18 Temmuz 2015 00:50

Flash'ın mezarını kazalım

Flash'ın mezarını kazalım

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Hacking Team dosyalarında ortaya çıkan ve Adobe’un ortaya çıkar çıkmaz yamadığı Flash açığı ile Flash’ın güvenilmezliği bir kez daha ortaya çıktı. Hacking Team dosyalarına göre söz konusu açık yıllardır bilgisayarlara sızmak için kullanılıyor ve eğer Hacking Team hacklenmeseydi muhtemelen keşfedilmeden kalıp bilgisayarlara sızmak için kullanılmaya devam edecekti. Üstelik salt bu açık da değil. Flash’ın güncelleme tarihi böyle yüzlerce kritik açığın yamanması ile dolu. Ancak Hacking Team dosyaları sayesinde ortaya çıkan kritik açık bardağı taşıran son damla oldu. Mozilla, Firefox’ta Flash’ı güvensiz eklenti ilan ederek kullanıcı tarafından özel olarak izin verilmedikçe çalıştırılmasının önüne geçti. Chrome ise Adobe’un Flash’ına güvenmediğinden zaten uzun süredir kendi flash versiyonu olan Pepper Flash’ı kullanıyordu. Ancak söz konusu açığın Pepper Flash’ı da etkilediği ortaya çıktı. Sonuç olarak Flash ve Pepper Flash yamandı. Ancak yüklü olduğu bir milyarı aşkın sistemde güvenlik açısından Pepper versiyonu da dahil olmak üzere Flash ciddi bir risk oluşturmaya devam ediyor.

Flash’a dair tek sıkıntı bu da değil. Adobe mobil cihazlardan flash desteğini çekeli epey bir zaman oldu. Eğer Flash’ın mobil için son çıkan antika sürümlerini bir şekilde yüklemediyseniz mobil cihazlarda Flash siteleri düzgünce görüntülemeniz mümkün olmuyor. Üstelik Flash’ın webde yapabildiği hemen her şeyi ve daha fazlasını yapabilen ve hızla yayılmaya devam eden bir başka teknoloji mevcut: HTML5. Web için, HTML5 hem Flash’tan daha güçlü, hem daha esnek hem de Flash ile karşılaştırıldığında fazlasıyla güvenli. Üstelik Flash’ta hazırlanmış pek çok şeyi swiffy gibi araçlarla HTML5’e kolayca taşımak mümkün.

Webin geleceğinin HTML5’te yattığını Adobe da dahil olmak üzere hemen herkes kabul etti. Ancak dünyanın Flash’tan vazgeçmesi öyle kolay olmuyor. Pek çok site hâlâ Flash kullanıyor. Webin tarihine karışıp fosil haline gelmesi gereken bir teknoloji hâlâ 1 milyarı aşkın bilgisayarda yüklü. Bugün kendiniz için küçük webin geleceği için büyük bir adım atın ve Flash’ı kaldırın. Düzenli kullandığınız siteler eğer Flash kullanıyorsa, Flash’tan vazgeçmeleri için ısrarcı olun. Eğer bir site sahibi iseniz mümkünse sitenizdeki flash öğelerinden kurtulun. Göreceksiniz ki web hem daha hızlı, hem daha güzel, hem de daha güvenli bir yer olacak.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...