebilir mi? Belli olmaz. Çünkü, son iki senedir önce hayır dedikleri her MHP önerisini sonra kabul ettiler. Aralarındaki ilişki, nasıl bir ilişki ise? Bunu da bir süre nazlandıktan sonra kabul edebilirler.

Af ile ya da başka yolla; hapishanelerden asıl çıkarılması gerekenler gazeteciler, siyasi mahpuslar. Bunlar adil olmayan bir yargılama ile ve bağımsız ve tarafsız olmayan hakimler tarafından bitün yasalar ve hukuk kuralları ihlal edilerek hapsedildiler. Örgüt üyesi olmadığı halde örgüt üyesi gibi cezalandırıldılar.

Bir de tabii, KHK mağdurları var. Üniversitelerden atılan akademisyenler, işlerinden atılan memurlar vd. Bütün KHK mağdurları derhal işine geri dönmeli. OHAL kalktıktan sonra OHAL KHK’lerinin hukuken hükmü kalmaz. 12 Eylül mağdurları dahi işine dödü, tazminat ödendi yapılan hukuksuzluk nedeniyle.

Yapılacak olan af değil, hakları ve özgürlükleri gasp edilenlerin haklarını ve özgürlüklerini teslim etmektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...