06 Şubat 2018 23:54

Baskılara devam

Baskılara devam

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP Hükümeti özgürlükleri kısıtlamak için yeni düzenlemeler yapmaya devam ediyor. Bunlardan biri internet üzerinden yayın yapan televizyon ve benzeri yayınlara getirilmek istenen kısıtlayıcı düzenleme. Düzenleme yasalaşırsa RTÜK radyo ve televizyonları denetlediği gibi internet yayıncılığını da denetleyecek. RTÜK’ün nasıl denetleme yaptığını biliyoruz. Son günlerde RTÜK tarafından verilen cezaların artması, denetleme kriterlerinin giderek dini referanslarla açıklanması vs. 

Yeni RTÜK düzenlemesi Adnan Hoca üzerinden gündeme getirildi. Önce, AKP Hükümetinin politikalarını gündeme getirmek için kullandığı önemli bir figür olan Diyanet İşleri Başkanı Adnan Hoca’nın televizyon yayınlarında yaptıklarını eleştirdi. Adnan Hoca, bu eleştiriye sert bir yanıt verdi. Sonra Hükümet baklayı ağzından çıkardı. Adnan Hoca’nın televizyonu gibi televizyonlar yeni çıkarılacak yasa ile artık denetlenecekti.

Tabii, biliyoruz ki esas hedef Adnan Hoca değil. Bu kanunla AKP’ye muhalif televizyon yayınları denetlenmek isteniyor. OHAL KHK’leri ile muhalif televizyon kanallarını kapattılar. Bu televizyonlardan bazıları internetten yayın yapmaya başladı. Buna dahi tahammül edemiyorlar.

Bir diğer girişim de yerli Messenger. Haber üzerine yapılan yorumlardan biri, ciddi bir maliyetle kurulan bu mesajlaşma sisteminin yandaş bir firmaya üç kuruşa satılacağı. İşin böyle bir yanı var elbette. Ama, bu sistemle mesajlaşmaları da kontrol etmek, izlemek istiyorlar. “Yerli ve milli” Messenger çalışmaya başlayınca muhtemelen yabancı Messenger, WhatsApp gibi mesajlaşma sistemlerine yeni kısıtlamalar getirecekler.

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle geçen hafta beş yüze yakın insan gözaltına alındı. Bu gözaltı kararlarında hukuki bir gerekçe yok. Çünkü, aynı günlerde Anayasa Mahkemesinin bir kararı yayımlandı. Kararda, eski Cumhuriyet Başsavcısına mail atarak şeriatı savunan, hukuk sistemini eleştiren, savcıyı tehdit eden kişinin eylemini ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirmiş. AKP yanlısı her söz düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamına giriyor; AKP’yi eleştiren her ifade ise gözaltına alınmayı ve yargılanmayı hak ediyor.

Gözaltı ve davalara bir de “vatan hainliği” suçlaması eklendi. AKP ve koalisyon ortağı MHP sözcülerine bakarsanız, milletin yarısı vatan haini. Neredeyse Demokrat Parti gibi Vatan Cephesi kurdular. Bu cephenin dışındakiler vatan haini. Dünyada yüzde ellisi vatan haini olan bir millet yoktur herhalde.

Gelişmeler tarihin çöp sepetine giden bütün diktatörlüklerdeki gibi. Sürekli yeni baskılar ve yasaklarla sona doğru gidiş. Bu yöntemler öncekilerde bir işe yaramamıştı. Bizde de yaramayacak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...