10 Eylül 2018 23:05

Trump

Trump

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dış politika yazıları benim alanım değil. Ama dünyada neler olup bittiğini, neler döndüğünü izlemeyi de “aydın görevi” sayanlardanım. Dış politika alanında bazen gündeme öyle konular girer ki, şaşırıp kalırsınız. Geçen hafta işte böyle bir haberle karşılaştık: Bu haberi tek cümleyle şöyle özetleyebilirim; “ABD’nin Başkanı Trump’a en sert muhalefet, kendi yakın çevresinden geliyor!”

Basınımıza iri puntolu başlıklarla yansıyan bu habere bakılırsa Trump’ın ekibi içinde onu zayıflatmak için çalışan bir muhalif grup var! Bu gerçeği, Beyaz Saray’dan “Trumpçı” bir yetkili açıklamış! Nerede ve nasıl açıklamış? ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’a yazdığı, ayrıntılar içeren imzasız bir yazıda açıklamış! Üstelik, kendisinin de bu muhalif grubun içinde olduğunu çekinmeden belirtmiş… Ne demeli? Başkan’ı çok yakından izleyerek eleştiren böyle bir kişiye “yetkili” denmez de ne denir? Trump’ı “Dengesiz ve ahlak dışı” olarak tanımlayan bu “yetkili siyasetçi”, muhalif grubu oluşturan arkadaşlarıyla birlikte, “Trump gidene ya da görevden alınana kadar, onun ülke için kötü sonuçlar doğurabilecek eğilimlerini sessizce engellemeye çalıştıklarını..” da eklemiş.

Söz konusu açıklamalar, bütün dünyayı, bütün insanlığı ilgilendiriyor. Ben de bu temel neden dolayısıyla bir ucundan tutup yazdım bu konuyu; ABD’deki siyasal gelişmeleri yakından izleyen ve iyi bilen bir yazar olduğumdan değil!

Türkiye’nin önde gelen TV kanalları, 9 Eylül 2018 Pazar akşamı Trump’la ilgili bu “skandal haber”i verirken New York Times gazetesine yazı gönderen “Yakın dost”un adını hâlâ belirtmiyordu.  

*

Sevindiğim bir haber: 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nin “Onur Ödülleri”nden ilki, yerinde bir değerlendirmeyle Zeliha Berksoy’a sunuldu: Berksoy yaptığı konuşmada, ödülü paylaşmak istediği insanlar olduğunu söyleyerek “53 yıllık tiyatro yaşamımda önemli yer tutan Nâzım Hikmet, Haldun Taner, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Münir Özkul, Müşfik Kenter, Tuncel Kurtiz, Ahmet Cemal gibi birçok üstün sanatçının adını sıralamam gerekir” dedi; ayrıca,

“Bugüne baktığımızda, genç kuşak tiyatrocuların özverileri ve çalışmaları insana gurur veriyor. Gerçekten bizim 25-40 yaş kuşağı sanatçılarımızdaki uluslararası düzeyde sanat enerjisi, sevimlilik, duyarlılık, zekâ, yaratıcılık çok nadir bulunur. Ben onlara yolları açık olsun diyorum.”    

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...