24 Ocak 2018 00:52

Afrin operasyonu

Afrin operasyonu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP iktidarı Afrin operasyonunun ismini “Zeytin Dalı” koydu ama harekat barış eylemine benzemiyor. Bombalanan zeytinlik görüntüleri ile bildiğimiz bir savaş…

AKP’nin bu operasyon için ileri sürdüğü gerekçe; Afrin’de teröristlerin bulunduğu ve bu teröristlerin Türkiye’yi tehdit ettiği, hatta saç ve sakallarını kesen silahlarını bırakan IŞİD’lilerin Türkiye’ye sızarak, buradan Batı’ya geçeceği ve Batı’da terör eylemleri gerçekleştireceği… Rakka’yı boşaltan IŞİD’lilerin Afrin’e gittiği vs. Bu gerekçeler iç ve dış kamuoyunu etkilemek için ileri sürülen iddialar. Bütün iktidar sözcüleri ve iktidarın uyardığı medya bu iddiaları tekrarlıyor.  

Tabii, işin iç yüzü propagandadan etkilenmeyenler tarafından tüm çıplaklığı ile biliniyor. AKP iktidarını korkutan Suriye’de Kürtlerin elde ettiği kazanımlar. IŞİD’in Suriye’de silahlı güçlerinin bitirilmesi ile oluşacak yeni durumda Kürtlerin pozisyonunun AKP iktidarını kaygılandırması.

AKP iktidarı, daha “Fırat Kalkanı” operasyonu öncesi, Fırat’ın Doğusu ile Hatay sınırına kadar derinliği otuz kilometre kadar olan bir tampon bölge oluşturma ve buraya Türkiye’nin eğitip donattığı Suriyeli Esad muhaliflerini Türkiye’nin kontrolünde yerleştirmek hedefini açıklamıştı. O dönem, bu plana ABD ve Rusya karşı çıkmış, Rojava ve Afrin’in birleşmesini önlemek için Türkiye’nin yapacağı “Fırat Kalkanı” operasyonuna kerhen karşı koymamışlardı.

IŞİD’in Rakka’da yenilmesinden sonra, Suriye’deki tüm güçler pozisyonlarını yenileme girişimlerine başladı. Esad güçleri ve Ruslar, İdlib’ten yukarıya doğru, Afrin’e doğru genişlemeye başladılar. Esad muhalifleri bu ilerlemeyi durdurmak için saldırılar başlattılar. Tam bu sırada, ABD Türkiye ve Irak sınırında görev yapmak üzere Kürtlerden otuz bin kişilik bir sınır ordusu kurulacağını açıkladı. Rusların deyişiyle bu AKP iktidarını “çıldırttı”, ABD’nin bir provokasyonu idi. Bu gelişmelerden sonra Rusya ve Esad AKP iktidarının operasyonuna yeşil ışık yaktı. Afrin hava sahasını Türkiye uçaklarına açtı. Uçaklar devreye girmeden böyle bir operasyonun kısa sürede sonuçlanması mümkün değildi. Aylar sürecek bir kara savaşı söz konusu olabilirdi.

Şimdi ne olacak? Türkiye ve Esad muhalifi güçler Afrin’e girebilir mi? Rusya ve Esad’ın bunu kabul etmesi kolay değil. Muhtemel pazarlık, Afrin’in kuzey ve doğudan Türkiye ve Esad muhalifi güçler tarafından, güneyden ise Rusya ve Esad güçleri tarafından kuşatılması ve Afrin’deki YPG’lilerin teslim olmaya zorlanmasıdır. Afrin’in bombalanması bir katliama yol açar ki, bunu kimse bu koşullarda göze alamaz. AKP iktidarının, bu operasyondan sonraki hedefi Menbic olacaktır. Fırat’a kadar aynı şekilde, Esad muhaliflerini ileri sürerek yayılmak isteyecektir.  Ondan sonra pazarlıklar yeniden başlayacaktır.

Bütün bunlar sürerken, elbette olan bize, Türkiye işçi ve emekçilerine olacaktır. Sürekli bir sıkıyönetim hali, sürekli milliyetçi-şoven propaganda, gözaltılar-tutuklamalar, 2019 yerel ve genel seçimlerine AKP’nin rakipsiz girme ve bir beş yıl daha iktidar olma planları, grevlerin yasaklanması, işsizlik ve yoksullun artması vs. vs.

Maalesef, CHP milliyetçi-şoven dalga karşında hemen teslim oluyor. Majestelerinin muhalefeti olmaya dünden razı. CHP dışındaki muhalefet ise dağınık. AKP, bu politikalara muhalefet edebileceğini düşündüğü HDP’yi etkisizleştirmek için gözaltılara başladı bile. AKP, operasyonu TBMM’ye bile getirmiyor. CHP Genel Başkanına üç gün sonra bilgi veriliyor. Bilal Erdoğan, CHP Genel Başkanından daha çok işin içinde ve söz sahibi.

Milliyetçi-şoven propagandaya, hele de böyle askeri operasyonlar sırasında karşı koymak çok zordur ama unutulmamalı ki, İttihat ve Terakki’nin sebep olduğu felaketler de böyle ortamlarda gerçekleşti.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...