09 Ocak 2017 01:50

Metalde grev

Metalde grev

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Süresi en az 3 ay daha uzatılmış olan OHAL’i metal işçileri grevle karşılıyor.

İşveren sendikası EMİS ile Birleşik Metal-İş arasında Eylül ayında başlayan ve 2200 işçiyi kapsayan toplusözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından, resmi arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamadığından metal işçileri 20 Ocak’ta greve gidiyor.

EMİS (Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası), metal işkolunda örgütlenmiş ikinci bir işveren sendikası. Bakanlar Kurulu tarafından engellenen 2015 grevi sürecinde, MESS’ten ayrılarak münferit sözleşme imzalamayı kabul eden patronlardan oluşuyor. Ancak bu sürecin sonuçlarının, önümüzdeki dönemde MESS’le yürütülecek pazarlığı da doğrudan etkileyeceği çok açık. Dolayısıyla 20 Ocak grevi sonuçları itibarıyla greve çıkacak işçilerin yanı sıra metal işçilerinin bütünü açısından çok önemli.

2015 grevinde geri adım atarak MESS’ten ayrılan EMİS patronları (ki; bu durumun işçiler tarafından gündemde tutulmasından oldukça rahatsızlar), bu dönem OHAL koşullarından aldıkları güçle oldukça uzlaşmaz bir tutum sergiliyor. Buna karşılık işçi sendikasının bu tespitinin “…hangi verilere dayandığını izah etmek mümkün değildir” diyorlar. Aslında son derece mümkün!

Birleşik Metal-İş’in toplusözleşme süreciyle ilgili olarak düzenlemek istediği etkinliklerin iptal edilmesinin, işçi eylemlerinin çevik kuvvet ve TOMA’larla engellenmesinin patronları cesaretlendirdiğine kuşku yok.

Dahası 2015 yılında, Bakanlar Kurulu’nun toplanmasına dahi gerek duyulmaksızın, engellenen metal grevinin içinde bulunduğumuz OHAL koşullarında yaptırılmayacağına kesin gözüyle bakıldığından patronlar, parasal konular yanında idari maddelerde de yürürlükteki sözleşmenin gerisinde koşullar dayatabiliyor.

Ancak tüm olumsuz koşullara rağmen bu sürecin işçiler açısından kazanımla sonuçlanması mümkündür.

Patronların kapsam dışı personele baskı yaparak bir engelleme aracına dönüştürmeye çalıştığı grev oylamasından sendikanın zaferle çıkmış olması, işçilerin beyaz yaka- mavi yaka ayrımı yapmaksızın sınıfsal bir tutumla grevi sahiplenmeleri bu bakımdan çok önemli.

Ayrıca 2016 yılına damga vuran metal direnişinden ders çıkartmak, bu direnişinin birikimlerini değerlendirmek de bu sürecin başarısı bakımından oldukça önemli.

Unutulmamalıdır ki; o dönem kararlılıkla sürdürülen meşru fiili mücadele veri koşullarda ve hukuk sisteminde bile işe iade davalarının kazanılmasıyla sonuçlanıyor ve işçiler sendikal tazminata hak kazanıyorlar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...