27 Mayıs 2017 00:50

Linux’e geçiş ne kadar mümkün?

Linux’e geçiş ne kadar mümkün?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta WannaCry saldırısından yola çıkarak Linux’e geçişi önermiştim ancak bunun kimler için ne kadar mümkün olduğunu da tartışmak gerekiyor. Ortalama kullanıcı için Linux pek çok avantaja sahip olsa da belli alanlarda kullanımı -şimdilik- zor ya da imkansız olabiliyor. Bugün biraz bu alanlara, yani Linux’ün eksik kaldığı yerlere değineceğim. 

İlk başlığımız profesyonel basılı yayıncılık. Pek çok matbaa basılacak materyalleri günlük kullanımda yaygın olan RGB renk uzayı yerine -burada değinmeyeceğimiz çeşitli bilimsel ve tarihsel sebeplerden- CMYK renk uzayında kullanır. Dolayısıyla baskıya hazırladığınız materyalleri CMYK olarak hazırlamanız gerekir. Linux’te çalışan en başarılı görsel düzenleme yazılımı GIMP ile CMYK hazırlamak ise neredeyse mümkün değil. En iyi ihtimalde GIMP ile epeyce bir uğraşarak kısıtlı bir CMYK desteğine sahip olabilirsiniz. Alternatif bir metot olarak Wine adlı yazılım ile Linux altında Photoshop ya da ben-zer bir yazılım çalıştırılabilir. Ancak bu yöntem hem performans açısından dertli hem de sizi sahipli yazılımlardan kurtarmıyor.

Linux’ün zayıf kaldığı bir diğer alan da video işleme. Linux altında temel video işleme işlerini yapabilen Cinelerra, Lives, Shotcut ve Blender’ın video editör modu gibi çeşitli yazılımlar olsa da bu yazılımlar Windows altında çalışan Adobe Premiere, Edius ve Resolve gibi yazılımlara göre daha kısıtlı ve kullanışsız kalıyor. Bu da Linux altında video işlemenin şimdilik tercih edilmemesine yol açıyor. 

Son yıllarda Steam OS sayesinde kayda değer bir atılım gerçekleştirmiş olsa da Linux’ün şimdilik zayıf kaldığı bir diğer alan da oyunlar. Steam’in sunduğu Linux altında çalışabilen oyunlar listesinde yer alan başlıkların sayısı 3 bin 5 yüzü aştı. Ancak bu hâlâ güncel popüler oyunların tümünün Linux altında çalışacağı anlamına gelmiyor. Wine ile normalde Linux altında çalışmayan çeşitli oyunları çalıştırmanız mümkün ancak oyunun sistem ihtiyaçları yükseldikçe orada da performans sorunları ile karşılaşmanız oldukça normal.

Bu saydığımız alanlar dışında hemen her alanda Linux, Windows ve Windows altında kullandığınız diğer sahipli yazılımlara rahatça rakip olabilir. Bu alanların kayda değer bir kısmında Linux’ün üstün olduğunu gönül rahatlığı içinde söyleyebiliriz. Linux’ü kurmadan kolayca deneyebilmenize olanak tanıyan pek çok Linux dağıtımı ve araç var. Günlük işlerinizi Linux ile sürdürmeyi deneyin ve eğer yapabiliyorsanız Linux’e taşınıp Windows’tan sonsuza dek kurtulun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...