03 Haziran 2017 01:00

Hangi dağıtım?

Hangi dağıtım?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta Linux’e geçişinize engel teşkil edebilecek bazı çalışma alanlarını listelemiştim[0]. Varsayalım ki bu çalışma alanları ile alakanız yok ya da bu alanlarda yapacağınız işlerde karşılaşacağınız zorlukları göze aldınız ve Linux’e geçmeye karar verdiniz. Şimdi ciddi bir seçim sizi bekliyor. Hangi dağıtımı tercih edeceksiniz? Dağıtım ya da distribution ya da distro, Linux’ün farklı yazılımlarla farklı farklı amaçlar gözetilerek paketlenmiş hallerine verilen ad. İhtiyacınıza göre aralarında seçim yapabileceğiniz yüzlerce dağıtım mevcut. Kapsamlı bir dağıtım listesine DistroWatch’tan[1] ulaşabilirsiniz. 

Tercihinizi kolaylaştırmak için bu dağıtımlardan biraz daha öne çıkan bir kaçına kısaca bir göz atacağız. İlk dağıtımımız Linux camiası dışında da yaygın olarak tanınan Ubuntu. Ubuntu genel amaçlı bir dağıtım. Kurulumu ve kullanımı oldukça kolay olan Ubuntu Linux’le çok fazla aşina olmak istemiyorsanız tercih edilebilir. Varsayılan masaüstü olarak şu an Unity kullanan Ubuntu’nun önümüzdeki yıl Gnome 3’e geçeceğini ve bunun kullanım alışkanlıklarınızda bazı değişikliklere yol açabileceğini not düşüp bir sonraki dağıtımımıza geçelim: Mint. Kurulumun ardından kullanıma tümüyle hazır olacak şekilde tasarlanmış bir dağıtım olan Mint’te Java’dan tarayıcı eklentilerine ortalama kullanıcının ihtiyacı olabilecek her şey kurulu ve ayarlı olarak geliyor. Varsayılan masaüstü olarak Cinnamon kullanan Mint, Linux’le tanışmak için ideal bir dağıtım. 

Sıradaki dağıtımımız Mac’in arayüzüne aşina olanlar için: Elemantary. Görsel olarak Mac’i fazlasıyla andıran Pantheon masaüstünü kullanan Elementary varsayılan olarak az sayıda uygulama ile geliyor. Ancak ihtiyacınız olan uygulamaları App Center’dan kolayca tamamlayabilirsiniz. 

Eğer oyun oynamayı seviyorsanız size en uygun dağıtım SteamOS. SteamOS’u ister bir oyun konsolu olarak isterse de Gnome ile masaüstü bir bilgisayar gibi rahatça kullanabiliyorsunuz. Üstelik pek çok oyunun SteamOS performansı Windows altındaki performanslarından daha iyi. Halihazırda Steam’den indirip SteamOS’ta çalıştırabileceğiniz 3519 adet oyun[2] mevcut.

Son olarak her hangi bir Linux dağıtımı yazısında adları anılmadan olmayacak iki dağıtım: Debian ve Slackware. Eğer tümüyle özgür yazılımlarla çalışmak, geniş bir uygulama veri tabanını rahatça kullanmak ve sisteminizi  rahatça istediğiniz gibi özelleştirmek istiyorsanız pek çok başka dağıtımın da üzerine inşa edildiği Debian iyi bir seçim. Gelelim hâlâ yaşayan en eski dağıtım olan Slackware’e. Kurulumu ve kullanımı bu yazıda anılan diğer dağıtımlara göre daha zor olmakla birlikte Slackware size Linux’ün işleyişi hakkında pek çok şeyi ister istemez öğretir. Üstüne artık efsanevi hale gelmiş kararlılığı da cabası.

Bu yazıda adı geçen dağıtımlar şimdiye dek denediğim dağıtımlar arasında öne çıkanlardı. Neredeyse her iş ve her ihtiyaç için tasarlanmış daha pek çok dağıtım mevcut. Bu hafta bir dağıtım seçerseniz haftaya seçtiğiniz dağıtımı nasıl deneyebileceğinize göz atacağız.

[0] https://goo.gl/gVtuhw 

[1] https://goo.gl/TUfVNN 

[2] https://goo.gl/DjWevf 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...