18 Eylül 2018 00:10

Şampiyonlar Ligi grup tanıtımları

Şampiyonlar Ligi grup tanıtımları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Şampiyonlar Ligi önümüzdeki hafta başlıyor. Önümüzdeki 8 gün boyunca Evrensel spor sayfalarından gruplarda yer alan takımlara dair tüm bilgileri ve yorumları sizlerle paylaşacağız.

A GRUBU: ATLETICO MADRID TEK FAVORİ

Şampiyonlar Ligi’nde geçtiğimiz yıl hayal kırıklığı yaşayan 3 önemli kulübü (Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Monaco) barındıran grupta favori olarak öne çıkan takım Madrid ekibi. 2014 ve 2016’da Şampiyonlar Ligi’nde final oynayan Atletico Madrid, geçtiğimiz yıl Roma, Chelsea ve Karabağ’la birlikte yer aldığı C grubunda sadece 1 galibiyet alabilmiş ve 7 puanla 3. olarak UEFA Avrupa Ligi’ne kalmıştı. Diego Simeone’nin öğrencileri, UEFA Avrupa Ligi’ni şampiyon tamamlayarak Devler Ligi’ndeki başarısızlığını unutturmayı başardı. Ancak asıl hedefin Şampiyonlar Ligi’nde başarı olduğu bir sır değil. Atletico, bu sezona Thomas Lemar, Rodri, Santiago Arias gibi transferlerle daha güçlü bir şekilde giriyor ve gruptaki rakiplerinin de dişlerine göre olduğunu söylemek lazım.

DORTMUND VE MONACO’DA UYUM SÜRECİ

Borussia Dortmund, Tottenham ve Real Madrid’in sürklase ettiği H grubunda tarihinin en başarısız Devler Ligi performansını sergiledi ve galibiyet alamadan 2 puanla 3. oldu. Borussia Dortmund başarısız performansını UEFA Avrupa Ligi’nde de sürdürdü ve son 16 turunda Salzburg’a elendi. Dortmund, Bundesliga’da da beklentilerin uzağında kaldı ve sezonu 4. tamamlayarak Şampiyonlar Ligi’ne kıl payı katıldı. Dortmund, orta saha ve savunmanın merkez hattına Abdou Diallo, Thomas Delaney, Axel Witsel gibi isimleri kattı. Forvete yapılan Paco Alcacer transferinin ise Aubameyang’ın boşluğunu doldurması zor görünüyor.Fransa ligini şampiyon tamamladığı sezonun ardından birçok oyuncusunu kaybeden Monaco ise geçtiğimiz yıl Beşiktaş, Porto ve Leipzig’le birlikte yer aldığı dengeli grupta galibiyet sevinci yaşayamadı ve 2 puanla sonuncu oldu. Monaco, yıldızını parlattığı isimleri satmaya bu sezon da devam etti. Lemar’ın yanı sıra Fabinho Liverpool’a, Terence Kongolo ve Adama Diakhaby Huddersfield’e, Rachid Ghezzal Leicester City’e gitti. Keita Balde de Inter’e kiralandı. Kırmızı beyazlılar, 2018 Dünya Kupası’nın yıldızlarından Aleksandr Golovin’in başını çektiği bir dizi transfer yaptı. Bu transferlerin ne kadar sürede takıma uyum sağlayacağını zaman gösterecek.

CLUB BRUGGE MÜTEVAZI

Gruba dördüncü torbadan gelen Club Brugge, geçtiğimiz yıl Avrupa kupalarına erken veda etmenin avantajını ligde kullanarak şampiyonluğa ulaştı. Şampiyonlukta rol oynayan Anthony Limbombe’yi Nantes’a, Abdoulay Diaby’yi Sporting’e gönderen Club Brugge, aralarında Beşiktaş’ta kadroya giremeyen Matej Mitrovic’in de olduğu çok sayıda ismi kadroya kattı. Rakiplerine göre çok daha mütevazı bir kadrosu olan Belçika ekibinin grup mücadelesinde işi zor olacak.

Grup sıralaması tahmini: 1- Atletico Madrid 2- Monaco 3- Borussia Dortmund 4- Club Brugge.

