05 Haziran 2018 23:39

Diploma meselesi

Diploma meselesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce sık sık diğer aday Erdoğan’ın üniversite diploması olmadığını ima eder konuşmalar yapıyor. Kendi diplomasını, aldığı dersleri ve bu dersleri hangi notlarla geçtiğine dair belgeyi okuduğu ve mezun olduğu okul önünde basına gösterdi, Erdoğan’ın da aynı şeyi yapmasını istiyor ama Erdoğan bu eleştirileri duymazdan geliyor.

Muharrem İnce’ye diploma konusunda cevap Erdoğan yerine Nagehan Alçı’dan geldi. Son günlerde Ahmet Hakan ile polemiğe giren ve sert yazılar yazan Alçı, “diploma yazısı” ile belki hem son günlerde düştüğü güç durumdan kurtulmak için Erdoğan’ın desteğini almayı, diğer taraftan çok dalga geçilen İnce röportajının cevabını İnce’ye bu şekilde vermeyi düşündü. Bilemeyiz. Ama “diploma yazısı” da İnce röportajı gibi çok başarılı değildi doğrusu.

Alçı, yazısında şöyle diyor: “Marmara Üniversitesinin o dönemki rektörü Prof. Dr. Zafer Gül yazılı bir açıklama yapmış ve şunları söylemişti: ‘Sayın Başbakanımız, T.C. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ticari Bilimler Fakültesinden 1980- 81 öğretim yılı şubat döneminde mezun olmuştur. Kendisine isteği üzerine 3 Nisan 1981 tarihinde geçici mezuniyet belgesi verilmiştir. Marmara Üniversitesi kurulmadan önce Sultanahmet’teki İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı olarak Aksaray’da 4 yıllık İktisadi ve Ticari Bilimler Yüksekokulu vardı. Daha sonra burası Ticari Bilimler Fakültesi oldu. 1983’te Marmara Üniversitesi mevcut İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ile bağlı fakülte ve yüksek okullar bünyesi üzerine kuruldu. Kurucu rektörümüz de Prof. Dr. Orhan Oğuz’dur.’  Bu alıntının altında da diploma fotoğrafı var.

İnsan bu yazıyı ve diploma fotoğrafını görünce, Erdoğan’ın diploması konusunda hiç şüphesi olmasa dahi bir gariplik olduğunu hemen fark eder. Erdoğan, “T.C. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ticari Bilimler Fakültesinden 1980-81 öğretim yılı şubat döneminde mezun olmuş” ise kendisine T.C. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ticari Bilimler Fakültesinin 1981 yılı şubat ayı tarihli bir diploma vermesi gerekmez mi? İki sene sonra kurulacak olan Marmara Üniversitesi Erdoğan’a nasıl diploma veriyor? Diğer iddialara değinmiyoruz ama bir gariplik var diploma işinde.

Alçı, “diploma yazısı”nda bir de kurnazlık yapmış aklınca. Şöyle diyor: “MUHARREM İnce’nin meydanlarda devamlı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasını sorması ile ilgili yorumlarımı cuma günü yazmıştım. Bu tartışma arka planda Erdoğan’a ve onun nezdinde dindarlara ve muhafazakarlara “Cahil” diyerek aşağılama dürtüsünü barındırıyor. Ben bunun İnce’ye oy kaybettireceğini düşünüyorum.” Oysa, kimse diploma meselesini cahillik, bilgililik bağlamında tartışmıyor. Ne diplomalı cahiller, ne diplomasız alimler var. Alçı, o ünlü röportajda ; halktan yüzde elli oy almış birine nasıl diploma sorarsınız gibi bir şeyler söylemiş, İnce de; ben de çok iyi araba kullanıyorum o zaman artık trafik memurlarına ehliyetimi göstermeme gerek yok gibi bir cevap vermişti. Mesele, dört senelik bir yüksek okul  diploması olmadığı halde sahte bir diploma verilip verilmediği meselesidir ve ciddidir. Devlet başkanı ya da cumhurbaşkanlığı için dört senelik üniversite diploması şartı kalksın diyebilirsiniz. Bence de kalkmalı. Ama, diploma yoksa, sahte diploma verildi ise bu ciddi bir suçtur. Tartışılan budur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...