27 Aralık 2017 01:00

Cezasızlık

Cezasızlık

Fotoğraf: Envato

Paylaş

696 sayılı KHK’nin 121 maddesi ile “ Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler”e cezasızlık getiriliyor. Yani, bu kişiler yargılanıp cezalandırılamıyor.

Böyle bir şey elbette, bırakın “hukuk devleti” kanun devletin de dahi mümkün değildir. Türkiye artık kanunlarla yönetilmiyor.

Neden?

Çünkü, bir hukuk devletinde kanunlar hukukun evrensel kurallarına aykırı olamaz. Bir kanun devletinde bile kanunların çıkarılma usulü vardır. Türkiye’de kanunlar dahi usulüne göre çıkarılmıyor.

Birinci olarak yargı muafiyeti, cezasızlık getiren bir düzenleme TBMM’de (Hatta kamuoyunda) tartışılarak çıkarılır. İkinci olarak böyle bir düzenleme geriye doğru yapılamaz. Üçüncüsü, geriye doğru bir cezasızlık düzenlemesi af niteliği taşıdığından Anayasa değişikliği olmadan kanunla dahi yapılamaz.

AKP ise, biz yaptık oldu diyor.

KHK metninde “15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler” diyerek, FETÖ’ye karşı bugüne kadar ve bundan sonra “mücadele eden” herkese cezasızlık getiriliyor. Fakat, AKP sözcüleri her zaman yaptıkları gibi halkı aldatmak için düzenlemenin kapsamını farklı anlatıyor. Düzenleme 15 Temmuz ve 16 Temmuz sabahını kapsıyor diyorlar. O zaman “Devamı niteliğindeki hareketler” yerine 15 Temmuz akşamı ve 16 Temmuz sabahı yazarsın metne. Ayrıca “Bastırılma kapsamında hareket” ne demek? Örneğin, Boğaziçi Köprüsünde teslim olmuş ve silahı alınmış bir askeri okul öğrencisi ya da askeri boğazını keserek öldürme fiili “Bastırılma kapsamında hareket” midir? Çünkü, böyle bir fiil savaş hukukuna göre bile suçtur. Bırakın sivilleri, asker ve polis dahi bir hukuk devletinde birini öldürdüğünde, yaraladığında yargılanır. Fiilinin kanuna ve hukuka uygun olup olmadığı yargı tarafından incelenir. 15-16 Temmuz günleri, bu cezasızlık düzenlemesinden yararlandırılmak istenen kişilerin taşıdığı silahlar ruhsatlı mıdır? Ruhsatsız  ise ve ruhsatsız silah taşımak artık cezalandırılmıyorsa (Çünkü, Burhan Kuzu, Twitter mesajında bundan sonraki darbe girişimini önleyecek yurttaşların da bu düzenlemeden yararlanacağını söylüyor) hepimiz artık ruhsatsız silah taşıyabilecek miyiz? Yoksa sadece AKP yanlıları için mi ruhsatsız silah taşıma ve teröristlere müdahale etme hakkı? Bundan sonra ruhsatsız silahla yakalanan birine ceza verebilecek misiniz? Adam, ben bu silahla 15-16 Temmuz günleri darbeyi bastırmak için sokağa çıktım derse!

Velhasıl, AKP son iki kararname ile Anayasa’yı, evrensel hukuk kurallarını, yasaları bir kere daha hiçe saydı. Ve, maalesef bunu kimse önleyemiyor. Hukuk devleti ortadan kalkıyor, gidişat diktatörlüğe doğru falan diyenlere de dava açılıyor. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...