01 Temmuz 2017 00:51

TFF’nin hakemleri hazır

TFF’nin hakemleri hazır

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Futbolun oyun kurallarını belirleyen IFAB isimli kurum, bu yıl temasını “Play Fair” / “Adil Oyna” olarak belirlediği bir rapor hazırladı. Bu raporun temelinde topun oyunda kaldığı süreyi artırmak ve oyuncu davranışını geliştirmek var. Ancak, adalet de (ne kadar ironik değil mi) bu raporda yer buluyor kendisine…

Önerilen teknik değişiklikleri es geçiyorum. Havuz medyasında yer almasına rağmen çizgisini bozmayan ender isimlerden Uğur Meleke, bu haftaki yazısında video hakem uygulamasına gönde[RTF bookmark start: _GoBack][RTF bookmark end: _GoBack]rme yaparak monitörleri izleyecek hakemlerle, toplam hakem sayısının altıya yükseltilmesini önermiş. Video hakem uygulaması geçtiğimiz yıl bilhassa Başakşehir’in öncülüğünde bir grubun talebiydi ve nitekim şimdilik kabul edildiği, Süper Lig’de uygulanacağı söylenegeliyor. Oysa, Meleke’nin önerdiği gibi altı hakeme çıkarılacaksa; video hakem uygulaması gelmese bile en azından alt liglerde TFF’nin sabit olarak atayacağı hakemler hazır olsa gerek.

Son yıllarda adı en çok skandallara karışan üç hakemi, her ne kadar bir tanesi hakemliği bırakmışsa da, hiçbir video kaydının olmadığı için hakem ve gözlemci raporlarının ‘kutsal kitap’ muamelesi gördüğü 2. ve 3. Lig ile Bölgesel Amatör Lig’de kenarda değerlendirebilir TFF.

Kim mi bu hakemler?

SERCAN MURAT GÜNDÜZLER
Sercan Murat Gündüzler, Eskişehir bölgesi hakemlerinden. İvmeli bir yükselişi var; bu sezon 3. Lig’e yükseltildi ve 2. Lig için ısındırılıyor. Geçtiğimiz sezon Bölgesel Amatör Lig’deydi. Bilhassa, bölge hakemi olduğu Eskişehir’de 2012’den bu yana Akademi Ligi’nden, Kadınlar 1. ve 2. Ligi’ne dek pek çok farklı klasmanda maç yönetti. Ancak onun adını, her hafta takır takır aldığı maç atamalarıyla değil de; bir futbolcuyla yaşadığı küfürleşmeyle duyduk.

2013-2014 sezonunda Muğlaspor’un 4-0 önde olduğu sıralarda rakip Ispartaspor futbolcularının fiziksel saldırısı nedeniyle tatil ettiği maç sonrası, kırmızı kartla oyundan attığı Isparta kaptanı Emrah Vural Kurtulmuş hakem raporuyla 15 maç men cezası almıştı. Emrah’ın ifadesinde ise ilginç detaylar vardı. Takım arkadaşlarından birisinin kırmızı kart görmesi üzerine hakeme “Hocam ağır olmadı mı?” diye sorduğunu ve bu sorudan sonra “Sen kimin köpeğisin?” ile başlayıp, sinkaflı bir şekilde devam eden bir cevap aldığını; bu cevapla da gözünün döndüğünü ifade ediyordu Emrah. 16 Aralık 2013’te oynanan bu maçtan sonra kaç gün dinlendirildi dersiniz maçın hakemi? 6 gün!

Peki o hakem, şu sıralar gittikçe yükselişte olan o hakem kimdir? Eskişehir İl Hakem Kurulu Başkanı Metin Gündüzler’in oğludur. 

YUNUS DURSUN
Aslında Yunus Dursun’a Evrensel okurları yabancı değil. Aralık ayında kendisine dair bir haber yayınlamıştık. *

Kısaca özet geçelim; Serhat Ardahanspor’un deplasmanda oynadığı Aras 12 Mart maçında rakibin kırmızı kart gören oyuncusunu oyundan atmayan, hâl böyleyken kural ihlalinden dolayı farklı sonuçlanması gerekirken üstüne üstlük kırmızı kart pozisyonu sonrası ev sahibi takıma verdiği penaltıyla maçın 2-2’ye gelmesine sebep olmuştu Yunus Dursun. Maç bittikten sonra ise, bu kural hatası doğrudan TFF’nin sistemine girilen kırmızı kart bilgisiyle tescillenmiş fakat hakemin raporu değiştirilerek online müdahalede bulunulmuş; yedek bir oyuncuya kırmızı kart gösterilmiş gibi rapor düzenlenmişti.

İşte o Yunus Dursun, o tarihten beri 5 maçta daha düdük çaldı. Birisi Baraj Maçı olmak üzere üç maçta da dördüncü hakem olarak görev aldı. Düdük çaldığı beş maçta, sadece iki kırmızı kart çıkartırken yirmi iki kez de sarı kartına başvurdu. Acaba kaçı “sehven” raporlara geçti?

EMRE KOSİF
Emre Kosif, geçtiğimiz yıl hakemliği bıraktı. Arkasında pek çok şaibeli kararı ve parmak ısırtan bir yükselişi de bırakmış oldu… Emre Kosif’in adını 2013’teki Belediye Bingölspor - Aydınspor 1923 karşılaşmasında işittik. Çivili sopalarla saldırıya uğrayan Aydınspor futbolcularına maçın güvenliğinde problem olmadığını ifade ederek maçı oynatan, maç sonunda ise taraftarların sahaya girip bir Aydınspor futbolcusunun kolunu kırmasına dolaylı olarak etki eden Emre Kosif, askere gittiği sırada Ulusal Yardımcı Hakem statüsündeyken maç yönetmediği askerlik süreci sonrası sahalara “Ulusal Hakem” olarak dönmüş; bu yükselişinin ardında ise 2008 yılında Muğlaspor-Torbalıspor maçı öncesi eski bir hakemin kendisine Muğlaspor’un kazanması konusundaki ‘teklifini’ ihbar etmesinin yattığı iddia edilmişti. Aynı hakem; 8 Üçüncü Lig, 2 de İkinci Lig maçı yönettiği sezonda her maç sonrası 1 ay dinlendirilmesine rağmen bir sonraki sezon 2. Lig’de düzenli olarak maç yönetmeye başlamıştı.

Peki Kosif ailesi ile TFF arasında nasıl bir ilişki var? 3 Temmuz Şike Soruşturması’nda Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay’ın, olmayan, kız kardeşine hediye edildiği varsayılan ve savcı mütalaasında da kendisine yer bulan Mini Cooper, Kosifler Otomotiv’e zimmetliydi.

Emre Kosif 30 Nisan 2016’da hakemliği bıraktı. İstatistikleri saptıracak şekilde üstelik! Yönettiği son 11 maçta, iki beraberlik haricinde dokuz maç ev sahibi ekibin galibiyetiyle sonlandı… Hakemliği bırakma kararı, Türkiye futbolu için büyük bir kazanç olsa gerek.

* https://www.evrensel.net/haber/299652/tffden-skandal-sehven-1-puan

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...