17 Mart 2017 01:00

Heybeden

Heybeden

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yılmaz Erdoğan’ın üretkenliğine bakın siz. Ekim sonunda vizyona giren Ekşi Elmalar, beklenen seyirci sayısına ulaşamadı, haberlere göre. Aradan beş ay geçmeden yeni Yılmaz Erdoğan filmi hazırdı bile. Haybeden Gerçeküstü Aşk, eski bir oyundu, tutmuştu, garantiliydi. Heybeden yemediği zamanlarda, üretken bir yazarken, haftalık dergi için yazdığı diyaloglardan tiyatro çıkmıştı, şimdi o oyundan neden sinema filmi çıkmasındı? Sahnede iki kişiyle işleyen oyun, dört çifte dağıtılarak hem filme hareket getirildi, hem kadroda genç kuşaktan meşhur, seyirci çekecek oyuncu sayısı artırıldı. Senaryo güncellendi. Tatlım Tatlım bugün vizyona girdi.

Kadın ve erkek arasındaki ilişkilerin konu edildiğini sıklıkla duyuyoruz. Sinemadan çok tiyatro ve televizyonda epeydir çok örneği verilen romantik durum komedileri, bu ilişkileri konu edenler. Ama ifade eksik, çünkü karşı cinsel, tek eşli, orta sınıf kadın ve erkek arasındaki ilişkiler bunlar. Bu kötü bir şey değil elbette, sadece aynı sınıfın aynı kesiminden karakterler üzerine bir tür inşa edip onun kadınlar ve erkeklere dair olduğunu öne sürmekteki haksızlık bilinsin de. 

Dört çift, yani aslında oyunun tek çifti, bir partide tanışmalarından başlayarak ilişkinin çeşitli aşamalarından geçerler. Flört, birlikte yaşama, evlilik, balayı, monotonlaşma, ayrılık gibi, tahmin edilebilir aşamalar. Filmin konusu kısaca böyle. Çiftin duygusal ve komik tartışmaları üzerine kurulu olduğundan başlıca iki unsur öne çıkıyor: Senaryo ile oyunculuk. İkisi de, mesela yine oyuncuların çoğunun rol aldığı televizyon skeçlerinin üstünde değil. Fragman bunun iyi bir özeti aslında. Diyaloglar komik, ama bir özellik var mı derseniz, yok. Kafanızda Yılmaz Erdoğan ile Demet Akbağ canlanabilir, ya da sekiz Yılmaz Erdoğan konuşuyor gibi gelebilir. Oyunculuk performansı zaten belli sınırlarda icra edilmiş. 

Çünkü karakterlerin aslında, yukarıda söylendiği gibi, sınırları belli. Orta sınıf ya da üst orta sınıf, beyaz yakalı, okumuş, heteroseksüel, erkek biraz köylü, kadın biraz şehirli. Biraz da, sinemaya, tiyatroya giden AB grubu seyirci profili. Onların ilişkisi, hep en anlatmaya değeri.

Gülünür elbette, birçok örneği olan durum komedisi ve sosyal medya esprilerinin benzerlerini sinema perdesinde görmek yeterse,Tatlım Tatlım uygun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...