13 Nisan 2018 23:12

NBA’de normal sezon ödüllerini kimler kazanır?

NBA’de normal sezon ödüllerini kimler kazanır?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Minnesota Timberwolves, 14 yıllık playoff hasretine Denver Nuggets karşısında çıktığı “final” mahiyetindeki maçla son verdi ve NBA’de normal sezon heyecan dolu bir geceyle sona erdi. Bu köşede adet olduğu üzere playoff arifesinde önce ‘sezonun ödülleri’ni dağıtacağız. Yarın da playoff eşleşmelerini masaya yatıracağız. Hemen bir uyarıda bulunayım bu yılki ödüllerde tartışma payı az. ‘En iyi savunmacı’ dışındaki kategorilerde adaylar en yakın rakiplerinin epey önünde.

EN DEĞERLİ OYUNCU (MVP)

LeBron James’in 33 yaşında ve daha da önemlisi yoğun playoff yükleriyle dolu 15. yılında ortaya koyduğu performans etkileyiciydi: 27.5 sayı, 8.6 ribaunt, 9.1 asist (4.2 top kaybı). Önce Kyrie Irving’in sonra da onun yerine takıma katılan isimlerin takas edildiği, çok sayıda sakatlığın yaşandığı bir sezonda 82 maç boyunca takımına liderlik etti ve şubat ayını dışarıda bırakırsak harika bir performans sergiledi. Normal şartlarda -takımı ligin zirvesinde yer almasa da- adı MVP adayları listesinin en tepesinde olabilirdi. Ancak onun performansını gölgede bırakan bir isim vardı: James Harden.

Houston Rockets, “Harden, kendi gibi topu elinde bulundurmayı seven Chris Paul’la nasıl uyum sağlar” sorularına tarihinin en iyi normal sezon performansıyla yanıt verdi. 65 maç kazanan Rockets’ta James Harden sezonu 30.4 ortalamayla sayı kralı olarak tamamladı. Aynı zamanda 5.4 ribaunt ve 8.8 asist (4.4 top kaybı) ortalamaları tutturdu. Sezon boyunca kritik anlarda sorumluluk alan ve pek çok maçta takımını galibiyete taşıyan Harden, hak ettiği MVP ödülüne bu yıl kesinlikle kavuşacaktır.

YILIN ÇAYLAĞI

Geçtiğimiz yılın tamamını sakatlık sebebiyle kaçıran Ben Simmons, bu sezon kendisi hakkındaki bütün endişeleri silip süpürdü. 15.8 sayı 8.1 ribaunt ve 8.2 asist ortalamalarıyla tarihin en çarpıcı çaylak performanslarından birini ortaya koyan Simmons, Philadelphia 76’ers’ı 52 galibiyetle Doğu üçüncülüğüne taşıdı. 2.08’lik bünyesinde taşıdığı dahiyane oyun kurucu özellikleri ve atletizmiyle Simmons, Russell Westbrook’tan sonra sezonu triple-double ortalamayla tamamlamaya en yakın isim olarak göze çarpıyor. Simmons, önündeki uzun yıllarda en büyük eksikliği olan şutunu oyununa katması halinde LeBron James’in varisi haline gelebilecek bir potansiyele sahip.

Hak yememek için hemen bir dipnot düşelim. Utah Jazz için herkesin sezon başında aklına gelen “Savunma tamam ama hücumları kim bitirecek” sorularına yanıtı bir çaylak verdi. Louisville çıkışlı Donovan Mitchell, 20.5 sayı ortalaması ve patlayıcı performanslarıyla geleceğin en önemli skorerlerinden biri olacağını müjdeledi. Mitchell’ın kariyer başlangıcı da “tarihi” olarak nitelenebilecek seviyedeydi.

EN İYİ SAVUNMACI

Ligin en iyi savunmacıları için talihsizliklerin bol olduğu bir sezondu. Gerçi hemen hepsi adları sakatlıklarla yan yana anılmaya alışık olan Rudy Gobert, Joel Embiid, Chris Paul, Andre Roberson gibi isimler yine bu melanetten paylarına düşeni aldılar. Embiid 63, Paul 58, Gobert 56, Roberson 39 maç oynayabildi. Ligin en iyi ve çok yönlü savunmacılarından Draymond Green 70 maçta forma giydi ancak onun da bu yılki savunma konsantrasyonu geçmiş yıllarda olduğu kadar yüksek değildi. Bunda Golden State Warriors’ın normal sezonu takım halinde rölantide geçirmesi etkili oldu. Roberson dikkate alınamayacak seviyede az oynadı. Chris Paul iyi bir sezon geçirdi ama Houston’un başarısının altında onun bir kademe azalan defansif etkisinden daha fazlası yatıyordu.