B GRUBU: TAŞ GİBİ DÖRTLÜDEN BARÇA VE SPURS ÖNE ÇIKIYOR

‘Boş’ takımı olmayan B grubu, turnuvalarda ‘ölüm grubu’ olarak tanımlanan gruplardan. Barcelona, Tottenham Hotspur, PSV Eindhoven’ın yanına dördüncü torbadan Inter’in gelmesiyle oluşan grupta Barça’nın favori olduğunu söylemek için futbol alimi olmaya gerek yok. Ancak Tottenham, geçtiğimiz yıl da buna benzer bir grupta yer aldı ve 6 maçta 16 puan toplayarak Real Madrid’in önüne geçmeyi başardı. Tottenham, yeni sezona hiç transfer yapmadan başlıyor. Bu, hele ki bir Premier Lig kulübü için hiç de alışık olunan bir tablo değil. Menajer Mauricio Pochettino her ne kadar bu durumdan hoşnut olmasa da siyah beyazlılar onun önderliğinde oturmuş ve becerikli bir kadroya sahip.

INTER UZUN BİR ARADAN SONRA KUPA 1’DE

2010’da Jose Mourinho ile Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna ulaşan Inter ise o dönemden bu yana Avrupa kupalarında varlık gösteremiyor. Transfer döneminde kadrosuna Radja Nainggolan, Lautaro Martinez, Sime Vrsaljko, Keita Balde gibi isimleri katan İtalyan ekibi eski günlerine dönmek istiyor. Ancak Barcelona ve Tottenham’ın yanı sıra PSV gibi dişli bir takımın bulunduğu grubun pek de işlerine geldiği söylenemez.

PSV: GENÇ VE YETENEKLİ

Şampiyonluk sonrası Philip Cocu’yu Fenerbahçe’ye kaptıran PSV Eindhoven yoluna Eski Kaptanı Mark van Bommel’le devam ediyor. Futbolculuk kariyerinde Barcelona ve Inter’in ezeli rakibi Milan geçmişi de bulunan Van Bommel, ilk üst düzey teknik direktörlük deneyimine Hollanda liginde 4’te 4’le başladı. Ancak Eredivisie ile Şampiyonlar Ligi arasında devasa bir fark var. Sağ beki Santiago Arias’ı Atletico Madrid’e gönderen PSV, onun boşluğunu Heerenveen’den Denzel Dumfries’le doldurmaya çalışacak. En önemli kozu Meksikalı Hirving Lozano’yu önümüzdeki sezon büyük paralara satması beklenen PSV, yine Meksika’dan Erick Gutierrez’i kadrosuna kattı.

BARÇA DAHA DA GÜÇLENDİ

Barcelona’ya gelince... La Liga’da son 10 yılda 7 şampiyonluk elde eden, aynı dönemde 3 de Şampiyonlar Ligi kazanan Katalan ekibi, son şampiyonluğu sonrası transferde ciddi harcamalar yapmayı sürdürdü. Brezilyalı genç kanat oyuncusu Malcom ve geleceğin önemli orta saha oyuncusu Arthur’a toplam 72 milyon avro harcayan Barça, geçtiğimiz yıl Roma’ya elendikleri eşleşmede açığa çıkan savunma handikabını da 35.9 milyon avroluk Clement Lenglet transferiyle gidermeye çalışacak.

Grup sıralaması tahmini: 1- Barcelona 2-Tottenham Hotspur 3-Inter 4-PSV Eindhoven

C GRUBUNDA LIVERPOOL VE PSG LİDERLİK İÇİN ÇEKİŞECEK

Liverpool, 3. torbadan hangi gruba gelse o grubun normalden daha şenlikli geçeceği kesindi. Ancak halihazırda PSG ve Napoli’nin yer aldığı gruba düşmesi işleri karıştırdı.

Katar sermayesiyle kazandığı ivmeyi Avrupa’da başarıya dönüştüremeyen PSG, kadrosunun biraz daha oturmasıyla artık çeyrek finalin ötesine geçmeyi umuyor.

PSG, SEVİYE YÜKSELTEBİLECEK Mİ?

