01 Mayıs 2017 01:59

İktisat'lı olmak

İktisat'lı olmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçen hafta, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti’nin (İFMC) ev sahipliğinde ‘41. İktisatçılar Haftası’ gerçekleşti. Ülke gündeminin, ekonomipolitiğin bütünlüklü yaklaşımı çerçevesinde değerlendirildiği oturumların bu yılki başlığı ise “Krizin Yansımaları: İktisat, Siyaset ve Adalet” olarak belirlenmişti. 

İFMC “.... Türkiye’nin gündeminde olan konuların İktistat’lı bakış açısı ile tartışılmasını” kuruluş amaçları arasında sayıyor. Kuruluşundan bu yana da, birçok bilimsel kongre ve konferansa ev sahipliği yapmanın yanısıra, iktisat öğrencilerinin akademik niteliğini geliştirmeye dönük olarak da pek çok faaliyet yürütmüş. ‘Bilime ve Hocalara Saygı Toplantıları’, ‘Tez Tartışmaları’, ‘İktisadın Dama Taşları’ gibi bilimsel etkinliklerle bu çalışmalarını zenginleştirerek sürdürüyor.

‘İktisat’lı bakış açısı’ vurgusu ise hepimizin “ekonomist” potasında eritilmeye çalışıldığı bugünlerde her zamankinden daha da kıymetli.

Bilginin en sığ haline bile erişimin engellendiği koşullarda (bu yazı yazılırken, dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia Türkiye’den erişime engellendi) bu kadar “sakıncalı” isimle böylesi bilimsel etkinlikler yürütebilmek de her baba yiğidin harcı değil.

Tıpkı 41. İktisatçılar Haftası gibi.

Beş benzemez görüşlerin ifade edildiği ancak tüm konuşmacıların akademik özgürlük ekseninde birleştiği bir kongre sürecine tanık olduk. Her fikrin ifade edilebilme gücü bulduğu ve bunun kimse için “tehdit” olmadığı koşullar yaratmanın mümkün olduğunu bir kez daha gördük.

Üç gün boyunca, ilginin bir dakika bile azalmamış olması ise insanların ‘başka bir şey’ duymaya ne kadar hasret kaldığını gösteriyordu.

Ancak bu kongrenin ayırt edici yanı, akademik niteliği ya da sağladığı özgür tartışma ortamından ibaret değildi. Bu özellikler, gelenekselleşen İktisatçılar Haftasının 41 senedir değişmeyen ve hak ettiği bilimsel saygınlığı kazanmasını sağlayan başlıca nitelikler zaten. 

Bu seneki kongreyi farklı kılan ise akademisyen tasfiyesine karşı açıkça tutum alması, barış bildirisine imza attığı için üniversiteden ihraç edilen pek çok akademisyeni öğrencileriyle buluşturmasıydı.

Bu bakımdan İFMC yönetimine ve kongrenin hazırlık sürecinde emeği geçen herkese ne kadar teşekkür etsek az.

İktisat’lı olmanın gururunu bizlere hatırlattıkları için...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...