05 Aralık 2016 01:13

Yoksul çocuklar büyümüyor

Yoksul çocuklar büyümüyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Sermayenin sınıfsal ihtiyaçlarını ve bunları karşılayacak politikaları “bilimsel bilgi” haline dönüştürme ve topluma benimsetme gücü vardır. Böylece belli bir sınıfın çıkarları toplumun “mutlak” çıkarlarıymış gibi yansıtılırken, bunların “kesin”, “kapsayıcı” ve “alternatifsiz” olduğu yolunda bir algı oluşturulur.

Örneğin işsizlik fonunda biriken paranın patron maliyetlerini hafifletmek için kullanılması gerektiği, kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıran düzenlemelerin aslında işçilerin hayrına olduğu ya da güvencesiz çalışma koşullarını istihdam stratejisi haline dönüştürmekten başka çıkar yolumuz bulunmadığı gibi yaklaşımlar “bilimsel bilgi” dağarcığımıza hep bu çerçevede eklendi.

Dolayısıyla da, işçi sınıfı karşısında sermayenin sınıfsal çıkarlarını savunmak “bilim”, sermayeye karşı işçilerin sınıfsal haklarını savunmak ise “ideolojik dogma” olarak tescillendi.

Bu durumun çarpıcı örneklerinden biri de, sosyal politika alanında yükselen değer haline getirilen “refah karması” yaklaşımı.

Buna göre devletin sosyal işlevi bütünüyle ortadan kaldırılırken bunun için ayrılan kaynağın özel sermayeye aktarılması, ortaya çıkan boşluğun ise özel sektör, yardım dernekleri ve tarikatlar tarafından doldurulması öngörülüyor.

Sermayenin kâr alanını genişletip, kamu kaynaklarına erişimini kolaylaştıran bu politikaların “kalkınmanın vazgeçilmezi” olduğuna inanmamız, toplumsal hizmetlerin kamusal niteliğini ve hak olama özelliğini kaybetmesindeki mucizevi kamu yararını(!) keşfetmemiz bekleniyor.

Payımıza düşen ise daha fazla ölüm!

Babaları iş cinayetlerinde alan ölüm okul çağındaki yavrularını da ahşap çatılı, sentetik halılı derme çatma tarikat yurtlarında yakalıyor. Okulu olmadığı gibi yolu bile olmayan köylere taşınıyor minicik tabutlar.

Ancak ne laiklik talebini din düşmanlığı sayanların tutumu değişiyor, ne de sermaye kârını merkeze alanların.

Sadece yoksul çocuklar büyümüyor!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...