Teknik direktörlüğe Thomas Tuchel’i getiren Fransa şampiyonu, Schalke’den Thilo Kehrer ve Bayern Münih’ten Juan Bernat transferlerinin yanı sıra kalesini de faal efsane Gianluigi Buffon’a teslim etti. Tuchel, hücum hattını ise Bundesliga ve Premier Lig tecrübesine sahip Eric Maxim-Choupo Moting’le çeşitlendirdi.

SARRİ’Yİ KAYBEDEN NAPOLİ’DE DÜŞÜŞ OLASI

Serie A’da özlediği şampiyonluğa kavuşamayan ve Maurizio Sarri’yi de Chelsea’ye kaptıran Napoli, Carlo Ancelotti ile yoluna devam ediyor. Jorginho’yu da Sarri ile birlikte Londra’ya yolcu eden Sicilya ekibi, onun boşluğunu Real Betis’ten Fabian Ruiz’le doldurmaya çalışacak. Napoli’nin Sarri’nin ardından son yıllardaki havasını koruyup koruyamayacağı merak konusu. Bu sezon gerileyen bir Napoli’yle karşılaşmamız yüksek ihtimal.

LIVERPOOL DAHA DA GÜÇLENDİ

Jürgen Klopp’un Liverpool’u, Naby Keita, Fabinho, Alisson gibi pahalı transferlerle güçlendirdiği kadrosuyla hem İngiltere’de hem Avrupa’da şampiyonluk hedefliyor. Premier Lig’e hızlı bir giriş yapan Kırmızıların geçtiğimiz yılki performansını aşması bekleniyor. Hatırlatalım, Liverpool, 2018 şampiyonluğunu şanssız kaleci hatalarının büyük rol oynadığı bir mağlubiyetle Real Madrid’e kaptırmıştı.

KIZILYILDIZ ZAYIF HALKA

1991’de o zamanki adıyla Şampiyon Kulüpler Kupasını kaldırırken Savicevic, Mihajlovic, Prosinecki, Belodedici, Jugovic gibi isimleri kadrosunda barındıran Kızılyıldız, bugünkü haliyle turnuvanın en zayıf takımlarından biri. Sırp ekibinin bu güçlü gruptaki işi çok zor olacak.

Grup sıralaması tahmini: 1-Liverpool 2-PSG 3-Napoli 4-Kızılyıldız

D GRUBU: 'LOKUM GİBİ KURA'DA LOKMA OLMAMAK İÇİN...

Galatasaray için “Rüya kura” senaryoları, ilk torbadan Lokomotiv Moskova’nın gelmesiyle başlıyordu. Arzulanan oldu ancak sarı-kırmızılılar en iyimser tahminleri bile geride bırakacak şekilde 2. ve 3. torbada da üst seviye takımlardan uzak durmayı başardı. Neticede Porto ve Schalke 04; Manchester United, Tottenham, Napoli, Roma, Liverpool, Monaco, Valencia kadar korkulacak seviyede takımlar değiller. Ancak bu kimseyi spor medyamızın “Lokum gibi kura” klişesine düşürmemeli. Galatasaray çok iyi bir kura çekti çekmesine ancak halen grubun en “lokum” takımı konumunda. Yönetimin söz verdiği forvet ve stoper transferleri hayata geçseydi başka türlü yorumlar yapılabilirdi ancak şu anki koşullarda rakiplerin gücüne saygı duymak mecburiyetindeyiz.

Galatasaray Avrupa kupalarında favori olmadığı eşleşmeleri tersine çevirmekle ünlenmiş bir kulüp olsa da 2013’teki çeyrek final ve 2014’teki ikinci tur başarıları sonrası kendisinden bekleneni veremedi. İhtimalleri tersine çevirme yolunda en çok Fatih Terim’e güvenecekler.

LOKOMOTIV, CİMBOM’UN YAPAMADIĞINI YAPTI

Rusya şampiyonu olarak ilk torbaya sızan Lokomotiv Moskova, transferde Galatasaray’ın yapamadığını yaptı ve forvete Fedor Smolov, savunmaya Benedikt Höwedes takviyesi yaptı. Euro 2016 performansı sonrası PSG’ye transfer olan önlibero Grzegorz Krychowiak da bir başka önemli transfer olarak göze çarpıyor.

