23 Ekim 2016 00:51

Nazan Kesal: İyi filmlerin iyi oyuncusu

Nazan Kesal: İyi filmlerin iyi oyuncusu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Büyüleyici bir oyunculuk, duru bir güzellik, tiyatroda sahne büyüsü denen durumun sinemadaki hali; beyazperdeye yansıyan etkileyicilik, kameranın sevdiği yüz. Nazan Kesal’dan söz ediyorum. Doktor, senarist, oyuncu, yazar Ercan Kesal’ın eşi, Poyraz’ın annesi. Tiyatro, sinema, reklam ve dizi oyuncusu; tiyatroda yönetmen. Oyunculuk onun yaşam kaynağı gibi. İyi filmlerin iyi oyuncusu. 

En çok, iyi bir oyuncu olabilmek için mücadele ettiğini söylüyor. Sinema kariyerinde Tayfun Pirselimoğlu, Yavuz Özkan, Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan ve Yavuz Turgul gibi önemli yönetmenlerle çalıştı. Bir söyleşisinde “Bu, özellikle seçtiğin bir durum muydu?” sorusunu, “Evet. Oyuncu, seçimleriyle vardır. Hayır diyebilmeli bir oyuncu. Bu tamamen mesleğinizi yapma biçimiyle ilgili. Oyunculuk yaparken bu filmlerin içinde olduğumda kendimi daha iyi ifade edebiliyorum. Ama çok iyi bir popüler film gelirse neden oynamayayım.” diye yanıtlıyor. 

ŞANSLI MERHABA: GÖLGE OYUNU
İlk filminden şanslıdır Nazan Kesal. Gölge Oyunu (1992) adlı iyi filmle ve Yavuz Turgul gibi usta bir yönetmenle başlamıştır sinema serüvenine. 1994 yılında Yavuz Özkan’ın ödüllü filmi Bir Sonbahar Hikâyesi’nde oynar. 1995 yılında Mustafa Altıoklar’ın yönettiği İstanbul Kanatlarımın Altında filmi de beklenmedik bir gişe başarısı yakalar. Nazan Kesal da Nazan Kırılmış olarak oyuncular arasındadır. Ödüllü filmin başlıca rollerinde Ege Aydan, Okan Bayülgen, Savaş Ay, Zuhal Olcay, Haluk Bilginer, Burak Sergen, Tuncel Kurtiz gibi isimler vardır.

2001 yılında Zeki Demirkubuz’un yönettiği bol ödüllü filmi Yazgı’da patronun karısı rolünde çıkar karşımıza. Hemen ardından Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak (2002) filmi gelir. Benim Nazan Kesal’ı keşfim, fark etmem ise Nuri Bilge Ceylan’ın yine ödüllü filmi İklimler ile başlar. Sonrasında oynadığı bütün filmleri ve dizileri büyük bir hayranlıkla izlemeye, kaçırmamaya çalıştım. Kayıp Şehir (2012) adlı dizideki Meryem ve Bugünün Saraylısı (2014) adlı dizideki Üftade Katiboğlu rollerindeki ustalıklı ve sahici oyunculukları da görülmeye değerdi.

Sinemada geç keşfettiğim, dizilerde soluksuz bir hayranlıkla izlediğim, benim için artık ‘ustalar’ katında olan, önemli olduğu kadar değerli de bir oyuncu. Sinemada geç keşfettiğim cümlesini açmak isterim. Nazan Kesal olmadan önce izlediğim, oynadığı filmlerde ve dizilerde önemini ve değerini fark edememiştim. Bu da benim eksiğim ve ayıbımdı. Tiyatro çalışmaları dışında kısacık sinema kariyerine 15’in üstünde film ve birçok dizi sığdırmış çalışkan ve başarılı bir oyuncuydu Nazan Kesal.

Beyazperdede Nazan Kırılmış olarak izlerken Nazan Hanım Gölge Oyunu, Bir Sonbahar Hikâyesi, İstanbul Kanatlarımın Altında gibi filmleri geride bırakmış, Süper Baba, Tatlı Betüş, Bizim Aile gibi dizilerde rol almıştır. 1996 - 2004 yılları arasında Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu ve yönetmen olarak görev yapar. 

Nazan Kesal’ın yaşam öyküsü Nazan Kırılmış olarak 28 Mart 1969’da Manisa’da başlar. İlköğretim ve liseyi Manisa’da tamamlayan Nazan Kırılmış, yüksek öğrenimini İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro - Oyunculuk bölümünü 1991 yılında tamamlar. Beykent Üniversitesi Sinema TV bölümünde master yapar. 

İstanbul’a yerleştikten sonra TV dizileri, sinema ve reklam filmlerinde rol alır. 2004 başında Bursa Devlet Tiyarosu’na atanan sanatçı, Ankara Sanatevi Tiyatrosu, Tiyatro Ayna, Tiyatro İstanbul, Diyarbakır Sanat Merkezi gibi özel topluluklarda da çalışır.

ERCAN KESAL OYUNCULUĞA ONUNLA BAŞLADI
Nazan Kesal söyleşilerinde Ercan Kesal’la tanışmasını “ilk görüşte aşk” olarak tanımlıyor ve “Çocuğumun babası olacak adamı buldum” diye düşündüğünü söylüyor. 2005 yılında evlenirler, uyumlu evliliklerinden 2006’da Poyraz adını verdikleri çocukları dünyaya gelir. 

Sinemayla ilgilenmek, sinemanın içinde olmak isteyen Doktor Ercan Kesal’ın oyuncu olmasında da Nazan Hanım’ın payı ve etkisi var. Nazan Kesal Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak filminde oynayacaktır, çekimler başlamıştır. N. B. Ceylan “Yarın senin sevgilini oynayacak bir oyuncuya ihtiyacımız var” der. Nazan Hanım sevgilisi Doktor Ercan Kesal’ı önerir. Tipi de role uyuyordur. Ve Ercan Kesal’ın oyunculuk serüveni başlar.

Seyircinin ve kameranın sevdiği Nazan Kesal’ın iyi oyunculuğu festivallerde de fark edilir ve ödüllerle değerlendirilir. Tayfun Pirselimoğlu’nun yönettiği Saç filmindeki başarılı oyunculuğuyla 30. İstanbul Film Festivali (2011), 44.Siyad Türk Sineması Ödülleri (2012) ve 17.Sadri Alışık Ödülleri’nde (2012) En İyi Kadın Oyuncu seçilir.

Atıl İnanç’ın 2013 yapımı Daire adlı film ve Ahu Öztürk’ün 2015 yapımı Toz Bezi filmlerindeki performansıyla da En iyi kadın oyuncu ödülü alır. Daire filmindeki Betül karakteriyle 25. Ankara Uluslararası Film Festivali (2014) ve Toz Bezi’ndeki Hatun karakteriyle 21. Nürnberg Türkiye/Almanya Film Festivali (2016)  En iyi kadın oyuncu ödüllerini alır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa