24 Ocak 2018 00:54

İstikamet kızıl elma!

İstikamet kızıl elma!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

2003 yılının 30 Ağustosu’nda Taksim’de düzenlenen Kızıl Elma mitinginde İşçi Partisinin gençlik kolu Öncü Gençlik’in Başkanı Mehmet Perinçek ile İstanbul Ülkü Ocakları Başkanının kol kola verdiği resim hatırlardadır. MHP ile Aydınlık çizgisinin bu, o zamanlar şaşırtıcı yan yanalığı çok konuşulmuş; ne var ki ittifak, mitingi düzenleyenlerin murat ettiği kadar uzun ömürlü olmamıştı. O zamanlar sansasyonel bir vakıa olarak görülen Kızıl Elma “koalisyonu” daha sonra Ergenekon iddianamesine de girmiş; sorulduğunda, MHP, bu mitingde yer aldığını reddetmiş, Doğu Perinçek de MHP’nin bu inkarını “Zaten yoktular” diye yanıtlamıştı. 

Kızıl Elma Ziya Gökalp’in Turan ülküsünde; Türklerin cihan hakimiyetini ve Türk dünyasının bütünleştirilmesi hedefini simgeler. Bir vakitler MHP’nin programında da yer almıştır. Aydınlık çevresi tarafından zaman zaman dile getirilen Kızıl Elma, çoktan beri uzak ufukların fethini olduğu kadar ülke içindeki siyasi dizaynı tanımlayan bir kavram olarak da kullanılıyor. 

Doğu Perinçek Vatan Partisinin sitesinde yer alan, 22 Haziran 2013 tarihli, henüz Gezi direnişi sürerken kaleme aldığı yazısında şöyle diyordu: 

“Bu sürece damgasını vuran, ABD’nin Ortadoğu’ya saldırısıdır… AKP, bu Haçlı seferinde piyon göreviyle iktidara getirildi. Saldırıya uğrayan, tek sözcükle millî olandı…

Savaş küresel ile millî arasında idi. Cepheler hâlâ bu eksendedir. Bir tek İşçi Partisi bu olayı kavradı. Ve şu gerçeği de saptadı: MHP’nin milliyetçi tabanı, bu süreçte Haçlı saldırısına karşı koyacak eğilimlerin yoğun olduğu bir güçtü. ABD’nin en çok korktuğu olay, Millî Güçlerin birleşmesiydi. Kızıl Elma idi! Haziran 2013 Halk Ayaklanmasına dikkatli bakın, bir Kızıl Elma fırtınası başlamıştır… Milliyetçi taban, gittikçe daha büyük dalgalar halinde bu Halk İsyanına katılıyor. Türk milletinin bütün değerleri ayaklanmıştır… Çarşı Grubundan, mahalle gençliğine kadar herkes Kırmızı-Beyaz’da birleşiyor. CHP yönetimi sürece hâlâ kuşkuyla bakıyor. Çünkü Kemalist Devrim, Atatürk, Türk milleti, ülke bütünlüğü konusunda kafalar karmakarışıktır. Bir kısmı ise, Soros’a bağlanmıştır ve BDP ile ittifak eğilimindedir. Haziran Ayaklanması, milliyetçiler ile BDP’ye oy vermiş olan yurttaşları aynı safta toplamaya başladı…AKP iktidarından kurtulmak istiyor muyuz, o zaman önümüzdeki yerel seçim, cumhurbaşkanı seçimi ve Meclis seçiminde bir tasarım üreteceğiz. Tek çözüm CHP+MHP+İP’nin oluşturacağı Milli Güçbirliği’dir.” 

Gezi Direnişi sırasında AKP’den kurtulmak için ittifak stratejisini tarif eden Perinçek 2015 yılında çözüm sürecinden vazgeçmek suretiyle AKP’nin kendi çizgilerine geldiğine kanaat getirecek ve iktidarı destekleyecekti. 

Süreç içinde koalisyonun kapsama alanı genişletildi. Kızıl Elma, Perinçek’in başlangıçta öngördüğü gibi bir İP, MHP (şimdi Vatan Partisi) artı CHP koalisyonunu tahayyülünün resmi olmaktan çıkmış, AKP’nin etrafında bloklaşarak oluşturulmaya çalışılan ittifakı simgelemişti. MHP zaten hep oradaydı. 

Erdoğan geçtiğimiz hafta içinde, Afrin operasyonu bağlamında iki kez Kızıl Elma tabirini kullandı ve en son “Bizim bir kızıl elmamız var” dedi. Bu arada Kılıçdaroğlu’yu eleştirerek  “Ana muhalefetin başındaki zat, ‘Yok kan dökülmesin’ filan… Ya sen ne diyorsun. Böyle bir mücadele başladığı zaman burada şahadet de olur, gazilik de olur, kan da olur. Ben CHP içinde yerli ve milli kardeşlerimiz olduğunu da biliyorum. Onları da bu saflara davet ediyorum” diye konuştu. 

Erdoğan Kızıl Elma kavramını Afrin operasyonunun hedefiyle ilişkili kullansa da bu kavramın tek kullanışlı alanı bu hedef değil. Din eksenli bir ideolojik ittifakın Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesine yetmeyeceğinin açık olduğu koşullarda kavram şimdi referandum sırasındaki hayırcı siyasi çevreler ile CHP içindeki ulusalcı damarın içerildiği bir koalisyona genişlemiş durumda. 

Hafta sonu İstanbul’un Güngören İlçesinde, üzerinde Canan Kaftancıoğlu’nun olduğu iddia edilen malum fotoğrafın bulunduğu imzasız bildiriler dağıtıldı. Bildirilerde iri harflerle “Utan” yazılıydı. Sosyal medyada Ermeniler ve Kürtlerle ilgili paylaşımlarda bulunmuş olan Kaftancıoğlu hakkında hem CHP içindeki ulusalcıların hem de AKP’nin başlattığı kampanyadaki karalama dozunun yoğunluğu bir tesadüf olmasa gerek.

Ana muhalefet partisinin içine oynayan Kızıl Elma kuruculuğu, Canan Kaftancıoğlu nezdinde “milli ve yerli olmayan” unsurları bertaraf edilebileceği bir vesileyi bulmuş sayıyor kendini. Afrin operasyonu ikliminde milliyetçi bir temelde yapılandırılmaya çalışılan koalisyonun CHP’nin içine oynayarak genişletilmesi iç siyaset dizaynının hedeflerinden biri gibi görünüyor. 

Yani gökten bir kızıl elma düştü… 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...