Jefferson, Manuel Fernandes, Vedran Corluka, Eder gibi tecrübeli isimleri de kadrosunda bulunduran Lokomotiv Moskova, 22 yaşındaki Aleksey ve Anton Miranchuk ikizlerden çok şey bekliyor.

PORTO, BİLDİĞİNİZ GİBİ

2013’ten bu yana hasret kaldığı lig şampiyonluğunu yeniden yakalayan Porto, çok sayıda kaliteli futbolcuya ve oturmuş bir oyun anlayışına sahip. Geçtiğimiz yıl Beşiktaş’ın ardından grubu 2. sırada tamamlayan Portekiz ekibi, kârlı bir yaz dönemi geçirse de temel futbolcularını kadroda tutmayı başardı. Yacine Brahimi, Vincent Aboubakar, Alex Telles, Hector Herrera, Moussa Marega, Felipe, Danilo Perreira gibi isimlerle bezeli takım, grubun en güçlüsü konumunda.

SCHALKE 04’ÜN HESABI VAR

Geçtiğimiz sezon Bundesliga’yı ikincilikle bitirerek taraftarının yüzünü güldüren Schalke 04, transfer döneminde Hoffenheim’dan Mark Uth, Bayern Münih’ten Sebastian Rudy, Hannover 96’dan Salif Sane, Mainz’dan Suat Serdar, Real Madrid’den Omar Mascarell, Lille’den Hamza Mendyl gibi isimleri kadrosuna kattı.

Bundesliga’ya 2 maçta 2 yenilgiyle başlayan Schalke’de Amine Harit, Breel Embolo, Nabil Bentaleb gibi gençler, parlamak için görev bekliyor. Almanya ekibi, Galatasaray’la 2013’teki hesabını da görmeyi amaçlıyor. Ancak sarı-kırmızılıların da adı Bayern Münih olmadığı müddetçe Almanya ekiplerine karşı hep iyi sonuçlar aldığını hatırlamak lazım.

E GRUBU: BAYERN'E KİM EŞLİK EDECEK?

Direksiyonu Jupp Heynckes’e teslim ettikten sonra hem ligdeki durumunu düzelten hem de Şampiyonlar Ligi’nde yoluna devam eden Bayern Münih’in yürüyüşü, yarı finalde Real Madrid engeline takılmıştı. Hakem hatalarından da sıkça şikayet edilen 2 maç sonunda elenen ve zaten çoktan garantilediği lig şampiyonluğuyla yetinmek zorunda kalan Bavyera ekibi, teknik direktörlüğe Niko Kovac’ı getirmesinin dışında pek de değişiklik yapmadı. Leon Goretzka’yı bedelsiz kadrosuna katan Bayern Münih, Arturo Vidal, Sebastian Rudy ve Juan Bernat’ı sattı. Hücum hattındaki kritik oyuncuları 1 yıl daha yaşlanan Bayern, grup maçlarında zorlanmaz ama 6. şampiyonluk zor görünüyor.

BENFICA GEÇEN YILI UNUTTURMAK İSTİYOR

Geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi’nde 0 çekerek şaşırtan Benfica, bu yıl ön elemede Fenerbahçe ve PAOK’u eledi. Kadrosunu Meksikalı hücum oyuncusu Nicolas Castillo ve Brezilyalı Gabriel’le takviye eden Portekiz ekibi, gruptan çıkma yarışında Ajax’ın bir adım önünde olsa da işi çantada keklik değil.

GENÇ AJAX

Tarihinde Kupa 1’i müzesine 4 kez götüren Ajax, turnuvanın en genç kadrolarından biriyle mücadele ediyor. Manchester United’dan Daley Blind ve Southampton’dan Dusan Tadic transferleriyle genç kadrosuna tecrübe ve kalite katan Hollanda ekibi, 19 yaşında kaptanlığa yükselen stoperi Matthijs de Light öncülüğünde bu sezon dikkatle izlenecek takımlardan biri.