Geriye kaldı Joel Embiid ve Rudy Gobert. (Al Horford, Dejounte Murray, Robert Covington da aklımda) Embiid, hem savunmada hem hücumda Philly’nin başarısında önemli rol oynadı. Ancak Rudy Gobert sahadayken Utah’ın edindiği korkutucu savunmanın sezon boyunca eşi benzeri görülmedi. Bu da sezonu 10.7 ribaunt ve 2.3 blok ortalamasıyla tamamlayan Gobert’in -maç eksiğine rağmen- ödülün favorisi olmasını sağlıyor.

EN ÇOK GELİŞME KAYDEDEN OYUNCU

2013 yılında lige “Yeni Dwyane Wade” benzetmeleriyle 2. sırada seçilerek adım atan Victor Oladipo, üniversite yıllarını geçirdiği Indiana’ya dönüşüyle birlikte etkileyici bir sıçrama gerçekleştirdi. Sayı ortalamasını 15.9’dan 23.1’e yükselten, bununla birlikte yüzde 47.7 saha içi isabet oranı (yüzde 37.1 üç sayı ortalaması) tutturan ve daha verimli bir skorer olan Oladipo, 5.2 ribaunt, 4.3 asist, 2.4 top çalma, 0.8 blok ortalamalarıyla Pacers’ın başarılı sezonunda kaptanlığı üstlendi. Oladipo’nun bu performansı ödül için onu bir numaralı aday yapıyor.

YILIN KOÇU

Çok iyi bir organizasyon olan Toronto Raptors’ın uzun süredir başa güreşen bir takım olmasında Dwane Casey’e belirleyici rol atfetmekten kaçınanlar çoğunlukta. Ancak Raptors, geçtiğimiz yıl konferans yarı finalinde Cleveland karşısında süpürülerek sona eren üzücü sezon sonrası hızlıca toparlandı. Herkes Doğu’da “Boston mu Cleveland mı” diye sorarken 59 galibiyetle tarihindeki ilk konferans liderliğini elde etti. Bunu yaparken yıldızları ve veteranlarının yanı sıra Fred VanVleet, Jakob Poeltl, Delon Wright, Pascal Siakam, OG Anunoby gibi mütevazı parçaların katkılarında Casey’nin önemli payı olduğu aşikar. Bu yıl Kanada’ya bir ödül gider.

EN İYİ ALTINCI ADAM

Los Angeles Clippers, Chris Paul ve Blake Griffin’i göndererek yeniden yapılanmaya gittiği böylesi bir sezonda playoff şansını son döneme kadar diri tuttu. Bunda Koç Doc Rivers’ın, DeAndre Jordan’ın ve takasla kadroya gelen isimlerin hızlı/başarılı uyumunun önemli payı olmakla birlikte bir isim dikkat çekti: Lou Williams. Clippers’ta Los Angeles Lakers performansının da üstüne çıkan Williams, kenardan gelerek 32.8 dakikada 22.6 sayı 5.3 asist ortalamaları tutturdu. Ödülün tartışmasız favorisi.

YILIN EN İYİ BEŞİ: James Harden-Russell Westbrook-LeBron James-Kevin Durant-Anthony Davis.

YILIN EN İYİ İKİNCİ BEŞİ: Damian Lillard-Victor Oladipo-Giannis Antetokounmpo-LaMarcus Aldridge-Karl-Anthony Towns.

YILIN EN İYİ ÜÇÜNCÜ BEŞİ: Chris Paul-DeMar DeRozan-Jimmy Butler-Al Horford-Joel Embiid.

YILIN EN İYİ SAVUNMA BEŞİ: Dejounte Murray-Chris Paul-Robert Covington-Anthony Davis-Rudy Gobert.

YILIN EN İYİ İKİNCİ SAVUNMA BEŞİ: Victor Oladipo-Jimmy Butler-Al Horford-Draymond Green-Joel Embiid.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...