AEK GÖREVİNİ YAPTI

Atina’nın İstanbul göçmeni Rumlar tarafından kurulan takımı AEK, 24 yıl aradan sonra şampiyonluğa ulaşma başarısını göstererek taraftarlarını sevince boğdu. Celtic ve Mol Vidi’yi eleyerek 2006/07 sezonundan bu yana ilk kez Şampiyonlar Ligi gruplarına kalan AEK, 2002/03’te grubu namağlup (6 beraberlikle 3. oldu) tamamlamasıyla hatırlanıyor. Şampiyonlar Ligi’nin en zayıf takımları arasında yer alan Yunan ekibi, taraftarının karşısına görevini yerine getirmiş bir şekilde çıkacak ve sahada işleri çok zor olacak.

Tahmini grup sıralaması: 1- Bayern Münih 2-Ajax 3-Benfica 4-AEK

F GRUBU: CITY İÇİN BU YIL 'O YIL' OLABİLİR

Manchester City, geçtiğimiz sezon Premier Lig’de tarihi bir performans sergilese de “yenilmez” olmadığı Şampiyonlar Ligi’nde ispat edildi. Liverpool, evinde 3-0, deplasmanda 2-1 yenerek yarı finale yükselirken City için de halen gidilecek çok yol olduğu ortaya çıktı.

Son 10 yılda dünya futbolunun en önemli ismi olan Pep Guardiola, bu yaz döneminde de kadrosunu geliştirmeyi sürdürdü ve Riyad Mahrez hücum hattına eklenen son isim oldu. Guardiola, Dünya Kupası yorgunluğu sebebiyle sezon başında takımının performansından şikayet etse de Şampiyonlar Ligi ile birlikte gerçek City’i görmeye başlamamız olası. Bu yoldaki en önemli eksiklikleri ise uzun süreli sakatlığı bulunan Kevin de Bruyne olacak.

City grupta zorlanmaz, Guardiola’nın bu yılki önceliğinin Şampiyonlar Ligi olacağını düşünürsek Maviler için bu yıl, “O yıl” olabilir.

SHAKHTAR KÜÇÜLDÜ

Ukrayna şampiyonu Shakhtar Donetsk, Fred’i 59 milyon avro karşılığında Manchester United’a gönderirken Brezilya’dan geleneksel transferlerini yapmayı da ihmal etmedi. Fred’in yerine Corinthians’tan Maycon’u getiren Shakhtar, Palmeiras’tan da Fernando’yu aldı. Shakhtar, birkaç yıl önceki kadar “Devleri tehdit eden” bir kadroya sahip değil ve ikinci torbadan geldikleri bu grupta da işi en zor ekip.

LYON GRUPTAN ÇIKAR

Moussa Dembele gibi önemli bir yeteneği kadrosuna kattığı, kârlı bir transfer dönemini geride bırakan Lyon için yaz döneminin en iyi haberi Nabil Fekir’in kadroda kalmasıydı.

Amiens’ten transfer edilen genç Tanguy Ndombele ile Tolisso’nun boşluğunu kapatmak isteyen Lyon, grup ikinciliği için en çok öne çıkan takım.

GÖZLER NAGELSMANN’DA

31 yaşındaki Julian Nagelsmann’ın takımı bu sezon Şampiyonlar Ligi biletini aldı ve Nagelsmann’a yeteneklerini en üst seviyede sergileme fırsatı doğdu.

Dengeli, bol alternatifli kadrosunu yaz döneminde Leonardo Bittencourt, Kasim Adams gibi isimlerle takviye eden Almanya ekibi için gruptan çıkmak kolay olmayacak ama Lyon ve Shakhtar’la eğlenceli bir yarış verecekleri aşikar.

Tahmini grup sıralaması: 1- Manchester City 2-Lyon 3-Hoffenheim 4-Shakhtar Donetsk

G GRUBU: REAL MADRID'İN DURULMA ZAMANI

Kupa 1’i üst üste 3. kez kazanarak, 1992’den bu yana oynanan Şampiyonlar Ligi formatında bir ilke imza atan Real Madrid, Zinedine Zidane ve Cristiano Ronaldo’nun ayrılmasının ardından bir geçiş dönemine girmiş durumda. İspanya milli takımından olaylı bir şekilde Santiago Bernabeu’ya getirilen Julen Lopetegui, bu geçiş döneminde Luka Modric gibi takımın en önemli 3 oyuncusundan birinin de mutsuzluğuyla baş etmek zorunda.

Ronaldo sonrası golcü açığını kimin dolduracağı da henüz netleşmiş değil.

Her ne kadar bu olumsuz tablo, eflatun-beyazlıları grupta zorlayacak seviyede olmasa da kupaya Real ambargosunun sonuna geldiğimizi umabiliriz!

GÖZLER ROMA’DA

Geçtiğimiz yıl Barcelona’ya karşı 4-1 kaybettiği ilk maçın ardından sahasında 3-0 kazanan ve tarihi bir geri dönüşle yarı finale yükselen Roma, Liverpool’a karşı da benzeri bir mucizeye imza atmaya yaklamıştı. Anfield’deki 5-2’lik hüsran sonrası Olimpico’da rakibini 4-2 yenen Roma, tek gol farkla elendi. Yeni sezona Javier Pastore, Justin Kluivert, Steven N’Zonzi gibi transferlerle giren başkent ekibi, Cengiz Ünder’i de barındıran hücum hattıyla Devler Ligi’nin seyretmesi keyifli takımlarından biri olmayı sürdürecek.

CSKA MOSKOVA YİNE 3. OLUR

Rusya liginde şampiyonluğu Lokomotiv’e kaptıran, CSKA Moskova 2018 Dünya Kupası’nda beğeni toplayan Aleksandr Golovin’i 30 milyon avroya Monaco’ya gönderdi. Hücum hattından Vitinho’yu da Flamengo’ya satan CSKA Moskova, geçtiğimiz yıl olduğu gibi yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam edecek gibi görünüyor.

DEVLER LİGİ’NİN EN KÜÇÜĞÜ

Çek şampiyonu Viktoria Plzen, Şampiyonlar Ligi’nin toplam piyasa değeri en düşük, stadı en küçük takımı. Ayrıca Devler Ligi’nin en yaşlı kadrosuna da sahip olan Plzen’in işi kolay olmayacak.

Grup sıralaması tahmini: 1- Real Madrid 2- AS Roma 3- CSKA Moskova 4- Viktoria Plzen

H GRUBU: JUVE HEDEFE KİLİTLENDİ

Sezona Cristiano Ronaldo transferiyle giren Juventus, İtalya liginde sonu gelmeyecekmiş gibi duran hakimiyetini Şampiyonlar Ligi’yle de taçlandırmak istiyor. Bugüne kadar finale kadar çıkmış olsalar da bu seviyenin bir tık altında kalan Torino ekibi, bu kez Ronaldo ile dengeleri değiştirme hedefinde. Massimiliano Allegri’nin elindeki kadro, kupayı kaldırabilecek potansiyele sahip. Burada belirleyici nokta takım kimyası olacak.

MANCHESTER UNITED SÜRPRİZ YAPAR MI?

Jose Mourinho, yeni sezona sıkıntılı bir başlangıç yaptı. Ada’da herkes Manchester United’ın Premier Lig şampiyonluğu hedefinden uzak olduğu konusunda hemfikir. Ancak bu, her zaman için Şampiyonlar Ligi başarısızlığı anlamına da gelmemeli. Mourinho, çok tecrübeli bir isim ve Devler Ligi hedefli bir planlamayla sürpriz sonuçlara da imza atabilir.

VALENCIA HEDEFLENENİN UZAĞINDA

Valencia, oldukça başarılı geçen bir sezonun ardından Şampiyonlar Ligi’ne de iddialı hazırlandı. Rodrigo’yu kadroda tutmaları, bu hırslarının temel kanıtıydı. Ancak La Liga’ya çok kötü başladılar. Üstüne de “talihli” denemeyecek bir Kupa 1 kurası çektiler. Gruptan çıkma yolunda işleri zor olacak.

YOUNG BOYS RENK KATACAK

İsviçre şampiyonu Young Boys, kendi liginde fırtına gibi esmeye devam ederken Devler Ligi’nde de bu zorlu grupta heyecan yaratacak bir takım olmaya aday. Maç sonuçlarının çoğu lehlerine olmayacaktır ama Gerardo Seoane’nin elinde genç ve izleyenleri memnun edecek bir ekip var.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...